Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Vers van de pers! De shortlisten voor Beste Boek voor Jongeren 2019

door Hebban Crew 14 reacties
Tien titels voor jongeren tussen de 15 en de 18 jaar maken kans op het Beste Boek voor Jongeren, de prijs bij de Boekenweek voor Jongeren.

De shortlist is samengesteld door een vakjury van volwassenen; een jongerenjury kiest uiteindelijk welke boeken volgens hen de beste zijn van 2019. De twee winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2019 worden bij de start van de Boekenweek voor Jongeren bekendgemaakt en ontvangen ieder een geldbedrag van € 2.500, dat in de categorie Vertaald gedeeld wordt door de auteur en de vertaler. Vorig jaar won Henk van Straten met Wij zeggen hier niet halfbroer (Nijgh & Van Ditmar) in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en Angie Thomas met The Hate U Give (Moon) in de categorie Vertaald. De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 20 t/m 29 september.

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig zijn genomineerd:

  • Concept M van Aafke Romeijn (Arbeiderspers)
  • De dag die nooit komt van Oliver Reps (De Harmonie)
  • En ik was zijn held van Rindert Kromhout (Leopold)
  • Roza van Olivier Willemsen (De Harmonie)
  • Zomervacht van Jaap Robben (De Geus)


In de categorie Vertaald zijn de volgende titels genomineerd:

  • 67 seconden van Jason Reynolds (Blossom Books)
  • De dag van Eden van Liz Flanagan (Gottmer)
  • In dromen lieg je niet van Malin Persson Giolito (De Geus)
  • Mijn allerliefste schat van Gabriel Tallent (Ambo|Anthos)
  • Wit konijn, rode wolf van Tom Pollock (Gottmer)


Jurering Beste Boek voor Jongeren

De vakjury van het Beste Boek voor Jongeren bestaat uit: Janneke van der Veer (juryvoorzitter, publicist en onderzoeker op het gebied van jeugdliteratuur), Simone van der Wal (jeugdspecialist bij boekhandel Donner Rotterdam), Marjolein Hordijk (projectmedewerker Educatie Voortgezet Onderwijs bij Bibliotheek Gelderland Zuid), Paulien Sigmans (docent op Citadel College Lent en auteur bij Malmberg) en Thomas de Veen (recensent en literair redacteur bij NRC). Het juryrapport is eind deze week te lezen op de website van de Boekenweek voor Jongeren. De jongerenjury die uiteindelijk de winnaar bepaalt, wordt gevormd door jongeren tussen de 15 en 18 jaar.

Geschenkboek 3PAK door Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow

De drie korte verhalen in 3PAK, de gratis bundel bij de Boekenweek voor Jongeren, wordt dit jaar geschreven door Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow. De auteurs schrijven ieder een kort verhaal voor middelbare scholieren.3PAK wordt in september gratis weggeven in boekhandels, bibliotheken en op scholen en is geschikt voor alle leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo. Er zijn speciale lespakketten beschikbaar waarmee scholieren en hun docenten ook klassikaal actief aan de slag kunnen gaan met de verhalen uit 3PAK. Meer informatie lees je in dit bericht op Hebban.

Boekenweek voor Jongeren 

De Boekenweek voor Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale. NBD Biblion is sponsor. De Boekenweek voor Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, Stichting de Versterking en Fonds 21. Herschel draagt bij aan de Boekenweek voor Jongeren met een winactie: lezers van 3PAK maken kans op een Herschel-rugzak vol boeken.Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Vers van de pers! De shortlisten voor Beste Boek voor Jongeren 2019

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken