Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Vijf vragen aan Hebban Thrillerprijs genomineerde Gerrit Barendrecht

door Hebban Crew 1 reactie
Vijf boeken staan op de shortlist voor de Hebban Thrillerprijs 2023 en worden momenteel gelezen door de vakjury. De winnaar zal voorafgaand aan de Avond van het Spannende Boek bekendgemaakt worden, op donderdag 25 mei, maar voor het zover is laten we de genomineerde auteurs aan het woord over hun thrillers, schrijfproces en wat ze zelf graag lezen.

Gerrit Barendrecht

Gerrit Barendrecht is schrijver en televisieregisseur. Zijn boek De Parijse connectie is de eerste Nederlandse thriller die zich afspeelt in negentiendeeeuws Amsterdam. De Russische connectie en De Ripper connectie zijn het vervolg op De Parijse connectie.

Gerrit Barendrecht: 'De Ripper connectie gaat over Jack de Ripper, de ultieme serial killer. De pionier zou je kunnen zeggen. In mijn boek komt hij naar Amsterdam om daar zijn gruwelijke werk voort te zetten. Het is aan journalist Ida de Morsain en inspecteur Julius Katz om voor elkaar te krijgen wat nog niemand is gelukt: Jack the Ripper pakken.'

1.

Hoe ben je op het idee gekomen om juist dit boek te schrijven?

Mijn 'Connectie'-reeks speelt zich af tegen het einde van de 19e eeuw. Ik ben voor mijn onderwerpen altijd op zoek naar het nieuws dat toen de voorpagina’s van de kranten beheerste. En dan kun je niet om Jack de Ripper heen.

Mijn hoofdpersonen trekken tegen hem ten strijde met op de achtergrond de vernieuwingen in de geestelijke gezondheidszorg, de opkomst van profiling, en het ontstaan van het tbs-systeem.

2.

Waar heb je het boek geschreven of wat is je favoriete/vaste schrijfplek?

Hoewel ik overal kan schrijven (televisiestudio, tuincentrum, Grieks zwembad, vliegtuig), schrijf ik meestal gewoon in mijn werkkamer.

3.

Wat was het gekste, leukste, interessante of spannendste wat je ontdekt of ervaren hebt tijdens het schrijven (of researchen) van het boek?

Het is de criminologische heilige Graal: de identiteit van Jack de Ripper achterhalen. Tijdens mijn research kwam ik erachter dat er op de officiële lijst van verdachten ook een onverwachte naam staat. Die van Vincent van Gogh. Er wordt gesuggereerd dat de Rippermoorden de schilder hebben geïnspireerd om zijn oor af te snijden. Schrijver Dale Lerner gaat een stap verder in zijn boek Vincent alias Jack (2015) door te beweren dat Vincent van Gogh en Jack de Ripper dezelfde persoon zijn.

Opmerkelijk.

Wie trouwens de echte naam van Jack the Ripper wil weten, zou ik aan willen raden om De Ripper connectie te lezen.

4.

Even dromen. Wie bedank je als je de Hebban Thrillerprijs 2023 hebt gewonnen? Heb je al nagedacht over je bedanktspeech?

Eerlijk gezegd had ik nog niet nagedacht over de bedankspeech tot ik deze vraag kreeg, maar qua bedanken zullen het de classics worden. Mijn vrouw, uitgever, editor, mediamanager. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. En natuurlijk: Jack de Ripper!

5.

Wat kunnen we in de nabije toekomst van je verwachten? Kun je een tipje van de sluier oplichten van een volgend boek waaraan je werkt (of dat je wilt gaan schrijven)?

Ik ben bezig met deel vier in de 'Connectie'-reeks. Het draait om een megalomane miljardair die de wereld in zijn macht wil krijgen.

Thrillertips van Gerrit

(306)
'Geweldig debuut met fijne protagonist. Met heel veel plezier gelezen.'
(5)
'Altijd goed, de reeks met inspecteur John Rebus in de hoofdrol, en deze laatste is weer als vanouds. Met als bonus een spectaculaire ontknoping.'
(7)
'Alles van haar is geweldig. Dit is de laatste. Spanning op stilistisch hoog niveau.'

De Ripper connectie

Gerrit Barendrecht, uitgeverij Luitingh-Sijthoff

December 1889. Een prostituee wordt gevonden, hevig toegetakeld op een manier die onmiskenbaar het gruwelijke werk is van Jack the Ripper. Alleen ligt het slachtoffer niet in de straten van Londen, maar in een steeg in Amsterdam. Heeft de schrik van Whitechapel zijn werkterrein verlegd naar onze hoofdstad? Alles wijst die kant op wanneer het bloed blijft vloeien. Dan wordt duidelijk dat de moordenaar zich op één persoon in het bijzonder richt...

Nog nooit was de inzet zo hoog en zo persoonlijk voor journalist Ida de Morsain en inspecteur Julius Katz. En hun tegenstander was nog nooit zo ongrijpbaar, zo wreed en zo berucht.

Lees een sneak preview

Winactie

Wil jij zelf alle vijf de shortlistboeken lezen en je eigen mening vormen? In aanloop naar de uitreiking van de Hebban Thrillerprijs op donderdag 25 mei maak je de komende weken kans op een Hebban Thrillerprijs-boekenpakket met daarin:

Kijk snel hoe je mee kunt doen via onderstaande knop!

Naar de winactie

Auteursafbeelding: © Ineke OostveenOver de auteur

Hebban Crew

2549 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Vijf vragen aan Hebban Thrillerprijs genomineerde Gerrit Barendrecht

 

Gerelateerd

Over

Gerrit Barendrecht

Gerrit Barendrecht

Gerrit Barendrecht is schrijver en televisieregisseur. Hij is schrijver van de a...