Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Wat lees ik? #leeseenswatanders

door Lindy (Hebban Crew) 7 reacties
Het is ‘Lees eens wat anders’-themamaand op Hebban! In april tipt de redactie wekelijks drie boeken binnen verschillende genres bij een van de populairste titels op Hebban. Zo lees je buiten je comfort zone, maar mét een link naar een populair boek uit je favoriete genre. In de zesde aflevering advies bij de literaire roman 'Het kleine meisje van meneer Linh' van Philippe Claudel.

Literatuur

Het kleine meisje van meneer Linh van Philippe Claudel

Prijswinnend auteur (en regisseur) Philippe Claudel schreef in 2005 de prachtige novelle Het kleine meisje van meneer Linh. Met 556 beoordelingen en een gemiddelde van 4,5 ster is het boekje een van de meest gewaardeerde verhalen op Hebban.

Daarin ontvlucht meneer Linh zijn door oorlog geteisterde land. Zijn zoon en schoondochter raakte hij kwijt en nu is hij op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter, waar hij zich toegewijd over heeft ontfermd. In zijn nieuwe, vreemde land voelt hij zich niet thuis, tot hij op een dag weduwnaar meneer Bark ontmoet.

Meneer Bark praat vooral over zijn vrouw. Meneer Linh verstaat hem niet maar hij luistert, met zijn kleine meisje op schoot. Ze blijven elkaar dagelijks op hetzelfde bankje in het park treffen. Tot op een dag meneer Linh en zijn kleindochter plotseling worden overgeplaatst naar een gesloten inrichting, elders in de stad. Hoe moet hij nu zijn vriend terugvinden? Met gevaar voor eigen leven onderneemt hij een ontsnappingspoging, die uitmondt in een dramatische ontknoping. 

De novelle van Claudel laat lezers ontroerd en ondersteboven achter. 

Wil je graag een boek lezen uit een ander genre dat even verrassend is? Probeer de volgende titels dan eens:

Feelgood

Niets is wat het lijkt, schreef Geertje Otten al in haar Hebban-recensie. In deze roman is al snel duidelijk dat er een dode is gevallen tijdens een jaarlijkse ouderavond op een basisschool. Roddel en achterklap zijn niet weg te denken uit de getuigenissen die volgen. Ligt de waarheid in het midden?
- Grote kleine leugens van Liane Moriarty

In de Engelstalige roman uit 1985 waarop de film werd gebaseerd zit Forrest Gump op een bankje en vertelt aan iedereen die bij hem aanschuift over zijn (letterlijk en figuurlijk) fantastische leven, dat hem onder andere Vietnam-veteraan, astronaut en schaakkampioen maakte.
- Forrest Gump van Winston Groom

Als Julia op een zaterdag op een bankje in het park zit ontmoet ze Ben. Ze raken in gesprek en Julia voelt zich direct tot hem aangetrokken. Er is echter een nadeel: Ben leeft op straat en zou echt eens een douche moeten nemen. Kunnen die twee werelden ooit samenkomen?  
- Hoe je verliefd wordt op een zwerver die in de bosjes woont van Emmy Abrahamson

Crime

Meneer Heming was de makelaar die u rondleidde in uw nieuwe woning, een gunstige prijs voor u bedong en belde met het goede nieuws dat de koop rond was. Minder goed nieuws is dat hij de sleutel van uw huis nog steeds in zijn bezit heeft. Een fascinerende thriller over de donkere kant van de mens
- De wraak van meneer Heming van Phil Hogan

Weduwnaar Paddy Buckley werkt al jaren voor Gallagher's, een gerenommeerde uitvaartonderneming in Dublin. Als hij 's nachts per ongeluk met zijn auto een overstekende voetganger aanrijdt, is het de voorbode van een reeks bizarre gebeurtenissen. Het slachtoffer is namelijk Donal Cullen, de broer van de beruchtste maffiabaas van Dublin.
- De laatste vier dagen van Paddy Buckley van Jeremy Massey

Na een gevangenisstraf van tien jaar te hebben uitgezeten, komt Janie Jenkins door een vormfout op vrije voeten. Tien jaar geleden was ze op het hoogtepunt van haar roem en schreven de bladen maar wat graag over haar status als bloedmooie it-girl in het uitgaansleven van Hollywood. Altijd bijgestaan door haar trouwe advocaat Noah, heeft Janie een concreet doel voor ogen. Ze wil er achter komen of zij werkelijk degene was die haar moeder Marion om het leven heeft gebracht. De doelbewuste avond is namelijk een gat in het geheugen van Janie. 
- Lieve dochter van Elizabeth Little

Fantasy & Scifi 

Een prachtige roman voor lezers van welk genre dan ook. De hoofdpersoon keert voor een begrafenis terug naar zijn geboorteplek, waar hij op een bankje gaat zitten en belevenissen uit zijn jeugd herinnert. Mooi, sprookjesachtig, bijzonder en sfeervol.
- De oceaan aan het einde van het pad van Neil Gaiman

Door hele volksstammen al gelezen. Ken je de trilogie alleen van het witte doek, pak dan nu toch eens de boeken op, te beginnen met De reisgenoten, waarin de jonge (nou ja) Frodo onder de vleugels wordt genomen door de oude, wijze (nou ja) tovenaar Gandalf. Episch, onvergetelijk en een absolute mustread.
- De reisgenoten van J.R.R. Tolkien

Celaena wordt uit een gruwelijk werkkamp 'gered' om te dienen als kampioen (lees: moordenaar) van de koning. Daarbij komt haar vroegere ervaring als leerling van de plaatselijke assassin-baas wel goed van pas. Het eerste deel van een spannende fantasyreeks met een vleugje romantiek, die ook de YA-doelgroep zal aanspreken.
- De glazen troon van Sarah J. Maas

Young Adult

Cadence brengt elke zomer door op het privé-eiland van haar opa. Heerlijke vakanties, maar dan gebeurt er inde vijftiende zomer iets onomkeerbaars. Na twee jaar afwezigheid keert Cadence zonder herinneringen terug en probeert te achterhalen wat er die zomer is gebeurd. Haar familie zwijgt in alle talen. Langzaam komen de herinneringen boven, maar ook de leugens en familiegeheimen. De schrijfster zet je behendig op het verkeerde been en overrompelt je met een shockerend slot.
- Wij, leugenaars van E. Lockhart

Anna wordt verliefd op de criminele Abel wanneer ze hem een meeslepend sprookje aan zijn kleine zusje hoort vertellen. Dat sprookje blijkt meer geworteld te zijn in de realiteit dat Anna aanvankelijk kon denken. Als er doden in het verhaal vallen, duikt ook in de werkelijkheid het eerste lijk op... Realiteit en fictie lopen in elkaar over in dit verhaal met plottwist.
- De sprookjesverteller van Antonia Michaelis

Een scholier ontwikkelt een roddel-app en kondigt groots aan dat hij sappige nieuwe verhalen over vier populaire medescholieren gaat onthullen. Maar dan sterft hij onverwacht voor hun neus. Wie van hen is te vertrouwen? Want een van hen liegt...
- Een van ons liegt van Karen McManus

Bekijk hier alles over 'Lees eens wat anders in april'.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Wat lees ik? #leeseenswatanders

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken