Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Vivian den Hollander: Tuinplezier

De lente komt eraan en wat is er fijner dat met je handen in de aarde te wroeten? Vooral voor kinderen is het hebben van een tuin niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Vivian den Hollander leert hen in haar nieuwste boek ‘Mijn tuin’ hoe je dat doet, tuinieren. Maar hoe begon ze zelf? Een column!

Kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander behoeft eigenlijk geen introductie. Haar AVI-boeken over voetbal, hockey, paardrijden en ballet worden veel gebruikt door kinderen die leren lezen. En natuurlijk kent iedereen haar serie verhalen over Lisa & Jimmy, de bekende buurtkinderen die samen vele avonturen beleven.  

Met haar nieuwste boek laat de schrijfster kinderen niet alleen lezen, maar vooral ook dóen. Met Mijn tuin maakte ze een boek voor kinderen over de tuin, tuinieren en het buitenleven. Ze vertelt over zaaien, ontkiemen en verpotten, maar ook over alle andere dingen die bij het verzorgen van een (moes)tuin komen kijken, namelijk de bloemen, beestjes en het weer! Mijn tuin is daarmee een informatief doe-boek boordevol leuke weetjes en prachtige illustraties van Natascha Stenvert.    

Mijn tuin

Al een flink aantal jaar ben ik de trotse bezitter van een moestuin. Het was het idee van een hovenier, Elbert genaamd, die altijd bij ons de tuin kwam snoeien.  

‘Het is toch jammer als je zelf niet een keer iets kweekt,’ zei hij vaak. ‘Het geeft afleiding. En anders zit je toch alleen maar binnen te schrijven.’ Dat was waar. Elbert had door hoe ik in elkaar zat: eerst moest mijn ‘echte’ werk af, daarna was er pas tijd voor de tuin. ‘Ik help je er graag mee,’ zei hij ook nog.  

Elbert hield woord en spitte achter in onze tuin een stuk grond om. Ook zette hij een rietmat langs het hek dat aan de moestuin grensde. Want in de polder waar ik woon waait het vaak behoorlijk hard. Hij maakte een kweekbak (voor de jonge plantjes) en een compostbak. In die compostbak moesten we voortaan het gemaaide gras, de aardappelschillen en het groente-afval gooien. Zo hadden we dan het jaar erop mest, dat vervolgens weer op de moestuin kon.  

Mijn kinderen, toen een jaar of negen, volgden al deze ontwikkelingen met grote aandacht. De eerste groenteplantjes werden gekocht. En toen ik die plantjes steeds groter zag worden, en ontdekte hoe lekker groente uit eigen tuin smaakt, werd ik steeds enthousiaster. En ik niet alleen: ook mijn kinderen en echtgenoot hielpen graag mee in de moestuin. Ze trokken onkruid weg (soms was het niet eens onkruid, maar een wat klein uitgevallen andijvie-plantje), hielpen met het sproeien van de tuin, en het ‘dieven’ van de tomaten. Alleen al het woord ‘dieven’ zorgde voor veel plezier.  

Ze zaaiden radijsjes in de volle grond en gingen iedere dag kijken of er al wat opkwam. En toen ze slakken bij de courgetteplant ontdekten, gingen ze fanatiek op jacht. Iedere slak die ze tegenkwamen haalden ze weg. Ook werden er schoteltjes met bier neergezet: een tip van opa.   

De courgetteplant werd vervolgens zo goed verzorgd en kreeg zoveel water, dat er reuzecourgettes aan begonnen te groeien. We wisten toen nog niet dat je ze beter klein kunt plukken… Zo leerden we een heel seizoen lang veel over tuinieren.  

We aten wekenlang sla en andijvie (we hadden iets te veel plantjes neergezet); we plukten volop bieslook, peterselie en aardbeien; en we hadden zoveel rabarber dat de hele buurt mee kon eten. Ook wist ik inmiddels heel goed hoe ik een rabarber-crumble kon maken. Zelf pesto maken van basilicum is trouwens ook een aanrader!  

Ik genoot dus van mijn moestuin. En als een boek eens even niet lukte, ging ik verwoed onkruid trekken of tomaten opbinden. Daarna ging ik altijd weer vol goede moed aan het werk. Inmiddels kan ik niet meer zonder mijn moestuin en wacht ik vol smart op de lente. Eindelijk kan ik weer buiten aan het werk!  

Mijn kinderen wonen inmiddels niet meer thuis. En Elbert is op leeftijd. Dus binnenkort moet ik zelf de grond gaan omspitten en de compost uit de compostbak gaan scheppen. Maar ik doe het graag. Het houdt mij fit.  

Door al mijn ervaringen met de moestuin kwam ik op het idee voor Mijn tuin, een doe-boek voor kinderen over tuinieren. Het gaat over Liam en Saar, die van alles laten groeien in de moestuin. Maar zaaien en tuinieren op een balkon kan ook, ontdekken ze al snel.  

Zonder de geweldige illustraties van Natascha Stenvert was dit boek nooit zo mooi geworden. Dus ook beginnende lezers kunnen door alle duidelijke plaatjes volop aan de gang met dit boek.  

Fijne lente! En veel tuinplezier!    

Vivian den Hollander    

Win Mijn tuin

Wil jij aankomend voorjaar met jouw (klein-)kind aan de slag in de tuin of op het balkon? Je maakt kans op een exemplaar van Mijn tuin! Doe snel mee met de winactie.

Meer lezen over de mooie tekeningen in Mijn tuin? Lees hier het interview met Natascha Stenvert in de rubriek De Tekentafel.

Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Vivian den Hollander: Tuinplezier

 

Gerelateerd

Over

Vivian den Hollander

Vivian den Hollander

Vivian den Hollander is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Ze werkte jaren...

Gesponsorde boeken