Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Vriendschap en depressie

Realistische verhalen doen het goed in het YA-genre. Na romans over terminale ziektes ('Een weeffout in onze sterren') en het verlies van dierbaren ('Als ik blijf') komt in 'Waar het licht is' het thema depressie aan bod. Het YA-debuut van schrijfster Jennifer Niven zal eveneens in de bioscoop te bewonderen zijn. Maar eerst: Boek van de Week op Hebban Young Adult!


Een combinatie van vrouwelijk en mannelijk hoofdpersonage: check! Personages die onder je huid kruipen en met wie je meeleeft: check! Een gezamenlijk probleem dat zij het hoofd moeten bieden: check! Waar het licht is bevat alle ingrediënten voor een ontroerende, meeslepende YA-roman. In het nawoord vertelt Niven: ‘Ik wilde iets schrijven met rafelrandjes.
 Iets hedendaags.
 Iets wat hard, moeilijk, droevig, maar ook grappig was.’ Dat is haar gelukt.  

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit de twee hoofdpersonages Finch en Violet. Allebei worstelen zij met depressieve gevoelens en met de gedachte aan zelfmoord. Als zij samen aan de slag moeten voor een schoolproject ontstaat een vriendschap die hen een ander perspectief biedt op het leven en die hen beiden misschien kan helpen… Waar het licht is maakt hiermee een thema bespreekbaar dat zeker ook onder jongeren speelt.  

Germ 
Inmiddels bestaat het online magazine Germ uit Waar het licht is ook daadwerkelijk. Op het Engelstalige online magazine vind je allerhande artikelen over literatuur, liefde en lifestyle voor jongeren. Een bezoekje waard!  

Verfilming
De oorspronkelijke versie van Waar het licht is verscheen in januari, maar de filmrechten werden vóór publicatie al verkocht. Inmiddels is duidelijk dat actrice Elle Fanning, bekend van o.a. de film Maleficent, de rol van Violet zal spelen. Naar verluid had Jennifer Niven de jonge actrice al voor ogen toen ze haar boek schreef, de rol is Fanning dus bijna letterlijk op het lijf geschreven. Fans moeten nog wel even geduld hebben: de release van de film staat gepland voor 2017.  

Over het boek:
Theodore Finch is gefascineerd door de dood en wil een einde aan zijn leven maken, maar elke keer gebeurt er iets waardoor hij het toch niet doet. Violet Markey telt de dagen af tot haar diploma-uitreiking, zodat ze het bekrompen stadje waar ze opgroeit voorgoed achter zich kan laten en niet langer geconfronteerd hoeft te worden met de pijnlijke herinneringen aan haar gestorven zus.

Wanneer Finch en Violet elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school ontmoeten, is het niet helemaal duidelijk wie wie redt. Maar vanaf dat moment groeit er iets van vriendschap tussen hen. Langzaam maar zeker geven ze hun geheimen aan elkaar prijs: Violet ontdekt dat Finch niet de enge freak is waar iedereen hem voor houdt en Finch leert Violet weer van het leven te houden. Violet bewaart Finch' geheim angstvallig, maar kent zij wel al zijn geheimen?  

Over de auteur
Waar het licht is is het YA-debuut van Jennifer Niven. Eerder schreef zij al vier boeken voor volwassenen – American Blonde, Becoming Clementine, Velva Jean Learns to Fly en Velva Jean Learns to Drive – en drie non-fictie- boeken: The Ice Master, Ada Blackjack en The Aqua Net Diaries, herinneringen aan haar tijd op de high school.

Win!
Uiteraard wil Hebban YA je niet de kans onthouden op een gratis exemplaar van dit prachtige boek. Van uitgeverij Moon mogen we drie boeken verloten. Om mee te doen aan de winactie klik je op het giveaway-kader rechts van dit artikel.      Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Vriendschap en depressie

 

Gerelateerd

Over

Jennifer Niven

Jennifer Niven

Jennifer Niven schreef eerder voor volwassenen. Waar het licht is is haar eerste...

Gesponsorde boeken