Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Vrienden voor het leven

Verschillende iconische vriendschappen zijn ontstaan op papier en eigenlijk leest YA-expert Bente veel liever over vriendschap dan over vurige liefdes. Waarom? Dat laat ze zien aan de hand van enkele boekentips.


We kunnen en willen niet leven zonder: vrienden. Het zou een stuk minder gezellig zijn zonder onze favoriete mensen, en ook in boeken speelt het thema een belangrijke rol. Verschillende iconische vriendschappen zijn ontstaan op papier. Wat dacht je van Frodo en Sam uit The Lord of the Rings? En Ron, Harry en Hermelien in de populaire ‘Harry Potter’-reeks? Deze legendarische boeken waren niet hetzelfde geweest zonder de bijzondere band tussen deze personages. Maar waarom doen we dat eigenlijk zo graag, lezen over de vriendschap?  

Een van die redenen is dat we het heerlijk vinden om onszelf (en ons leven) terug te zien in woorden op papier. Om te weten: kijk, die lijkt op mij. Dat geldt niet alleen voor bepaalde karaktertrekken en problemen, maar ook voor het soort vrienden dat overeenkomt met het karakter. Op die manier voel je net wat meer sympathie voor de (hoofd)persoon, en dat maakt een boek een stuk beter.  

Maar dat is niet het enige waar die fictieve vriendschappen goed voor zijn. Ze zorgen er ook voor dat we na gaan denken over onze eigen vrienden. Zo kom je er tijdens het lezen van Harry Potter achter dat het echt niet zo erg is als je plotseling op je beste vriend valt, zoals bij Ron en Hermelien gebeurt. En dat het altijd belangrijk is om voor elkaar door het vuur te gaan, maar dat je jezelf niet uit het oog moet verliezen, zoals we terugzien in The Lord of the Rings. Vergeet de vurige liefdes, het is de vriendschap die de spotlight verdient.  

Honderd uur nacht van Anna Woltz

Wist je dat er meer dan honderdduizend steden bestaan op de wereld? Hoe onvoorstelbaar is het dan dat jij precies in de stad bent die over twee dagen getroffen wordt door een orkaan? Het gebeurt de veertienjarige Emilia. Als ze iets verschrikkelijks ontdekt over haar vader, besluit ze zonder iemand in te lichten om te vluchten naar the city that never sleeps: New York. Als ze eenmaal aankomt, ontdekt ze dat het appartement dat ze gehuurd heeft niet bestaat. Een grote ramp als ze te horen krijgt dat er een verwoestende orkaan op de stad afkomt. Samen met twee Amerikaanse jongens en een klein meisje bereidt Emilia zich voor op de grote storm. Niet alleen zenuwslopend, maar ook prachtig geschreven. Dit boek blijft je nog lang bij.  

Oog om oog van Buddy Tegenbosch

Jan Jaap is enorm gepest op zijn oude school, en is blij als hij na de havo naar een andere school kan om psychologie te studeren. Hij is bang dat hij geen vrienden zal maken, maar dan ontmoet hij Scrabble, en gaat het bijna vanzelf. Hij wordt onder de vleugels van de excentrieke jongen genomen en krijgt al snel de kans om bij hem in huis te komen wonen. Plotseling heeft hij veel vrienden en weet hij ook nog eens een baan te scoren in een populaire bar. Alles lijkt op rolletjes te lopen, totdat hij zijn oude pester weer tegenkomt. Het doet Jan Jaap veel meer dan hij verwacht had. Een spannend boek met vriendschappen, pesten en wraak als belangrijke thema’s.  

Emmy & Olivier van Robin Benway

Wat zou jij doen als je beste vriend na tien jaar weer op de stoep staat? Het overkomt Emmy. Haar buurjongen was tien jaar geleden ontvoerd, nu is hij weer terug. Voor die tijd waren ze onafscheidelijk, maar zal dat nog steeds hetzelfde zijn na zo’n lange tijd? Tijdens geheime surfdates leren de twee elkaar opnieuw kennen. Het lijkt weer te worden als vanouds, maar niet alles is meer hetzelfde. Hij is veranderd, net als zij. Zal Emmy er ooit achter komen wat er met Olivier is gebeurd in die tien jaar tijd? En wat moet Emmy aan met haar gemengde gevoelens? Een mooi verhaal over tijdloze vriendschappen en liefdes.      

Meer lezen van Bente? Dat kan! Klik hier voor al haar artikelen.Over de auteur

Bentevdwouw

127 volgers
53 boeken
0 favorieten


Reacties op: Vrienden voor het leven

 

Gerelateerd

Hebban Spots

Liefde voor YA

649 volgers

Welkom bij "Liefde voor Young Adult"! We zijn dol op YA-boeken en willen onze liefde hiervoor graag met jullie allemaal delen. Je kan hier samen met ons praten en discussiëren over alles wat met...

Gesponsorde boeken