Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Wat lees ik? #leeseenswatanders

door Lindy (Hebban Crew) 9 reacties
Het is ‘Lees eens wat anders’-themamaand op Hebban! In april tipt de redactie wekelijks drie boeken binnen de verschillende genres bij een van de hoogst gewaardeerde titels op Hebban allertijden. Zo lees je buiten je comfort zone, maar mét een link naar een populair boek uit je favoriete genre. In de vierde aflevering advies bij de fantasyroman ‘Leerling en meester’ van Robin Hobb.

Scifi & Fantasy


Leerling en meester
 
van Robin Hobb

De zeer succesvolle reeks 'De boeken van de Zieners' vestigde de naam van Robin Hobb voorgoed bij het fantasypubliek, wereldwijd. Tegenwoordig behoren de drie boeken tot de moderne klassiekers van het genre.

Sinds mensenheugenis wordt het koninkrijk van de Zes Hertogdommen bestuurd door het koningsgeslacht der Zieners. Een nieuwkomer aan het hof, de bastaard Fitz, blijkt te beschikken over de magische gave van het Vermogen en kan bovendien zijn eigen geest en gedachten koppelen aan die van een dier. Bijzondere eigenschappen die het koninkrijk goed van pas kunnen komen en daarom wordt opgeleid tot sluipmoordenaar. Als er oorlog uitbreekt, moet Fitz zijn eerste opdracht voltooien.

Volgens redacteur Martijn weet de lezer snel in haar wereld te trekken en zorgt ze ervoor dat alle vreemdheid natuurlijk overkomt. In die andere wereld werkt ze herkenbare thema's uit, wat dit boek een uitstekend instappunt in de hoge fantasy maakt. 

Een vergelijkbaar boek lezen uit een ander genre? Probeer de volgende titels eens:

Literatuur

De jonge schrijver Marcus Goldman lijdt aan een writer's block. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van een meisje. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en Marcus gaat op zoek naar de waarheid.
- De waarheid over de zaak Harry Quebert van Joël Dicker

In 1917 wordt de Nederlandse Mata Hari ter dood gebracht wegens de aanklacht van spionage voor Duitsland. Coelho schetst in zijn roman een alternatieve werkelijkheid, bestaande uit brieven van haarzelf en haar advocaat, geschreven aan de vooravond van haar executie.
- De spion van Paulo Coelho

Wanneer de moeder van Mattias omkomt, wordt hij door zijn biologische vader in huis genomen en ziet hij zijn opa niet meer. Jaren later gaat de jonge schrijver Mattias (die kampt met een witer's block) op zoek naar het verloren manuscript dat zijn excentrieke grootvader ooit voor hem heeft geschreven.  
- Bastaardsuiker van Arjen Lubach

Feelgood

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog wordt Gemma, ook wel 'het bastaardmeisje' genoemd, opgenomen in de grote, warme familie van boer Pietrino en laat haar ongelukkige adoptieverleden achter zich. Tijdens de oorlog vertrekt ze naar de stad, waar ook Nino is, die ze als haar broer is gaan beschouwen. De moeilijke oorlogs­jaren zorgen voor een hechte vriendschap. Te hecht.
- Het bastaardmeisje van Maria Tarditi

De slimme Griekse slavin Aigle is de lerares van Julia, de dochter van keizer Augustus. Tussen de lerares en de keizersdochter ontstaat een ongelijkwaardige vriendschap. Als Julia door haar vader wordt verbannen naar een eiland, wordt Aigle verteerd door schuldgevoel en ze besluit te vechten voor datgene waar ze in gelooft. Net als in Leerling en Meester probeert de hoofdpersoon in Het verraad van Julia zich te ontworstelen aan haar lot.
- Het verraad van Julia van Brenda Meuleman

Romantiek, oorlog en intriges: ook in De vrouwen van kasteel Deverill ontbreken deze elementen. In dit eerste deel van haar trilogie geeft een mooi tijdbeeld van de jaren 20 in Ierland, waar de landadel verstandshuwelijken sluit en de liefde buiten de deur zoekt in buitenechtelijke affaires.
- De vrouwen van kasteel Deverill van Santa Montefiore

Crime 

Privédetective Chris Meyer komt door een zaak in aanraking met de levensgevaarlijke misdaadfamilie De Soete. En als Chris’ turbulente verleden een onverwachte rol blijkt te spelen, loopt de drie jaar oude ontvoering uit op een persoonlijk drama.
- Erfenis van Apotheker & Van Dissel

Rechtenstudente Darby Shaw ziet het verband tussen twee raadselachtige moorden op leden van het Hooggerechtshof. Ze wordt bijgestaan door de ervaren journalist Gray Grantham. In hun zoektocht naar de waarheid, zetten ze hun eigen leven op het spel. 
- Axchter gesloten deuren van John Grisham

Het boek bij de populaire Nederlandse misdaadserie, geschreven door de scenarioschrijver. In tegenstelling tot de meeste verhalen over misdaadfamilies wordt dit klein gehouden en dichterbij huis gehouden. Geloofwaardige personages, die ondanks hun banden met de criminaliteit, herkenbaar worden voor de lezer.
- Penoza van Pieter Bart Korthuis

Young Adult

In de duistere, smerige zoutmijnen van Endovier zit een achttienjarige sluipmoordenares een levenslange straf uit. Het spelen en winnen van toernooi is haar laatste kans op vrijheid. Een voor een worden de deelnemers van het toernooi vermoord en al snel vecht Celaena niet alleen voor haar vrijheid, maar ook voor haar leven. 
- De glazen troon van Sarah J. Maas

In Schim en schaduw vind je een jong meisje (een weeskind) dat onvermoede magische krachten in zichzelf ontdekt en opgeleid wordt tot grisha. Een knappe beste vriend, een verleidelijke mentor en een taak die zij als uitverkorene zal moeten volbrengen maken dit eerste deel in een trilogie compleet.
- Schim en schaduw van Leigh Bardugo

Dit verhaal gaat over de kroonprinses Kelsea, die zich in een woud moet verschuilen tot ze haar kroon kan opeisen. Wanneer het zover is, zetten haar vijanden duistere moordenaars en duivelse bloedmagie in om te voorkomen dat zij gekroond wordt...
- De kroon van de Tearling van Erika Johansen

Bekijk hier alles over 'Lees eens wat anders in april'.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Wat lees ik? #leeseenswatanders

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken