Hebban vandaag

Column /

Wachten op verbinding

door Hebban Crew 8 reacties
'Zo snel? Nu al?' Onze boekenbezorger staat soms al binnen een uur voor de deur. Het is leuk om boeken te bezorgen, klanten te blijven zien, maar dan nu bij hen thuis. Enthousiaste gezichten, vaak zo blij dat de volgende order dezelfde dag al geplaatst wordt. Hoe sneller hoe beter, vaste bezorger Henk van 80 jaar – mijn grootvader – fietst kilometers per dag sinds we alleen nog kunnen bezorgen. Zonder zijn inspanningen hadden we het niet gered – hij kent de wijde omgeving op zijn duimpje en geniet van alle mensen die hij ontmoet.

De sport van een pakket snel leveren of nog gauw meegeven op een route die gefietst gaat worden is aanstekelijk. Met de drukte voor kerst en na de campagne #steunjeboekhandel rijden er ook wel wat auto’s rond, maar het gros bezorgt hij. Inmiddels krijgen sommige pakketjes een code #henkopdefiets zodat de ontvanger verzekerd is van een groene bezorging.

'Trots zijn we ook op alle klanten die de weg weten te vinden in deze bizarre tijden, trots op het team dat de boekhandel draaiende houdt in totaal veranderde omstandigheden.'

Tussen de boeken is het bikkelen om alle orders zorgvuldig af te handelen, in te pakken als cadeau en klaar te maken voor verzending of bezorging. Niet alles is direct voorradig en soms moeten we met elkaar geduld hebben. Bij iedere order voegen we een handgeschreven bedankje toe, want wat zijn we blij dat mensen bij ons blijven bestellen. Video-adviesgesprekken; whatsappen met wildvreemden die je later goed blijkt te kennen; veel lieve dingen via social media: alle kanalen zorgen voor leuk contact met onze eigen ‘boeken-community’. We zijn blij dat we al deze kanalen al hadden ingericht, dat we dit door moeten maken in deze tijd vol mogelijkheden. Trots zijn we ook op alle klanten die de weg weten te vinden in deze bizarre tijden, trots op het team dat de boekhandel draaiende houdt in totaal veranderde omstandigheden.

(160)
Laten wij allen wijdbeens achter het roer gaan staan met onze ogen gericht op de kim. Blijf voorlezen aan je geliefden klein en groot.
(321)
Een tip van collega Ingeborg (want boekverkopen doe je samen), prachtige titel en goede auteursnaam in barre tijden. Duik weg in dit verhaal.
(2805)
Omdat in tijden van whatsapp contact met je vrienden af en toe een plaat uit dit boek alles kan zeggen. Krachtig samenspel tussen beeld, verhaal en wijsheid.
(218)
Een verhaal waar je zo in zit, over een pandemie en de kracht van community.

Deze week is er weer wat nieuws: het afhaalloket is geopend. Dat betekent dat iedereen zelf een afhaalmoment kan inplannen bij de boekhandel, binnen een tijdvak van tien minuten kun je aan het Plein je pakket overhandigd krijgen. Zo snel als we af en toe bezorgen… gaat dit niet lukken. Tussen het moment van bestellen en afhalen moet in ieder geval vier uur zitten. Juist dat wat een stenen winkel zo leuk maakt, het direct kunnen genieten van een aankoop en direct die nieuwe schoenen aan of aan dat ene boek beginnen, dat mag dus even niet. Funshoppen is verboden – alles om het virus in toom te houden.

'Met elkaar wachten we op de opening van de boekhandel, we wachten op verbinding en ontmoeting, nieuwe stromen van verhalen, dat het goede mag blijven en nieuwe ons zal verrassen.'

Het thema van deze tijd lijkt wel wachten, want wat wachten we veel deze tijd, op de pakketjes die online zijn besteld en door de ondernemer moeten worden bezorgd (of dat pakket wat al dagen geleden met de post zou komen...), wachten op versoepelingen die dan stiekem een beetje tegenvallen, we wachten op een vaccin, wachten op het einde van je quarantaine, wachten…

We wachten als lezers ook op nieuwe boeken, boeken die al klaar zijn, maar nog niet gaan verschijnen. Uitgevers wachten tot de boekhandels weer open gaan. Een mooi teken. Met elkaar wachten we op de opening van de boekhandel, we wachten op verbinding en ontmoeting, nieuwe stromen van verhalen, dat het goede mag blijven en het nieuwe ons zal verrassen.

Lisette Lanting

Wil je helpen? Bestel je boeken bij Boekhandel Roodbeen (kan ook via Whatsapp) of je eigen lokale boekhandel.

De foto is gemaakt door Jan LantingOver de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Wachten op verbinding

Gesponsorde boeken