Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

VrijdagVraag: De auteur als beroemdheid

door Debbie (Hebban Crew) 13 reacties
Lezen is heerlijk en duizenden boeken in je kast zien staan is hemels. De auteurs die de boeken schrijven reizen vooral na een net gepubliceerd boek rond om lezingen te geven en signeersessies te houden. Ga jij?

Neil Gaiman kondigde aan na de signeertour voor The Ocean at the End of the Lane geen handtekeningsessies meer te doen. Het werd een beetje te gek, fans moesten tot wel zeven uur wachten en de arme Gaiman kreeg een rsi-arm van het signeren van honderden boeken. Volgens mij begint zelfs je eigen naam er raar uit te zien als je die een paar honderd keer ergens neerkrabbelt. Een begrijpelijk besluit, al brak het de harten van duizenden fans die hoopten ooit nog een krabbel van hem te bemachtigen. In Nederland zal hij ongetwijfeld nog wel eens signeren, al liepen de 2013-sessies voor de Nederlandse vertaling van 'Ocean' ook best uit de hand, met een ware rel tot gevolg.

Duizenden Pratchett-krabbels
Handtekeningjagers maken er hun dagelijkse werk van om eerste drukken van bekende auteurs te laten signeren en die later voor enorme prijzen online te koop aan te bieden. Van bepaalde auteurs is het niet eens meer bijzonder om gesigneerde boeken tegen te komen, omdat ze al vijftig jaar lang alles signeren wat voor hun handen gelegd wordt. Over Pratchett gaat het gerucht dat hij zo veel heeft gesigneerd dat een boek van hem minder waard wordt als het gesigneerd is, omdat de ongesigneerde versies zeldzamer zijn. Nu hij overleden is, is niets minder waar. De gesigneerde boeken van hem gaan voor enorme prijzen over de toonbank. Triest genoeg is zelfs deze schijnbaar onuitputtelijke bron van handtekeningen uitputtelijk gebleken.

Krabbels in alle soorten en maten
De een signeert met een onherkenbare kriebel, de ander zet keurig leesbaar zijn naam. Sommige auteurs vragen naar je naam, om het boek gericht te signeren, inclusief het risico op spelfouten in moeilijke namen. Als je mazzel hebt, kun je even kletsen met een auteur en krijg je daarna een 'op maat gemaakte' boodschap in je boek. Al is dat met een enorme rij achter je een ondoenlijke zaak.

De VrijdagVraag van deze week is:

Het boek, de auteur of de handtekening? In welke mate boeit een ontmoeting met de auteur van je favoriete boeken je? Hoe ver ga je om een handtekening te bemachtigen? En is het done of not done om een aan jou gesigneerd boek te verkopen of weg te geven? Van wie heb jij een handtekening en op welke ben je het meest trots? Behandel je je gesigneerde boeken anders? Hebben ze een speciaal plekje en raak je ze alleen aan met witte stofhandschoentjes aan?

Bekijk de eerdere VrijdagVragenOver de auteur

Debbie (Hebban Crew)

940 volgers
408 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: VrijdagVraag: De auteur als beroemdheid

 

Gesponsorde boeken