Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Verslaafd aan de huisgenoot

Voor de wat meer ervaren luisteraar naar Radio 1 is Marjolijn Uitzinger geen onbekende. Ze presenteerde programma's In de Rooie Haan en Met het oog op morgen. Pas op latere leeftijd ontdekte de journaliste het plezier van het schrijven van fictie en met name thrillers. Sinds kort ligt haar derde misdaadroman in de winkel.

Als u woensdag 3 december toch in Berlijn bent: ga dan even langs bij de DAD-Gallery aan de Oranienburger Strasse 27. Daar presenteert van zes tot acht in de avond journaliste Marjolijn Uitzinger haar nieuwe thriller De huisgenoot. Mocht u die avond verhinderd zijn, geen nood: donderdagavond 18 december kunt u Uitzinger in de Tilburgse boekwinkel Gianotten Mutsaers tegen het lijf lopen.

Berlijn is de stad waar Uitzinger al tien jaar woont en werkt. Ze is vertrouwd met het politieke milieu in de Duitse hoofdstad en het zal dus geen verrassing zijn dat het ook het decor vormt van haar nieuwe boek. Daarin staat de jonge politicus Florian von Bismark centraal. Hij staat op de nominatie de nieuwe minister van Justitie te worden.

Maar dan neemt Florian op een winteravond Mirco, een dakloze jongen, in huis. Hij stelt hem aan als zijn chauffeur. Wanneer Mirco een fietser onder zijn auto krijgt, dwingt Florian hem door te rijden. 
De ambitieuze politicus raakt steeds verder in het nauw. Tegelijkertijd probeert een collega Florian te chanteren met gebeurtenissen uit zijn verleden. Florian zet alles op het spel om zijn carrière te redden.

De recensent van Crimezone noemt De huisgenoot 
een zeer overzichtelijk verhaal. ''Het is uiterst boeiend en tegelijkertijd is het triest om te volgen hoe Florian uit alle macht probeert de regie over zijn carrière in eigen hand te houden. Tot het einde toe is het de vraag of hem dat lukt en zo ja, in hoeverre.'' Het verhaal is geschreven in 'een zeer plezierige stijl, die de lezer in volle vaart meesleurt in het wel en wee van Florian von Bismark'. Cynisme en humor verluchtigen het geheel.

Uitzinger meldt in een interview op haar website dat ze met enorm veel plezier aan haar nieuwe boek heeft gewerkt. ''Het is eerder een soort verslaving dan discipline. Ik schrijf elke dag vanaf een uur of 9 tot een uur of 2, zonder pauze. Daarna doe ik iets anders, maar het hoofd werkt natuurlijk gewoon door.''

Soms ligt ze 's nachts wakker over het verloop van het verhaal. ''Wat is geloofwaardig en toch spannend? Soms realiseer ik me met schrik dat een bepaalde verhaallijn helemaal niet klopt, bijvoorbeeld wat het tijdpad betreft. Dat moet anders – maar hoe? – en stort mijn hele thriller-kaartenhuis dan niet in elkaar? Torenhoge stress. Maar gelukkig is de oplossing meestal verrassend snel gevonden, bij daglicht en met koffie onder handbereik.''

Marjolijn Uitzinger (Amsterdam,1947) werkte na het gymnasium-A in Hilversum en de School voor de Journalistiek in Utrecht ruim acht jaar in de parlementaire dagbladjournalistiek (Volkskrant en Het Vrije Volk) en heeft haar fascinatie voor politiek nooit verloren. De andere kant van het politieke bedrijf leerde zij kennen door een vierjarige periode van woordvoerderschap bij het ministerie van VROM. Daarna bouwde zij een lange ervaring op als radio- en televisiepresentator, dagvoorzitter en discussieleider.

In de jaren tachtig presenteerde ze voor de VARA politieke radio- en televisieprogramma’s zoals In de Rooie Haan en Haagse Bluf. Vanaf 1990 werkte ze vooral voor de Avro-radio als presentator van achtergrondprogramma’s. Ook was zij regelmatig te horen bij de NOS: in Met het oog op morgen en het Radio1-Journaal.

Sinds 2006 woont en werkt zij in Berlijn. Zij schrijft onder meer columns over de Duitse actualiteit. In 2008 werd zij voorzitter van de Nederlandstalige culturele vereniging Berlijnse Avonden. Samen met Margriet Brandsma schreef Uitzinger het non-fictieboek Na de Muur over de ontwikkeling van Duitsland sinds 1989. Daarna begaf ze zich voor het eerst van haar leven op het pad van de fictie. In 2012 verscheen bij uitgeverij De Geus haar eerste literaire thriller, Een fatale primeur, in 2013 gevolgd door Citytrip Berlijn.Over de auteur

Hebban Crew

2137 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Verslaafd aan de huisgenoot

 

Gerelateerd

Over

Marjolijn Uitzinger

Marjolijn Uitzinger

Marjolijn Uitzinger (1947), thrillerauteur en journalist, begon haar journalisti...

Gesponsorde boeken