Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Wat lees ik? #leeseenswatanders

door Lindy (Hebban Crew) 11 reacties
Het is ‘Lees eens wat anders’-themamaand op Hebban! In april tipt de redactie wekelijks drie boeken binnen verschillende genres bij een van de populairste titels op Hebban. Zo lees je buiten je comfort zone, maar mét een link naar een populair boek uit je favoriete genre. In de laatste aflevering advies bij de roman 'Het Rosie project' van Graeme Simsion.

Feelgood

Het Rosie project van Graeme Simsion

In 2013 verscheen het debuut Het Rosie project van de Australische auteur Graeme Simsion in Nederlandse vertaling en vond al gauw vele fans. De wijze waarop de auteur de zoektocht van zijn autistische hoofdpersonage Don Tillman beschreef, bleek vele lezers te kunnen bekoren.

De manier waarop Simsion dat doet is ook hartverwarmend. Don, docent genetica aan de universiteit, is superintelligent en kan geweldig koken, maar door zijn sociale onhandigheid is hij nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina's tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. 

Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader - een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen. 

Het thema autisme wordt door meer auteurs verwerkt in verhalen, op heel verschillende manieren en zélfs in de fantastische genres. Probeer de volgende titels bijvoorbeeld eens!

Literatuur

Ook Judith Visser neemt de lezer in haar roman Zondagskind mee in de belevingswereld van iemand met autisme. Jasmijn Vink heeft Asperger en groeit op in de jaren tachtig en negentig, als er nog weinig over autisme bekend is. Ze weet niet altijd hoe ze zich moet gedragen. Hoe kan het dat anderen dat wel weten? Jasmijn bewandelt haar eigen pad vol hobbels en leert zichzelf bij elk obstakel beter begrijpen.
- Zondagskind van Judith Visser

De veertienjarige Ginny Moon bekijkt de wereld met heel andere ogen. Zo is haar dag bijvoorbeeld totaal verpest als ze niet iedere dag negen druiven eet. Ginny woont bij een pleeggezin, maar wil haar biologische moeder per se vinden. Of ze nou gevaarlijk is of niet. En daarvoor wil ze alles opgeven. Ginny Moon heeft gelijk is een verhaal over een uniek, autistisch meisje en over het vinden van een plek waar je je thuis voelt.
- Ginny Moon heeft gelijk van Benjamin Ludwig

Net als Don Tillman uit Het Rosie Project heeft Paul uit Erik Jan Harmens’ Pauwl autisme. Paul is dol op reptielen, werkt bij de plantsoendienst en is stiekem verliefd op de 25 jaar jongere Carol. Deze verliefdheid zorgt samen met een heleboel andere zaken voor onverdraaglijke verwarring. En waarom spreekt iedereen zijn naam toch verkeerd uit. Pauwl is een verhaal over de beperkingen én verrijkingen van autisme.  
- Pauwl van Erik Jan Harmens

Crime

Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst IK REIS ALLEEN. Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Krüger draagt een geheim met zich mee en waakt ervoor dat anderen dit niet uit haar trekken.
- Ik reis alleen van Samuel Bjørk

In deze standalone thriller van Belinda Bauer maakt de lezer kennis met een andere beleveningswereld. Patrick is al zijn hele leven een buitenbeentje. Intelligent, bedachtzaam, maar zo anders dan anderen dat het zelfs zijn moeder die hem alleen moet opvoeden, tot wanhoop drijft. Zijn fascinatie voor de dood vindt zij slechts een van zijn ongemakkelijke eigenschappen, maar het brengt hem naar de universiteit om anatomie te gaan studeren. Daar verandert zijn leven compleet als hij iets ontdekt wat anderen nooit gezien zouden hebben: de officiële doodsoorzaak van de man op zijn snijtafel klopt niet en iemand probeert te voorkomen dat de waarheid boven tafel komt.
- Wat dood is van Belinda Bauer

