Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Wat lees ik? #leeseenswatanders

door Lindy (Hebban Crew) 9 reacties
Het is ‘Lees eens wat anders’-themamaand op Hebban! In april tipt de redactie wekelijks drie boeken binnen de verschillende genres bij een van de hoogst gewaardeerde titels op Hebban allertijden. Zo lees je buiten je comfort zone, maar mét een link naar een populair boek uit je favoriete genre. In de eerste aflevering advies bij de literaire roman ‘Een keukenmeidenroman’ van Kathryn Stockett.

Literatuur

Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett  

In het Mississippi van de jaren zestig wordt aan zwarte vrouwen wel de opvoeding van blanke kinderen toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver. Drie vrouwen zijn het allesbepalende racisme meer dan zat en besluiten dat de verschillen tussen hen minder belangrijk zijn dan de overeenkomsten.  

Een keukenmeidenroman, over racisme, segregatie, vooroordelen en de zwarte gemeenschap, was het zeer succesvolle debuut van Kathryn Stockett (1969) uit 2009. Het werd in 2011 verfilmd onder de originele titel The help en werd later nog eens uitgebracht in Nederlandse vertaling als De hulp.  

Een vergelijkbaar boek lezen uit een ander genre? Probeer de volgende titels eens:

Feelgood

Als Nora Engeland verruilt voor Jamaica en een verstandshuwelijk met de oudere eigenaar van een suikerrietplantage sluit, wekt de behandeling van de slaven haar afschuw. De onderhuidse spanningen op de plantages lopen uit tot een crisis waarbij Nora alles dreigt te verliezen, zelfs haar leven. Een verhaal over verraad, slavernij en verzet. Daarnaast zijn de liefde en ingrijpende keuzes ook belangrijke thema’s.
- Het eiland van duizend bronnen van Sarah Lark

Zonder drie zwarte vrouwelijke wiskundigen had Neil Armstrong nooit een voet op de maan kunnen zetten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten zij voor de NASA om berekeningen te maken om ruimtereizen te kunnen realiseren. Lunchen moesten ze echter aan een aparte tafel. Shetterly vertelt het waargebeurde verhaal van het meesterbrein achter de lancering van astronaut John Glenn, ten tijde van de strijd om raciale gelijkheid.
- Verborgen krachten van Margot Lee Shetterly

Mississippidelta, 1946. Laura McAllen woont met haar gezin op een grote cotton farm en trekt zich het lot van de zwarte pachters aan. Deze roman laat zien hoe Laura worstelt om voor zichzelf en haar kinderen een veilige en rustige plek te creëren, maar gaat ook over de vriendschap met de zoon van een zwarte pachter. Over ongelijkheid en de onwaarschijnlijke verbintenis tussen strijdmakkers.
- Een tijd om te oogsten van Hillary Jordan

Crime

Het derde deel in de reeks rond Rönning en Stilton gaat over actueel thema, de vluchtelingenproblematiek en het bijbehorende racisme. De speurders komen op het spoor van een Roemeense criminele organisatie.
- Wiegelied van Cilla & Rolf Börjlind

Harry Bosch en zijn partner Kizmin Rider komen op de afdeling een raadselachtige zaak tegen waarbij DNA-onderzoek verband toont tussen een blanke racist en de moord op een zestienjarig meisje in 1988. Waarom was het politieonderzoek destijds zo slordig?
- Slotakkoord van Michael Connelly

Anna Fekete, als kind tijdens de oorlog in Joegoslavië naar Finland gevlucht, is net begonnen met haar werk als politierechercheur als ze midden in een opzienbarend moordonderzoek terechtkomt. De hoofdpersoon krijgt te maken met een racistische collega en een getuige die uit angst voor eerwraak steun zoekt bij de politie.
- De kolibrie van Kati Hiekkapelto

Young Adult

In Angie Thomas' debuut The Hate U Give maakt de lezer kennis met de zestienjarige Starr Carter. Haar beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door de politie, hoewel hij geen wapen op zak heeft. Deze YA-roman gaat over het politiegeweld tegen onschuldige zwarte Amerikanen. Tegelijkertijd is er ruimte voor alledaagse thema's als familie, vriendschap en liefde.
- The Hate U Give van Angie Thomas

Een dystopische YA-roman van Nederlandse bodem die zich afspeelt in het jaar 2558. Slavernij maakt daarin wederom deel uit van de samenleving. Raven wordt verkocht aan een machtige meester, maar dan wordt hij vermoord en Raven als schuldige aangewezen.
- Slaves van Miriam Borgermans

In deze YA-roman worden een chassidisch meisje en een jongen van Caribische afkomst verliefd op elkaar. In het boek komen religie en etnische afkomst als belangrijke thema’s aan bod, maar wat het verhaal vooral bijzonder maakt is het feit dat de donkere Jaxon degene is die de cultuur van een ander moet leren begrijpen.
- Als geen ander van Una LaMarche

Scifi & Fantasy

In Atwoods beroemdste roman, inmiddels een indrukwekkende serie op Hulu, vormen de 'dienstmaagden' de slavenklasse. Zij hebben een functie als 'broedmachine' in deze verontruste samenlevingsvorm.
- Het verhaal van de dienstmaagd van Margaret Atwood

In een universum waar de mensheid al deels van de minder-bewoonbare aarde is afgevlucht, hebben de 'belters' (bewoners van de gordel) een veel lagere status dan aardbewoners, amper de moeite van het redden waard. Tussen martianen en aardbewoners klikt het ook al niet. Op aarde zelf kunnen alleen de rijksten in gezonde omstandigheden leven.
- Leviathan ontwaakt van James S.A. Corey

YA fantasyroman waarin de afstammelingen van mensen met potentieel magische krachten er anders uitzien en dus een lage status hebben. Zij moeten hun eventuele krachten en training verstoppen om te overleven.
- Bloed en beenderen van Tomi Adeyemi

Bekijk hier alles over 'Lees eens wat anders in april'.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Wat lees ik? #leeseenswatanders

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken