Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Voormalig raadsman onderwereld gaat voor veiligheid

Oud-advocaat Bram Moszkowicz wordt de lijsttrekker van de politieke partij VoorNederland (VNL) voor de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Er waren al geruchten, maar afgelopen week werd Bram Moszkowics gepresenteerd als lijsttrekker van VNL (Voor Nederland), de nieuwe politieke partij van oud-PVV'ers Joram van Klaveren en Louis Bontes. Niet zonder slag of stoot, want de laatst genoemde pakte direct zijn biezen en legde afgelopen maandag het voorzitterschap van de partij neer omdat hij zich niet kon vinden in de keuze voor de geroyeerde advocaat. 

Moszkowicz laat er zelf geen onduidelijkheid over bestaan. Als hij als advocaat niet was geschrapt, had hij er niet als voorman van VNL gestaan. 'Maar in deze rol kan ik mijn kinderen meer geven dan in mijn voorbije rol als steradvocaat. Ik kan mij buigen over de toekomst van het land: veiligheid, vrijheid en welvaart,' aldus de gloednieuwe lijsttrekker.  

Of Moszkowicz de juiste man op de juiste plek is, daar zal nog het nodige over geschreven worden. Het bewijs wordt pas geleverd bij de komende verkiezingen (en daarna, mocht hij de harten hebben veroverd van de stemmers). Hebban zocht in ieder geval wat leesvoer bij elkaar van en over 's lands bekendste (ex)pleitbezorger. 

Het geheim van Bram Moszkowicz

Hij was de stem van Holleeder, Bouterse en Endstra. Hij verdedigde Geert Wilders, nam het op voor Robin van Persie en stond Estelle Cruijff bij, in de rechtszaal én daarbuiten. Aan de desk bij RTL Boulevard, in de kolommen van De Telegraaf en aan tafel bij Pauw & Witteman kreeg Bram Moszkowicz zijn dagelijkse portie roem. De advocaat was bijkans bekender dan zijn glamoureuze clientèle. Voor velen is de strafpleiter, met zijn maatpakken en dure bolides, hét gezicht van de advocatuur. Een eloquent spreker, de beste in zijn vak. Iemand die juridische kennis etaleert met onweersproken spitsvondigheden. Dat beeld is echter hard onderuit gehaald; een haperende boekhouding, ontevreden cliënten en de Belastingdienst die miljoenen euro's blijkt te vorderen. Tot overmaat van ramp werd Moszkowicz eind oktober 2012 van het tableau geschrapt. Geheel in stijl bestrijdt Moszkowicz de kritiek te vuur en te zwaard. Maar hoe heeft het zover kunnen komen? En lukt het hem om overeind te krabbelen? Vrij Nederland-journalisten Marian Husken en Harry Lensink gingen op zoek naar het geheim van Moszkowicz.

Het woord van Moszkowicz

Bram Moszkowicz debuteerde eind vorig jaar als thrillerschrijver. Voordat hij zich aan de (keiharde) fictie waagde, schreef hij twee boeken over... Bram Moszkowicz. 'Uiteraard zou ik het prettig vinden wanneer u na lezing van dit boek zou denken: "Goed dan, misschien moet ik niet alles wat ik over Bram hoor of lees geloven." Maar ik zou het nog prettiger vinden wanneer u werkelijk wat sceptischer wordt over álles wat u leest of hoort, wie daarvan ook het onderwerp is.'

In zijn tweede boek Onkruid maakt Bram Moszkowicz korte metten met heilige boontjes, bleekneuzige betweters, kwetterende papegaaien, over het paard getilde grootheden van klein formaat, maar spaart ook zichzelf niet.

 Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1056 volgers
470 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Voormalig raadsman onderwereld gaat voor veiligheid

 

Gerelateerd

Over

Abraham Moszkowicz

Abraham Moszkowicz

Abraham Moszkowicz (1960), spraakmakend en mediageniek voormalig strafadvocaat, ...

Marian Husken

Marian Husken

Marian Husken (1948) is onderzoeksjournaliste bij Vrij Nederland en is een van d...

Gesponsorde boeken