Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

VrijdagVraag: een lekker gratis usb-stickje?

door Debbie (Hebban Crew) 29 reacties
Heb jij wel eens een usb-stickje gekregen met duizenden 'gratis' e-books erop? Zit je bij een facebookgroep waar je de titel kunt opgeven die je zoekt, waarna je het boek op magische wijze in je mailbox ontvangt? Vind je jezelf een Boefje of 'hoort het er gewoon bij'?

Boeken hebben een prijs, net als brood, een auto, een huis en een pot mayonaise. Een huis jatten is best ingewikkeld, maar een auto of een pot mayonaise zal heus wel eens op illegale manieren van eigenaar wisselen. Diefstal veroorzaakt meestal wel een golf van verontwaardiging, maar diefstal van digitale items mag niet rekenen op diezelfde reactie. Alhoewel, van identiteitsdiefstal schrikt iedereen wel, Sandra Bullock maakte er in 1995 al een film over (The Net). Iemands e-bankieren hacken mag ook al niet en we lachen ons rot om die kromme mailberichtjes waarin ons wijs wordt gemaakt dat we de enige erfgenaam zijn van een verre oom uit Zimbabwe. Het is dus niet puur het ontastbare dat e-books vogelvrij maakt.

Maar wat dan wel? Is het omdat schrijven toch maar een hobby is en auteurs maar een echte baan moeten zoeken? Of zijn boeken te duur en word je als boekliefhebber daardoor wel gedwongen de boeken goedkoper te 'verkrijgen'? Of is het gewoon zo ontzettend makkelijk om duizenden e-titels gratis te krijgen dat het amper in je opkomt dat het stelen is? Doen 'wij' het ook, sf- en fantasylezers die erom bekend staan veel te lezen en veel te kopen?

Compliment of misdaad?
Game of Thrones heeft de eer de meest illegaal gedownloade Tv-serie te zijn. Per aflevering wordt er 4,3 miljoen keer illegaal gedownload tegen 10 miljoen legale kijkers. De president van HBO liet weten dat wel als een compliment te zien, maar te balen van de soms zeer slechte kwaliteit van de illegale versies.

Hebban e-trucjes
Hebban toont sinds kort alle e-books met een prijs onder de vijf euro en houdt voor je in de gaten welke e-books een tijdelijke actieprijs hebben. Daarnaast staat de webshop waar de e-titel het goedkoopst wordt aangeboden bovenaan, zodat je niet hoeft te gaan vergelijken. Dat doen wij al voor je. Zie Jasper Polane's Lege Steden hiernaast als voorbeeld, ruim drie euro prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste aanbieder.

De VrijdagVraag van vandaag: wat vind jij van het hele e-gebeuren? Jat jij of niet? En als je het doet, vind je het jatten? Of ben je een welwillende lezer, die met bovenstaande Hebban e-trucjes veel sneller een e-book op legale wijze zal verkrijgen?

Heb jij zojuist na het lezen van dit artikel je allereerste e-book gekocht? En zo ja, welke titel? Tip ons!

Lees de eerdere VrijdagVragenOver de auteur

Debbie (Hebban Crew)

939 volgers
408 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: VrijdagVraag: een lekker gratis usb-stickje?

 

Gesponsorde boeken