Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Wanneer vraag je een recensie-exemplaar aan

9 reacties
In de dinsdag discussie van vandaag wil ik een onderwerp aansnijden wat bij veel boekbloggers vragen oproept; recensie-exemplaren.
Recensie-exemplaren zijn boeken die door de uitgever beschikbaar worden gesteld aan diverse media in ruil voor een recensie. Blogs gaan steeds meer deel uitmaken van de PR en marketingcampagnes van uitgeverijen. Zij zien dat bezoekers van boekenblogs - dankzij de persoonlijke insteek - gemakkelijker kunnen vaststellen of hun smaak overeenkomt met die van de blogger.
Daarom zijn blogs een belangrijk onderdeel van marketing en promotie.


Naarmate je steeds meer update en je bezoekersaantallen groeien kan het zijn dat ook jij benaderd wordt door uitgeverijen. Wat echter vaker voorkomt is dat wij - bloggers - zelf de stoute schoenen aantrekken en een recensie-exemplaar aanvragen.

Dat brengt mij op de vraag van deze week:

Wanneer vraag jij een recensie-exemplaar aan?

Voor mij heeft het heel lang geduurd voordat ik een recensie-exemplaar aan durfde te vragen. Ik vond het namelijk niet gepast om een recensie-exemplaar aan te vragen toen mijn blog nog maar nauwelijks bezoekers trok. Ik ben van mening dat het verzenden en ontvangen van een recensie-exemplaar namelijk voor beide partijen gunstig moet zijn.  

Daarnaast hanteer ik enkele regels rondom het aanvragen van een recensie-exemplaar die ik hieronder met jullie deel. 

  • Het heeft echt geen zin om alleen te bloggen om gratis boeken te krijgen. Geloof me, de PR-medewerkers van uitgeverijen hebben het geheid door als dit je insteek is. 

  • Vraag niet om het hele assortiment in één mailtje. Dat is niet alleen onbeleefd, maar inspireert ook niet bepaald vertrouwen bij de uitgeverij in kwestie. Vragen om recensie-exemplaren is niet te vergelijken als shoppen bij BOL.com!

  • Wanneer je een uitgeverij een verzoek stuurt om een recensie-exemplaar betekent dat niet automatisch dat je het ook krijgt. Blijf in ieder geval respectvol, ook als je verzoek wordt geweigerd.

  • Vraag niet alleen om grote, indrukwekkende, (dure) titels, - vooral niet als je pas bent begonnen met bloggen - maar schenk ook aandacht aan de kleinere uitgaven.

  • Houd je aan je afspraken. Wanneer je een recensie exemplaar hebt aangevraagd en een recensie hebt beloofd op je blog, houd je daar dan ook aan. En verwittig je contactpersoon bij de uitgeverij wanneer de door jou beloofde recensie online staat.

  • Wees professioneel. Wanneer je een recensie exemplaar aanvraagt hoef je in je mailtje echt niet je hele levensverhaal te delen. Geef gewoon wat informatie over je blog, vraag om het boek waarin je geïnteresseerd bent en vergeet niet je postadres te vermelden. Vraag alleen om boeken die je oprecht aanspreken. Je hebt er helemaal niets aan om boeken op te vragen waar je je vervolgens met geen geweld doorheen kunt worstelen. Dit komt je recensie echt niet ten goede.

Het is niet zo dat ik ze aan jullie op wil dringen, maar ik hoop dat het jullie inspireert om zelf ook eens stil te staan bij wat je belangrijk vindt. Als boekebloggers hebben we immers allemaal een naam hoog te houden, en als we onzorgvuldig omgaan met recensie-exemplaren die ons worden toevertrouwd stelt dat de hele community in een slecht daglicht.

Wanner vraag jij een recensie-exemplaar aan?

 Over de auteurReacties op: Wanneer vraag je een recensie-exemplaar aan

 

Gesponsorde boeken