Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Vijf boeken om sciencefiction mee te ontdekken

door Martijn (Hebban Crew) 47 reacties
Ben je nieuwsgierig naar een ander genre dan je normaal gesproken leest? Het kan lastig zijn om een goed boek te vinden om mee te beginnen. Heb je een slecht of juist te zwaar boek te pakken, dan kan je de lol snel vergaan. Daarom geeft Hebban per genre een aantal boeken die instappen makkelijk maken, omdat ze én heel goed én toegankelijk zijn, ook voor lezers die het genre nog niet kennen. Vandaag behandelen we vijf subgenres van de sciencefiction.

Eerder bespraken we al vijf boeken om fantasy mee te ontdekken.  

Veel mensen kennen sciencefiction alleen van televisie en films en dan vooral van Star Trek en Star Wars, waardoor makkelijk het idee kan ontstaan dat het vooral om ruimteschepen, laserstralen en aliens draait. Geschreven sciencefiction heeft echter een veel groter palet. Het gaat van verhalen die een paar uur in de toekomst spelen, tot alternatieve geschiedenissen die al eeuwen geleden begonnen zijn en van spaceopera – het subgenre waar Star Trek en Star Wars toe behoren – tot tijdreisverhalen, dystopieën, cyberpunk en militaire sciencefiction.

Daarnaast is er nog een belangrijke schifting in sciencefiction te maken, die dwars door alle subgenres heen loopt, namelijk het onderscheid tussen harde en zachte sf. Aan het einde van het artikel gaan we daar nog even op in.  

Om makkelijk de sciencefiction in te komen, beginnen we met een subgenre dat redelijk dicht bij onze tijd en werkelijkheid ligt en gaan dan steeds dieper de toekomst en/of vreemdheid in.

Eén stap in de toekomst

Zogenaamde ‘near future’ sciencefiction speelt in een (nog) zeer herkenbare toekomst. De technologische vooruitgang is een paar stappen verder, maar niet zodanig dat de wereld fundamenteel anders is geworden. Vaak wordt de invloed van de nieuwe technologie op het dagelijks leven en het individu in beeld gebracht.

Slaap zacht, Johnny Idaho – Auke Hulst

Een aantal jaren in de toekomst is het op technologisch en economisch terrein verder gegaan op de weg waar we nu op zitten: kapitalisme viert hoogtij, winst is altijd leidend en bio- en webtechnologie zijn daar dienend aan. De drie hoofdpersonen van dit boek zijn met elkaar verbonden door gebeurtenissen uit het verleden. De zoektocht van de hoofdpersoon uit de titel leidt hem naar de Archipel, een kunstmatige eilandengroep waar bedrijven regeren. De sociale segregatie is enorm: superrijken wonen op het idylische eiland Executive, bedrijven zijn gevestigd op Upside en de werkers wonen – afhankelijk van hun status – op Midlevel of Downside.

Auke Hulst won met dit boek de Harland Award Romanprijs (voor het beste Nederlandstalige fantastische boek van 2015) en de Reinaert-trofee.

Lees ook het interview met Auke Hulst op Hebban: Genremenging is goed voor de literatuur.

Lees verder op de volgende pagina.Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

468 volgers
777 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Vijf boeken om sciencefiction mee te ontdekken

 

Gerelateerd

Over

Auke Hulst

Auke Hulst

Auke Hulst (1975) groeide op in het buurtschap Denemarken, boven op de gasbel va...

Neal Stephenson

Neal Stephenson

Neal Town Stephenson (1959) is een Amerikaanse sciencefictionschrijver...

James S.A. Corey

James S.A. Corey

James Corey - soms ook James S.A. Corey - is het pseudoniem van het schrijv...

Orson Scott Card

Orson Scott Card

Orson Scott Card (1951) is een Amerikaanse auteur, geboren in Richland, Washingt...

Douglas Adams

Douglas Adams

Douglas Adams (1952-2001) was een humoristische SF-auteur. ‘Het transgalac...

Paul Evanby

Paul Evanby

Paul Evanby is het pseudoniem van Paul Evenblij, een Nederlands auteur van roman...

Gesponsorde boeken