Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Vijf Young Adult-auteurs, vijf interviews

door Hebban Crew 1 reactie
Tijdens een zeer zonnig Paasweekend verwelkomde Nederland dit jaar zes internationale auteurs, ter gelegenheid van hét young adult literatuurfestival YALFest. Namens Hebban sprak Eline Berkhout met vijf van hen en dat leverde bijzonder openhartige gesprekken op. Je leest alle interviews met Samira Ahmed, Kristen Cicarelli, Karen McManus, Nic Stone en Benjamin Alire Sáenz nu op Hebban.

Samira Ahmed: ‘Het is belangrijk om je uit te spreken over onrechtvaardigheid’

De Amerikaanse schrijfster Samira Ahmed schreef de uiterst actuele YA-roman ‘Ingesloten’, over moslims die in interneringskampen worden opgesloten. Eline Berkhout sprak voor Hebban met haar over Trump, islamofobie en stille revoluties. ‘Ik geloof niet dat de huidige president in staat is om wat dan ook te inspireren, omdat hij geen inspirerend mens is.’

En daar zat ik dan. Met mijn stapeltje papieren en knikkende knietjes maakte ik me klaar voor het eerste interview van de dag. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik toch altijd wel nerveus ben voor dit soort dingetjes. Maar tijd om daar verder over na te denken had ik niet, want daar was Samira Ahmed al! Meteen toen ze kwam zitten gaf ik haar een Roze Koek omdat ze de dag voor het interview jarig was geweest, en daar begon het interview al meteen goed mee.  

Lees verder

Benjamin Alire Sáenz: ‘Als het schrijven geen pijn doet, doet het er niet toe’

Schrijven is voor de Amerikaanse auteur met Mexicaanse roots Benjamin Alire Sáenz een pijnlijk proces, en eigenlijk had hij helemaal geen zin om een YA-boek te schrijven, zo blijkt uit dit openhartige interview dat Eline Berkhout met hem had. Gelukkig waagde hij de stap en maakte daarmee vele lezers gelukkig. Lees verder voor meer onthullingen! 

Het is een prachtige dag, minstens 25 graden, met een lekker zonnetje. Daarom vinden de interviews plaats in de tuin van het hotel, en dat is dan ook meteen waar ik Benjamin Alire Sáenz ontmoet. Hij is de enige mannelijke YALFest-auteur dit jaar, en ook meteen de oudste, maar dat houdt hem op geen enkele manier tegen.  

Lees verder

Nic Stone: ‘Ik schrijf verhalen voor mijn eigen begrip van hoe de wereld werkt’

Van auteur Nic Stone verschenen tot nu toe twee vertaalde YA-romans in het Nederlands, maar er staan nog veel meer genres en leeftijdsgroepen op de planning, zo onthult ze in een interview met Hebban. Eline Berkhout sprak uitgebreid met de schrijfster, die ook groot Harry Potter-fan blijkt. 

Nog voordat het interview begon wist ik al dat het een heel leuk gesprek ging worden toen Nic enthousiast was over mijn Hogwarts-jurkje, en uit zichzelf begon te vertellen over in welke afdelingen de personages uit Zij en ik zouden zitten (‘Rae is overduidelijk Ravenklauw, Courtney is Huffelpuf, en Jupiter is Zwadderich, maar heeft zeker een Griffoendor-vibe’), een indeling die ze maakt voor al haar personages. Ze vertelt me ook hoe ze haar boeken zou omschrijven (Wat zou Martin doen? is #blackboyproblems en Zij en ik is ‘book bleeds rainbows’), en dat haar levensmotto ‘let’s not be trash’ is.  

Lees verder

Kristen Ciccarelli: ‘Iedereen verdient het om zichzelf te herkennen in een boek’

Schrijfster Kristen Ciccarelli mag dan YA-fantasy schrijven, toch wil ze die wereld zo herkenbaar mogelijk maken voor haar lezers. En dat betekent dat zelf kookboeken een belangrijke inspiratiebron zijn geweest voor haar ‘Iskari’-serie. Huh? In een interview door Eline Berkhout lees je hoe dat komt.   

Er is iets aan draken waardoor we er graag over lezen. Ik weet niet wat het is, maar zodra ik hoor dat er een draak in een boek zit, klimt het meteen een paar plaatsen omhoog op mijn wil ik lezen-lijst. Toen ik Kristen vroeg waarom ze besloot om over draken te schrijven gaf ze een soortgelijk antwoord. 

Lees verder

Karen McManus: ‘Een moordmysterie met draken, of in de ruimte? Wie weet!’

Schrijfster Karen McManus zet met haar spannende YA-boeken menig lezer op het verkeerde been. In een gesprek met Hebban vertelt ze over het schrijfproces (‘Ik heb drie versies geschreven met totaal verschillende slechteriken.’), het vervolg op haar thriller ‘Een van ons liegt’ én de tv-serie die op stapel staat.  

Lees verder

 

De auteursfoto’s zijn aangeleverd door uitgeverijen Best of YA en Blossom Books en gemaakt door:

Nic Stone © Nigel Livingstone
Samira Ahmed © Erielle Bakkum
Kristen Ciccarelli © Joseph Bauman
Karen McManus © Kaitlyn LitchfieldOver de auteur

Hebban Crew

1523 volgers
50 boeken
0 favorieten


Reacties op: Vijf Young Adult-auteurs, vijf interviews

 

Over

Benjamin Alire Sáenz

Benjamin Alire Sáenz

Benjamin Alire Sáenz is de schrijver van het veelgeprezen en bekroonde boek Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum. Daarnaast schreef hij enkele kinderboeken,...

Samira Ahmed

Samira Ahmed

Samira Ahmed is geboren in Bombay, India en groeide op in Chicago, Illinois. Ze gaf les in Engels in Chicago en New York City. Later hield ze zich bezig met educatieve non-profit organisaties en de...

Kristen Ciccarelli

Kristen Ciccarelli

Kristen Ciccarelli debuteerde in 2017 met Iskari: de laatste Namsara. Op haar zeventiende begon ze aan de eerste versie van Iskari, een boek dat werd geboren uit een verlangen om te lezen over meis...

Karen McManus

Karen McManus

Karen M. McManus is marketing- en communicatieprofessional. Een van ons liegt is haar debuut. Daarna volgde nog een spannende YA-thriller: Twee kunnen een geheim bewaren. 

Nic Stone

Nic Stone

Nic Stone is geboren in Atlanta en is afgestudeerd aan Spelman College. Voordat ze zich fulltime aan het schrijven wijdde heeft zij ruime ervaring opgedaan in het jeugdwerk en woonde ze zeven jaar in ...