Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Vuijsje spreekt kaaskoppen

Bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar verschijnt 1 maart een nieuw boek van schrijver Robert Vuijsje. Hoewel, nieuw? Het is meer oude kaas in een nieuwe verpakking.

Het boek is een bundeling van de interviews die Robert Vuijsje voor de Volkskrant deed in de serie Het land van afkomst. Daarin was steevast de centrale vraag: welke rol speelt afkomst in Nederland?

Vuijsje signaleert een Nederland dat in verwarring is. Twee groepen staan tegenover elkaar. Aan de ene kant de mensen die begrijpen dat ons land voor altijd anders is geworden, en de bevolking diverser. Aan de andere kant: zij die zich vastklampen aan de tradities van eenb land dat niet meer bestaat.

De nieuwe kaaskoppen maken in dit boek op ontluisterende wijze duidelijk hoe zij er niet bij horen. Zij staan tegenover de old skool kaaskoppen, die juist hele andere problemen zien en niet goed begrijpen waar hun nieuwe landgenoten over 'zeuren'. 

Robert Vuijsje (1970) is een jood die eruit ziet als een Marokkaan. Hij weet hoe het voelt om Nederlands te zijn. Ook kent hij het gevoel er niet bij te horen. Hij wilde onderzoeken aan welke kant hij staat. En zocht met 59 nieuwe en drie oude kaaskoppen naar het antwoord op de vraag: wat voor land zijn wij en waarom is iedereen zo woedend?

Vuijsje schreef de roman Alleen maar nette mensen (2008) die een jaar na verschijnen werd bekroond met De Gouden Uil en op de shortlist van de Libris Literatuurprijs belandde. In 2011 verscheen In het wild, een bundeling columns van Vuijsje uit Het Parool, een jaar later gevolgd door de roman Beste vriendOver de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Vuijsje spreekt kaaskoppen

 

Gerelateerd

Over

Robert Vuijsje

Robert Vuijsje

Robert Vuijsje (1970) studeerde Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam...

Gesponsorde boeken