Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Vermiste boeken van Grimm-broers weer opgedoken

door Hebban Crew 1 reactie
Twee verloren gewaande boeken die ooit in het bezi waren van de gebroeders Grimm zijn teruggebracht naar de Humboldtuniversiteit in Berlijn. De boeken van de beroemde 19de-eeuwse sprookjesverzamelaars, die deel uitmaakten van de historische collectie van de universiteit, waren al vermist sinds 1943.

De twee boeken uit de barokperiode waren onderdeel van een verzameling die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een zoutmijn in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt werd bewaard, om ze te beschermen tegen bommen. Daar werden ze vermoedelijk gestolen, verklaarde Yong-Mi Rauch, hoofd van het departement historische collecties van de Berlijnse universiteit, aan het Duitse persbureau DPA.

De vermiste boeken doken op in een veilinghuis in München. Het veilinghuis en de universiteit bereikten volgens Rauch een overeenkomst over de aankoop van de boeken. Een bedrag werd niet bekendgemaakt. De Humboldtuniversiteit bezit meer dan 6.000 boeken uit de privécollectie van de gebroeders Grimm. 

Voluit heten de broers en taalkundigen Jacob Ludwig Karl Grimm en Wilhelm Karl Grimm. Jacob (1785-1863) was een Duitse taalkundige. Hij was hoogleraar en deed baanbrekend werk in onder meer de lexicografie en de kennis van mythologie en sprookjes.

Hij en zijn broer Wilhelm (1786-1859) verzamelden Duitse sagen, die zij publiceerden onder de titel Kinder- und Hausmächen. Later ontstond het aan de gebroeders Grimm zelf gekoppelde 'sprookje', waarin werd verteld dat zij jarenlang door de Duitse landen waren getrokken om er de sprookjes te verzamelen. In feite werden de teksten aan de broers toegestuurd door vrouwen uit hogere kringen.

(Bron: Knack)Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Vermiste boeken van Grimm-broers weer opgedoken

 

Gerelateerd

Over

Gebroeders Grimm

Gebroeders Grimm

De gebroeders Grimm waren twee Duitse broers en taalkundigen. Jacob Ludwig Karl ...

Gesponsorde boeken