Hebban vandaag

Nieuws /

Vloeken en tieren in kinderboeken

Het jeugdboek 'Hotel de Grote L' krijgt er flink van langs in het jaarlijkse rapport van de Bond tegen vloeken. Het zou boordevol grof taalgebruik en vloeken staan en dat zouden kinderboekenauteurs niet moeten doen volgens de Bond.

In een onderzoek van de lezersjury van de Bond tegen vloeken viel met name het jeugdboek Hotel de Grote L van Sjoerd Kuyper op. In het rapport is te lezen dat er veel 'onbeschaafd en seksueel getint' taalgebruik in het boek werd aangetroffen. Tientallen voorbeelden werden genoemd.

De auteur zegt in een reactie: 'En ik gebruik de woorden die mij ter beschikking staan. Deze taal is nou eenmaal in onze wereld geslopen dus die gebruik ik. Vervelend vind ik het dat ze helemaal voorbijgaan aan de inhoud van het boek, en die gaat juist over liefde. Het is een ontzettend liefdevol boek, over hoe kinderen in de wereld staan. De bond voert met z'n onderzoek echt een achterhoedegevecht.'

De Bond tegen vloeken controleert jaarlijks de door de CPNB genomineerde en bekroonde boeken en vond dit jaar in 23% van de bekeken boeken grove taal. In 17 van de 22 boeken kwam helemaal geen grove taal voor en dat is een verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen slechts in 14 van de 22 boeken geen grof taalgebruik werd aangetroffen.

Volgens de Bond tegen het vloeken 'doen Kinderboekenschrijvers er goed aan grof taalgebruik te vermijden aangezien het geen goed voorbeeld geeft.'

(Bron: De Telegraaf en Bond tegen vloeken)Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

425 volgers
426 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Vloeken en tieren in kinderboeken

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken