Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Verrassende Amsterdamse reisgids

Reisgidsen over Amsterdam zijn er genoeg. Maar een reisgids waar zelfs de geboren en getogen Amsterdammer nog verrassende elementen uithaalt, is uniek. Petje af voor 111 plekken in Amsterdam die je gezien moet hebben van Bas van Lier.

'Zelfs als je al ruim een halve eeuw in Amsterdam woont, valt er nog veel te ontdekken. Op mijn fietstochten door de stad – dit boek is zo goed als klimaatneutraal geproduceerd – heb ik nieuwe delen van de stad ontdekt en andere delen met nieuwe ogen leren zien. En tjonge, wat is mijn liefde voor Amsterdam weer opgebloeid,' aldus auteur Bas van Lier.

Met deze woorden word je de nieuwe reisgids over Amsterdam ingetrokken. De verwachtingen zijn meteen hoog gespannen, de toon gezet, want als Amsterdamse (oké, ik woon er dan geen halve eeuw, zoals Van Lier; althans nog niet) ken ik mijn stad als mijn broekzak... dacht ik. Totdat ik het boek opensloeg en de 111 plekken een voor een las. Veel weet ik, maar meer ook niet en dat maakt, het boek, zelfs voor de verstokte Amsterdammers onder ons, een heerlijk naslagwerk over de hoofdstad van Nederland.

Bas van Lier is erin geslaagd 111 plekken, maar ook typisch Amsterdamse anekdotes en mythes te kiezen die verder gaan dan de gemiddelde toeristische reisgids, zoals de mythe rond zes beelden in de stad van een anonieme maker die zorgvuldig in stand wordt gehouden. Amsterdammes weten precies over welke beelden het gaat en waar ze te vinden zijn, maar als bezoeker moet je weten waaar ze staan, anders loop je er - letterlijk - langs over overheen. Maar dat soort plekken maakt Amsterdam wel tot wat het is en door het opnemen van juist dit soort plekken en verhalen, is Van Lier erin geslaagd er een verrassende, frisse en heerlijke reisgids van te maken. 

De 111 plekken-reeks is bekend in binnen- en buitenland en bijzonder populair onder iedereen die een stad op een andere wijze wil leren kennen. En gelukkig staan nog een aantal 111 plekken-boeken in de planning, zoals 111 plekken in Dordrecht die je gezien moet hebben (helemaal hot nu de Koninklijke Familie daar de eerste Koningsdag nieuwe stijl heeft gevierd), 111 plekken in de Gooi- en Vechtstreek die je gezien moet hebben, 111 plekken in Zeeland die je gezien moet hebben en 111 winkels in Amsterdam die je niet mag missen.

Als Amsterdamse wacht ik vooral met smart op de laatste titel. Eens kijken of er winkels instaan die ik nog niet bezocht heb.

FOTO: Het boomzagertje - afkomstig uit het boek 111 plekken in Amsterdam die je gezien moet hebbenOver de auteur

Victoria Farkas

125 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Verrassende Amsterdamse reisgids

 

Gerelateerd

Over

Bas van Lier

Bas van Lier

Bas van Lier (1961) is journalist, schrijver van bedrijfsgeschiedenissenen ander...

Gesponsorde boeken