Meer dan 4,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

VrijdagVraag: het engste boek dat je ooit las

door Martijn (Hebban Crew) 51 reacties
Halloween staat voor de deur, dus is angstaanjagende literatuur een goed onderwerp voor de VrijdagVraag. Waarom veel mensen het toch zo fijn vinden om schrik aangejaagd te krijgen is onduidelijk, maar de populariteit van thrillers, horror en enge literatuur is onmiskenbaar.

Er zijn veel angstaanjagende zaken in de fictieve wereld: seriemoordenaars en psychopaten in thrillers, monsters en bovennatuurlijke verschijnselen in horror en verschrikkingen in literatuur. Angst en afschuw horen bij verhalen, ze roepen primaire emoties op en kunnen de literaire ervaring verrijken.

Karin Slaughter staat bekend om de gruweldaden in haar boeken, net als Corine Hartman in Nederland. Stephen King, Clive Barker en Joe Hill hebben een duistere reputatie op te houden en Thomas Olde Heuvelt en Jack Lance kunnen er in Nederland ook wat van. Patrick Süskind, Brett Easton Ellis, Chuck Palahniuk en vele anderen jagen de lezer ook angst aan met hun verhalen over engerds zoals Grenouille en Patrick Bateman. Het zijn niet altijd de voor de hand liggende zombies en scherpgetande clowns die lezers doen bibberen.

Hebban-redacteur Debbie had een angstaanjagende ervaring met een boek dat voor de jeugd vanaf 13 jaar is geschreven. Een beetje beschamend om dan te moeten melden dat je af en toe eigenlijk niet verder durft te lezen: 'Ik durf het toch wel hardop te zeggen, omdat ik vind dat het een topprestatie is van het boek. Ik ben wel erg benieuwd of ik op mijn leeftijd nou zo'n pieperd ben geworden of dat die dertienjarigen toch ook wel hun nachtlampje aan hebben gelaten na het lezen van De schreeuwende Wenteltrap van Jonathan Stroud.'

Hebban-redacteur Martijn hield erg van de boeken van Stephen King, vooral de Donkere Toren reeks, Vlucht naar de top en Firestarter (toegegeven, de minder enge verhalen), tot hij De Aap las: een verhalenbundel, met daarin het titelverhaal over een speelgoedaap, die met zijn bekkens slaat als er iets akeligs gebeurt. Ongelofelijk hoe King een simpel object zo totaal angstaanjagend kan maken. Sindsdien bekijkt hij alle werken van King met argusogen.

Daarom de Hebban VrijdagVraag, één avond voor Halloween:

Welk boek, verhaal of scène joeg je zoveel angst aan dat je niet verder durfde te lezen?

We horen het graag in de reacties hieronder.

Bekijk ook het overzicht van alle VrijdagVragen ooit.Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

532 volgers
929 boeken
31 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: VrijdagVraag: het engste boek dat je ooit las

 

Gerelateerd

Over

Karin Slaughter

Karin Slaughter

Karin Slaughter (Georgia, 1971) is een Amerikaanse thrillerauteur. Ze verwierf ...

Corine Hartman

Corine Hartman

Met meerdere Gouden Strop-nominaties en Hebban/Crimezone Awards in haar bezit, g...

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Clive Barker

Clive Barker

Clive Barker (1952) studeerde filosofie en Engelse literatuur. Na zijn studies r...

Joe Hill

Joe Hill

Joe Hill (1972) is het pseudoniem van Joseph Hillstrom King. Hij is de tweede zo...

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Baudelet Olde Heuvelt (Nijmegen, 1983) is een Nederlandse auteur. Zijn we...