Hebban vandaag

Nieuws /

Verwachte non-fictie (28): Dood en herdenking staat deze week centraal

Welke boeken kun je de komende week verwachten? Hebban zet een aantal non-fictieve titels op een rij.

De zomer is in volle hevigheid uitgebroken. Mussen, meeuwen en andere vogels vallen van de daken, stranden liggen vol en de komkommertijd is ook in de boekenbranche aangebroken. Toch hebben we, na het doorspitten van alle zomerbrochures, nabellen van uitgeverijen en navragen bij auteurs in binnen- en buitenland, een aantal boeken kunnen vinden die deze week nog van de perzen rollen.

Het zelf wordt zich bewust - Antonio Damasio (Wereldbibliotheek)
'We vinden bewustzijn vanzelfsprekend omdat het zo beschikbaar is, zo gemakkelijk te gebruiken, zo stijlvol in zijn dagelijkse verschijnen en verdwijnen, en toch staan we, wanneer we erover nadenken, voor een raadsel. Waar is het bewustzijn van gemaakt? Het is geest met een extra vermogen, als je het mij vraagt, aangezien we niet bewust kunnen zijn zonder een geest waarvan we ons bewust zijn. Maar waar is geest van gemaakt? Komt geest uit de lucht vallen of komt hij uit het lichaam? Slimme mensen zeggen dat hij uit de hersenen komt, dat hij hersenen is, maar dat is geen bevredigend antwoord. Hoe worden hersenen geest?' aldus Damasio. Het boek is een vernieuwde heruitgave en werd eerder in 2010 uitgegeven.

Fabritius, schilder van Het puttertje - Deborah Davis  (Meulenhoff)
In Fabritius, schilder van Het puttertje vertelt Deborah Davis het opmerkelijke levensverhaal van deze schilder. Rembrandt was zijn mentor en Vermeer zijn rivaal. Carel Fabritius zelf – getalenteerd, knap en ambitieus – was niet in staat het ongeluk af te wenden. Twee keer trouwde hij, maar zijn vrouwen stierven al jong. Hij bleef achter met zijn kinderen, maar ook zij stierven op jeugdige leeftijd. Zijn eigen einde was even tragisch als spectaculair. In een naburige woning ligt kruit opgeslagen. Daar gaat iemand met een lamp de keldertrap af, struikelt en de boel ontploft. Samen met zijn schilderijen ligt Fabritius onder het puin. Vijftien van zijn schilderijen overleefden de schilder, waaronder Het puttertje. Dat schilderij – waar Deborah Davis ook nog het verdere levensverhaal van beschrijft – bracht Fabritius uiteindelijk onsterfelijkheid.

Het enige echte luxe kleurboek voor volwassenen (BBNC)
In Het enige echte luxe kleurboek voor volwassenen staan meer dan 90 prachtige designs om in te kleuren. Van abstracte figuren tot bloemen, planten, dieren, enzovoort. Met de harde kaft blijft dit boek extra lang mooi. Het boek heeft een lekker groot formaat, extra dik papier zodat de kans op doordrukken nihil is en een handige ringband, zodat het boek makkelijker open blijft liggen. 

De zon, de maan en de rivier - Nieske Poortstra (Uitgeverij Elikser B.V.)
Het valt Nynke op dat haar man Berend de laatste tijd steeds snel vermoeid is. Zo kent ze hem niet en ze maakt zich zorgen. Niet zonder reden, want Berend wordt na een bezoek aan de huisarts meteen doorverwezen naar het ziekenhuis. En daar krijgt hij het slechte nieuws. In dit boek vertelt Nieske Poortstra (Nynke) over de achtbaan waarin hun leven vanaf dat moment terechtkomt. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Soms op het randje van de dood, dan weer periodes van herstel en intens genieten. De verbondenheid is groter dan ooit. Gevoelens van angst, verdriet, verwarring, boosheid en blijdschap wisselen elkaar af. Uiteindelijk komt het onvermijdelijke.

Moord en doodslag in Friesland - Fenno Schoustra (Friese Pers Boekerij Uitgeverij Noordboek)
Fenno Schoustra (1924-2012), journalist en publicist en meer dan dertig jaar de hoofdredacteur van 't Kleine Krantsje voor Leeuwarden en de wijde wereld eromheen, versloeg als beginnend journalist van Het Vrije Volk talloze rechtszaken voor het Bijzonder Gerechtshof in Leeuwarden. Daardoor ontstond bij hem een blijvende interesse in misdaadgeschiedenissen, met name in zaken die zich in de provincie Fryslân hadden afgespeeld.
Omdat politieverslagen pas na vijftig jaar openbaar werden, verdiepte Schoustra zich vooral in zaken die zich in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw afspeelden. Zo'n dertig schokkende en geruchtmakende misdaadverhalen werden in 1979 gebundeld in Moord en doodslag in Friesland. Ernstige misdrijven zijn van alle tijden en de belangstelling voor wat er meer dan honderd jaar geleden voorviel is onverminderd groot. In combinatie met de aansprekende en meeslepende schrijfstijl van de auteur redenen genoeg deze huiveringwekkende verhalen opnieuw in boekvorm uit te geven.Over de auteur

Victoria Farkas

125 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Verwachte non-fictie (28): Dood en herdenking staat deze week centraal

Gesponsorde boeken