Onlangs werd het laatste deel in de populaire reeks van het Britse schrijversduo Nicci French gepubliceerd. Maar het verhaal rond de eigenzinnige Frieda Klein begon bij dit boek. Frieda Klein is psychoanalytica en leeft een strak georganiseerd leven, dat vooral gericht is op het helpen van anderen. De onrust in haar hoofd probeert ze te verdrijven met lange nachtelijke wandelingen door haar geliefde Londen. Frieda is ervan overtuigd dat wat zich in het hoofd van haar patiënten afspeelt controleerbaar is. Maar als een van haar patiënten vertelt dat hij ervan droomt een kind te hebben, met rood haar en sproeten, en kort daarna een jongetje verdwijnt dat aan die omschrijving voldoet, wordt Frieda geconfronteerd met de onbeheersbare werkelijkheid. 
- Blauwe maandag van Nicci French

Fantasy & Scifi 

Verfilmd met Ewan McGregor als de jonge Edward Bloom, in de geweldige, bizarre en vreemde avonturen die de oude Bloom op zijn sterfbed aan zijn zoon vertelt. Is hij een pathologisch leugenaar of heeft hij dit alles daadwerkelijk meegemaakt? Onderdeel van zijn verhalen is de zoektocht naar en het veroveren van zijn geliefde vrouw. Een geweldig en ontroerend verhaal.
- Big fish van Daniel Wallace

Het verhaal speelt zich af in het heden en draait om Nomi, een Amsterdamse van dertig. Ze heeft een uitstekende baan en een hotelkamerrelatie met haar grote liefde Fos, maar ook een groot geheim. Al haar hele leven heeft ze maffe beestjes in haar hoofd die overal commentaar op hebben, maar haar ook door moeilijke situaties heen helpen. Daardoor kan Nomi dingen die niemand anders kan. Als ze echter een ongeluk krijgt, komt ze in haar hoofd terecht, in de wereld waar de beestjes wonen.
- Vanbinnen en vanbuiten van Corina Onderstijn

De 19-jarige Sara heeft Asperger en heeft grote moeite de pijnlijke realiteit van haar leven en haar wonderbaarlijke fantasiewereld uit elkaar te houden. Haar vriend Sem ziet haar zitten, maar zij ziet vooral Beesje zitten, een door hem geïntroduceerd imaginair wezen.
- Harten Sara van Thomas Olde Heuvelt

Young Adult

De populaire Kit verliest haar vader bij een auto-ongeluk en kan haar vriendinnen niet meer dulden. In de pauze besluit ze David gezelschap te houden, die Asperger heeft en houdt van feiten en getallen. Samen gaan ze op zoek naar de oorzaak van haar vaders ongeluk.
- Het ongelukproject van Julie Buxbaum

De Amsterdamse Corinne Duyvis schreef de scifi-YA-roman On the Edge of Gone, dat werd vertaald als Op de rand van het niets. Duyvis’ werk krijgt in de VS lovende kritieken, met name omdat ze belang hecht aan de aanwezigheid van boekpersonages met een handicap. Het hoofdpersonage in dit boek, dat zich in de toekomst afspeelt, heeft autisme. Als een komeet de aarde dreigt te verzwelgen, moet ze zorgen voor een plek aan boord van een ruimteschip voor haarzelf en haar familie.
- Op de rand van het niets van Corinne Duyvis

Emma Carstairs is sinds de gebeurtenissen in Stad van Hemelse Vlammen opgegroeid tot een jonge vrouw die vastberaden is te ontdekken wie haar ouders heeft vermoord. In haar zoektocht krijgt ze hulp van haar parabatai, Julian Blackthorn, en zijn broertjes, van wie er eentje (Ty) autistische kenmerken heeft.
- Vrouwe Middernacht van Cassandra Clare

Bekijk hier alles over 'Lees eens wat anders in april'.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Wat lees ik? #leeseenswatanders

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken