Hebban vandaag

Advertorial /

Vijf vrienden nemen afscheid van elkaar én het spel in 'Zelfs als we zwijgen'

Marieke Nijkamp is geboren en getogen in Nederland, maar schrijft in het Engels en publiceert via een Amerikaanse uitgever. Haar succes in het buitenland deed haar ook hier opvallen, zodat Nijkamps YA-thrillers al sinds haar debuutroman vertaald worden naar het Nederlands. 'Zelfs als we zwijgen' is haar derde boek. Lees nu een sneak preview!

Marieke Nijkamp vertelt al van jongs af aan verhalen; taal, ideeën en fantasie fascineren haar. Ze studeerde filosofie en geschiedenis, en daarbinnen focuste ze op verhalen en de omslag van verbale naar schriftelijke cultuur. Tijdens haar vele reizen begon ze in het Engels te schrijven, zodat haar buitenlandse vrienden mee konden lezen. Dat beviel goed, het paste bij de boeken die ze las én wilde schrijven. Young Adult was rond 2006 in Nederland nog niet van de grond gekomen, maar in Amerika al wel.

Haar debuut This Is Where It Ends, vertaald door Ineke van Bronswijk als 54 minuten, heeft dan ook een typisch Amerikaanse setting; een schietpartij op school. Het boek stond ruim 70 weken in de New York Times bestsellerlijst en won in Nederland de Hebban Award 2017 voor Beste Young Adult. Inmiddels leverde ze haar derde YA af, heeft ze twee graphic novels op haar naam staan en schrijft ze korte verhalen voor anthologieën. Momenteel is ze bezig met haar vierde boek, When The Night Ends, over jongeren in een instelling die merken dat er buiten hun muren een catastrofe heeft plaatsgevonden.

'Wie de jeugd aan het lezen wil krijgen, moet eens luisteren naar Marieke Nijkamp uit Hengelo.' – de Volkskrant

Zelfs als we zwijgen

Vijf vrienden komen nog één keer samen in een verlaten hut in de bergen voordat iedereen zijn eigen weg zal gaan. Het wordt een weekend om afscheid te nemen, van elkaar en van het spel dat ze de afgelopen drie jaar hebben gespeeld. Maar echt ontspannen wordt het niet, want iedereen heeft zo zijn eigen demonen om tegen te vechten, en allemaal dragen ze hun eigen geheim met zich mee.

Finn vertrouwt niemand meer sinds hij op straat is aangevallen, en zeker Liva niet, die niets deed en toekeek. Maddy treurt om de sportcarrière die ze na een ongeluk heeft moeten opgeven. Carter gaat gebukt onder het gewicht van de loodzware verwachtingen van zijn familie. En Ever? Ever wil dat ze tegen elke prijs doorspelen, tot het spel zich onverwacht tegen hen keert en het een dodelijke wending krijgt…

Diversiteit in YA

Naast het vertellen van verhalen zet de auteur zich ook in voor meer diversiteit binnen het Young Adult-genre. In een interview aan Hebban vertelt ze dat ze samen met andere auteurs, illustratoren en uitgevers We Need Diverse Books heeft opgezet. De non-profit begon als een hashtag op Twitter, waarmee aandacht werd gevestigd op het feit dat veel auteurs en hoofdpersonages blank, hetero, cisgender en niet-gehandicapt zijn. Nijkamp is zelf gehandicapt en identificeert zichzelf als queer; in haar jeugd heeft ze lang gezocht naar boeken waarin personages voorkwamen waarin ze zich kon herkennen.

'... clichés zijn dan het enige dat je hebt ter herkenning. Daar word je toch wel heel moedeloos van zo nu en dan. Het is ook niet goed voor je zelfbeeld als lezer en voor het begrip van andere mensen voor wat het nou betekent om X of Y te zijn.'

'Immersive and captivating. From its well-drawn characters to their twisty game-turned-crime scene, EVEN IF WE BREAK is thrilling in every sense of the word.' auteur Karen McManus

Boektrailer

Leesfragment

Ben jij benieuwd naar Marieke Nijkamps nieuwste YA-thriller, waarin voor vijf vrienden in één weekend de bom zal barsten? Lees hieronder vast een voorproefje van de onderhuidse spanningen. Zelfs als we zwijgen verscheen deze week.

Lees de eerste 2 hoofdstukkenOver de auteur

Hebban Crew

2181 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Vijf vrienden nemen afscheid van elkaar én het spel in 'Zelfs als we zwijgen'

 

Gerelateerd

Over

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp is afgestudeerd in de filosofie en in middeleeuwse geschiedenis....


Gesponsorde boeken