Hebban vandaag

Column /

Reisgids: Neem IJsland, land van kabouters en andere sprookjesfiguren

‘Een reis van duizend mijlen begint met de eerste stap’, zei de Chinese filosoof Laozi in de zesde eeuw voor Christus. Die eerste stap is voor de meeste mensen het lezen van reisboek. Maar hoe vind je je weg in de reisboekenwildernis? In de maandelijkse reiscolumn Reisgids gidst Victoria Farkas (auteur, wereldreizigster, avonturierster, juf en Hebbanredacteur van beroep) je door de nieuwste reisboeken, speurt ze naar de beste reisgidsen en geeft ze (ondersteboven hangend aan een liaan) boekentips.

Vakantie! De dagen worden afgeteld en zorgvuldig op de kalender afgestreept. Alleen al van het vooruitzicht dat de vakantie op uitbreken staat, krijg je energie. Even al je zorgen achter je laten en nieuwe energie opdoen voor de rest van het jaar. Niets doen aan de Spaanse kust, een achterstallige stapel boeken weglezen in een gîte in Frankrijk, bergwandelingen maken in Oostenrijk, de Hollandse koloniale geschiedenis ontdekken in Colombo, tempels tellen in Seoul of kamperen in eigen land. De mogelijkheden zijn eindeloos, de keuzes enorm en ik voel mee.

Op het moment dat ik namelijk doorhad dat er, buiten mijn eigen leefwereld, een hele aardbol te ontdekken was, ging er voor mij een wereld open, waarvan ik tot de dag van vandaag de helft nog niet heb ontdekt. Ik heb sindsdien ook geen moment meer stil gezeten, want hé… reizen is awesome en ik sluit me volledig aan bij het inzicht van de Engelse schrijver Samuel Johnson: ‘Het nut van reizen is dat men de verbeelding naar de werkelijkheid regelt en de dingen ziet zoals ze zijn in plaats van te denken hoe ze kunnen zijn.’ Wie reist komt erachter dat vluchtig opgebouwde meningen en vooroordelen vaak niet overeenkomen met de werkelijkheid. Precies zoals de Amerikaanse schrijver Mark Twain al zei: ‘Reizen is fataal voor vooroordelen, betweterigheid en kleingeestigheid.’ Dat vergt veel moed, omdat je eerlijk naar jezelf moet durven zijn en op een andere manier naar je omgeving moet kijken om die vooroordelen om te buigen.

Neem IJsland, land van kabouters en andere sprookjesfiguren. Het land waar ze autowegen omleggen om elfenburchten te ontzien. IJsland is mystiek, feeëriek en bizar, als je luistert naar popbands als Of Monsters and Men en Björk. Maar de thrillers van Arnaldur Indridason tonen ook een ruig, onherbergzaam en eenzaam land. Hoe dan ook: dat kleine eilandje in de Atlantische Oceaan spreekt inmiddels bij veel Nederlanders tot de verbeelding.

Uit onderzoek van de reiszoekmachine Skyscanner blijkt dat IJsland, samen met de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul en Colombo (Sri Lanka) een van de snelst groeiende vakantiebestemmingen onder Nederlanders in 2015 is.
 De meest recente reisgidsen van IJsland zijn Dominicus IJsland van Mirjam de Waard (april 2015) en InsightGuide IJsland van Hanneke Bos (maart 2015).

Wil je vast in de stemming komen en zien wat je kan verwachten bij een bezoek aan IJsland, blader dan door het fotoboek IJsland Puur van natuurfotograaf Theo Bosboom. Sinds zijn allereerste bezoek aan het land is hij gefascineerd door de rauwe schoonheid van de natuur en de grote diversiteit aan landschappen en natuurverschijnselen. Voor degenen die een reisgids te praktisch vinden en een eerste ontmoeting IJsland door de ogen van een auteur willen ontdekken, is Land van grote eenzaamheid van Gerrit Jan Zwier een prima boek.

Maar een waarschuwing is op z’n plaats… ‘Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen,’ aldus de Chinese filosoof Confucius in de vijfde eeuw voor Christus. Bon voyage.

 Over de auteur

Victoria Farkas

125 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Reisgids: Neem IJsland, land van kabouters en andere sprookjesfiguren

Gesponsorde boeken