Hebban vandaag

Interview /

Vic James: 'Blijf bezig. Lees, schrijf en recenseer'

door Iris Windmeijer 3 reacties
Een van de auteurs die dit weekend op de Dutch Comic Con aanwezig zal zijn is Vic James. Haar debuut Gilded Cage is deze maand gepubliceerd en is een mix tussen een eeuwenoud sprookje en de moderne dystopische fantasy. Hebbanrecensent Iris Windmeijer interviewde haar.

In Gilded Cage moeten alle 'normale' mensen tien jaar als slaaf door het leven gaan om daarna normaal te kunnen functioneren in de samenleving. De mensen met krachten (‘Skill’) zijn hier een uitzondering op. De Hadley-familie wil hun tien jaar als slaaf samen doorbrengen en wordt toegewezen om op een landgoed te gaan werken in plaats van in de sloppenwijken. Maar dit is niet zomaar een landgoed: dit is het landgoed van de machtigste familie van heel Groot-Britannië. Dan blijkt dat Luc Hadley toch wel naar de sloppenwijken moet. Hij maakt daar nieuwe vrienden, maar deze hebben andere idealen dan hijzelf…

'I think the most powerful ability you can have is curiosity about the people and world around you.'

James beschrijft zichzelf als ‘een schrijver en tv-documentairemaker die van alle soorten verhalen houdt’. Ze was jurylid voor The Guardian’s Booker Prize en leest iedere vrije minuut. Haar favoriete boek is Bulgakov’s The Master dan Margarita, omdat het zo ‘duizelingwekkend, prachtig en diepgaand’ is. Ze heeft niet zozeer auteurs die ze zelf bewondert, omdat sommige auteurs van haar favoriete boeken, zoals Yukio Mishima, nogal afschuwelijke mensen waren. Momenteel bewondert ze een hoop Amerikaanse BAME schrijvers die geweldige verhalen vertellen; verhalen die lang niet gehoord zijn. Ze is ook trots om dit jaar een debuterende auteur te zijn naast auteurs als Angie Thomas (The Hate U Give), Nic Stone (Dear Martin) and Tiffany Jackson (Allegedly). Ze noemt geen auteurs die een grote invloed hebben gehad op haar eigen schrijfwerk, maar als kind las ze graag sciencefiction en fantasyboeken, van bijvoorbeeld Isaac Asimov, John Wyndham, Tamora Pierce, Ursula leGuin, Diana Wynne-Jones, en Susan Cooper. Ze las ook graag de klassiekers, maar twijfelde er niet aan dat sciencefiction, fantasy of normale fictie net zo intelligent en boeiend kan zijn.

'Iedere dag brengt verrassingen'

James is nog steeds onder de indruk van de reacties die ze krijgt op haar debuut. ‘Iedere dag brengt nieuwe verrassingen, zoals een tweet uit Nieuw-Zeeland, of een Instagram vanuit Pakistan van iemand die Gilded Cage heeft gelezen. Het is een onbeschrijfelijk gevoel, zelfs voor een auteur!’. Ze leest niet alle recensies over haar debuut. Voor de publicatie wel – toen was het moeilijk voor haar om weg te blijven van de recensies, omdat ze graag wou weten wat mensen denken. Nu het boek uit is, heeft ze niet de behoefte om alles te volgen. Ze leest wel de recensies waarin ze getagd wordt op social media, want als iemand de moeite neemt om te laten weten wat ze van haar boek vinden, vindt ze het heerlijk om te zien wat zij van het boek vinden.

'Having a community of writers and being mutually supportive is so important.'

Haar eigen favoriete karakter is Luke, omdat hij zoveel van haarzelf verschilt: hij is rechtdoorzee, fatsoenlijk en moedig. Ze lijkt zelf het meeste op Silyen, altijd ergens over aan het nadenken en altijd iets van plan. Ze heeft ook dezelfde ‘Skill’ als Silyen: nieuwsgierigheid! Ze zegt ‘het meest krachtige vermogen dat je kan hebben is nieuwsgierigheid naar de mensen en de wereld om je heen’. Het idee voor Gilded Cage kwam tijdens het maken van een TV-serie over de superrijke bovenlaag van de samenleving en hun impact op de rest van de bevolking. Toen ze met deze miljardairs sprak, ‘zoals je doet…’, realiseerde ze zich dat hun geld voor bepaalde macht zorgt, een die ‘bijna magisch’ is. Rond dezelfde tijd reed ze in het zuiden van Engeland over een weg langs een enorme muur die rond een aristocratisch landgoed loopt. Deze muur van 8 miljoen stenen is een van de langste in Engeland! Ze vroeg zich altijd af wie deze muur had ontworpen om mensen buiten (en binnen) te houden en waarom. Deze twee dingen kwamen samen in een idee over het moderne Groot-Brittannië met een super rijke, machtige elite, die in de grootste landgoederen achter muren wonen, terwijl de andere 99% van ons door hun op zijn plaats worden gehouden. James noemde dit een ‘classic lightbulb moment’.

'I wanted readers to think about how they, and others, are doing ‘slavedays’ in our society today, and whether that is fair and how it could be improved.'

In Gilded Cage moeten alle normale mensen tien jaar van hun leven in de slavernij werken. Het slavendagensysteem komt uit de 17e eeuw, maar het is niet geschikt voor de moderne samenleving waar mensen professionele kwalificaties hebben. Dat is een deel van de spanning in het boek – dit systeem is eigenlijk verouderd in een moderne samenleving. In de huidige samenleving moeten veel mensen toch tien, twintig of dertig jaar werken om hun hypotheek te betalen, studentenlening af te betalen of hun gezin te onderhouden. Met Gilded Cage wil James de lezers laten nadenken over hoe zij, en anderen, hun eigen ‘slavedays’ in onze samenleving beleven.  

'Blijf bezig. Lees, schrijf en recenseer'

Gilded Cage was eerst uitgegeven op Wattpad, een online storytelling community waar je je eigen verhaal kan schrijven. Voor schrijvers met ‘gewone’ banen ernaast is het moeilijk om de tijd te vinden om te schrijven, en toen James het idee voor Gilded Cage kreeg, wist ze dat ze nú moest gaan schrijven. Het wekelijks op Wattpad te uploaden (en de aanmoediging van lezers) hielp haar om door te gaan met schrijven. Zelf leest ze nog steeds veel van haar Wattpad-vrienden, maar momenteel is haar 'wil ik lezen'-lijst ook vol met andere debuterende auteurs. Het is belangrijk om een gemeenschap van zulke ondersteunende schrijvers te hebben. Haar tip voor beginnende (Wattpad) schrijvers: ‘Blijf bezig. Lees, schrijf en recenseer. Jaag de recensies niet na. Blijf positief.’ Met social media weet je nooit wie er aan de andere kant van een scherm is: een verhaal dat ‘niet zo goed’ is kan iemands eerste verhaal zijn, of iemand na aan het hart liggen. Vertel wat je denkt, maar doe dit als opbouwende kritiek en niet om iemand de grond in te stampen. 

'Ik kan niet wachten'

Vic James is dit weekend aanwezig op de Dutch Comic Con, waar ze heel veel zin in heeft: ‘Ik ben momenteel op het vliegveld en ik kan niet wachten om in het vliegtuig te stappen!’. Ze is al eerder bij de New York Comic Con geweest en dat vond ze geweldig: de grootte, de cosplay en de mensen die kwamen om haar boek te laten signeren. Haar favoriete bezigheid is het shoppen voor geeky accessoires en de prachtige cosplayers bekijken. Ze is nog niet eerder in Nederland geweest, maar heeft door onze reislustige landgenoten wel veel Nederlanders leren kennen. Haar boodschap voor de Nederlandse fans: ‘Kom ‘hallo’ zeggen, op Comic Con of op twitter @drvictoriajames. Ik ben zo blij met het warme welkom van Comic Con en the American Book Center dat ik hoop snel terug te komen!’  

Het tweede deel van de trilogie, Tarnished City komt begin september uit en James is momenteel bezig met het derde deel, dat waarschijnlijk volgend jaar zomer uit komt. Vic James zal komend weekend te zien zijn op Dutch Comic Con in Utrecht.
Lees ook de interviews met de andere DCC-auteurs

Zen Cho, auteur van Sorcerer tot the Crown: 'Ik schrijf over dingen die me na aan het hart liggen'

Laura Lam, auteur van False Hearts: 'Ik vind het belangrijk dat we de wereld om ons heen weerspiegelen'

N.J. Simmonds, auteur van The Path Keeper: 'Wat gaat er nu gebeuren?'Over de auteur

Iris Windmeijer

38 volgers
419 boeken
10 favoriet


Reacties op: Vic James: 'Blijf bezig. Lees, schrijf en recenseer'

 

Gerelateerd

Over

Vic James

Vic James

Vic James is een TV regisseur, gericht op de actualiteiten in al haar vormen. Gi...


Gesponsorde boeken