Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Wat lees ik? #leeseenswatanders

door Lindy (Hebban Crew) 6 reacties
Het is ‘Lees eens wat anders’-themamaand op Hebban! In april tipt de redactie wekelijks drie boeken binnen de verschillende genres bij een van de hoogst gewaardeerde titels op Hebban allertijden. Zo lees je buiten je comfort zone, maar mét een link naar een populair boek uit je favoriete genre. In de tweede aflevering advies bij de feelgoodroman ‘Voor jou’ van Jojo Moyes.

Feelgood


Voor jou
 
van Jojo Moyes 

Het wereldje van twintiger Louisa is klein: ze werkt in een café, woont nog bij haar ouders en heeft al jaren hetzelfde vriendje. Haar leven verandert totaal als ze haar baan kwijtraakt en de zorg van tegenpool Will op zich neemt. Deze man had vroeger alles wat hij zich maar kon wensen, maar belandde door een ongeluk in een rolstoel - verlamd vanaf zijn nek.

Als Louisa ontdekt dat Will geen toekomst meer voor zichzelf ziet, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken? 

Het verfilmde Voor jou van Jojo Moyes werd een groot bestsellersucces, met inmiddels twee vervolgdelen: Een leven na jou en Voor mij.

Een vergelijkbaar boek lezen uit een ander genre? Probeer de volgende titels eens:

Literatuur

Vier studievrienden worden succesvol en rijk in New York, maar het leven van een van hen, Jude, wordt steeds donkerder. Naarmate de tijd verstrijkt vraagt hij zich af of hij wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden. Zijn vrienden proberen zijn pijn te verlichten, maar tevergeefs. Een klein leven verhaalt over zijn tragische leven. Een indringend verhaal met even indringende personages.
- Een klein leven van Hanya Yanagihara

In deze komische en ontroerende roman komt ook de wens van de hoofdpersoon naar euthanasie op subtiele wijze naar voren in de dagboekfragmenten. En hoe moeilijk het is om die wens kenbaar te kunnen maken en gehoord te worden. Hendrik Groen schetst op een ontroerende manier hoe oude mensen met een actief leven die vrolijke momenten meemaken ook naar de dood kunnen verlangen.
- Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen

Met zijn nieuwe liefde Vita is Hylke voor het eerst echt gelukkig. Totdat hij merkt dat Vita depressief is, en meer naar de dood dan het leven verlangt. Omdat het Hylke niet lukt om Vita tot inkeer te brengen, besluit hij haar te helpen bij het beëindigen van haar leven. Vita is een roman over liefde en dood en over de onlosmakelijke manier waarop deze met elkaar verbonden zijn.
- Vita van Matthijs Kleyn

Crime

Isabel Dieudonné, specialist postmortale zorg en ex-rechercheur wordt bij een vreemde zaak betrokken. Algauw blijkt er een link naar de actuele discussie rond 'voltooid leven'/euthanasie te ontstaan.
- Voltooid van Mariska Overman

Leonard Peacock wil zich op zijn achttiende verjaardag van het leven beroven met het oude pistool van zijn grootvader. Maar eerst heeft hij nog een missie te volbrengen. Hij wil de vier belangrijkste mensen in zijn leven een cadeau geven, zodat ze weten dat het niet hun schuld is dat hij er straks niet meer is.
- Gefeliciteerd, Leonard Peacock van Matthew Quick

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarbij een vrouw na jarenlange fysieke en geestelijke mishandeling haar man om het leven brengt. Thema's zoals zelfmoord, depressie en euthanasie worden in deze psychologische thriller niet geschuwd.
- Sluipend gif van Corine Hartman

Young Adult

Dit rauwe, realistische verhaal vertelt over Ava, wier beste vriendin recentelijk een einde aan haar leven maakte, en Gideon, die kampt met depressies en angsten. En bijzondere vriendschap ontstaat, waarbij ze elkaar leren rouwen en doorgaan met leven.
- Een schitterende chaos van Claire Christian

Waar het licht is gaat over de twee hoofdpersonages Finch en Violet. Allebei worstelen zij met depressieve gevoelens en met de gedachte aan zelfmoord. Als zij samen aan de slag moeten voor een schoolproject ontstaat een vriendschap die hen een ander perspectief biedt op het leven en die hen beiden misschien kan helpen…
- Waar het licht is van Jennifer Niven

De inspiratiebron voor deze adolescentenroman werd o.a. gevormd door de dood van de grootouders van de schrijfster. Maar liefst drie van de vier pleegden zelfmoord. In Te waar om mooi te zijn is Othello pas zijn zusje verloren, die op zoek was naar de ware vrijheid. Othello neemt zich voor om die vrijheid in het leven zelf, en niet in de dood te zoeken.
- Te waar om mooi te zijn van Roxanne Wellens

Scifi & Fantasy

In een van de eerste hoofdstukken van dit eerste deel van Game of Thrones wordt Bran Stark van een toren geduwd, wat resulteert in het verlies van het gebruik van zijn benen. Vanaf dat moment leeft hij vooral in zijn hoofd en laat hij zich van hot naar her slepen door allerhande nevenpersonages (Hodor!).
- Het lied van ijs en vuur van Georde R.R. Martin

In dit eerste deel van De Kronieken van Thomas Covenant maken we kennis met de gelijknamige hoofdpersoon, een cynische lepraleider die het leven meer dan eens zat is. Hij is gedeprimeerd en geeft op advies van zijn dokter alle hoop op genezing op.
- De vloek van Heer Veil van Stephen Donaldson

in deze Engelstalige science fiction roman, het eerste deel van de gelijknamige serie, is een groot deel van de wereldbevolking aangetast door een naar virus, waardoor ze ten prooi vallen aan het 'lock in'-syndroom. Ze leven nog en zijn bewust, maar kunnen niet bewegen en praten.
- Lock In van John Scalzi

Bekijk hier alles over 'Lees eens wat anders in april'.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Wat lees ik? #leeseenswatanders

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken