Hebban vandaag

Leesclubs /

Wat maakt ons menselijk? Je ontdekt het in de leesclub van 'De moedercode'

Carole Stivers werkte als biochemicus toen ze op een simpel idee kwam: een jongen die leeft in een robot, in de woestijn. Daar omheen bouwde ze een complete wereld, diverse personages en thema's die ervoor zorgden dat ze uiteindelijk acht jaar over het verhaal deed. Op Hebban lees je een sneak preview van dit net verschenen boek en kun je je inschrijven voor de leesclub.

'De moedercode van biochemicus Carole Stivers heeft alle ingredièˆnten van een geweldige bestseller: intrigerende hoofdpersonen, meeslepende actie en het meest ongrijpbare element; een frisse, originele plot (...). Dit boek dwingt ons kritisch na te denken over de beperkingen van kunstmatige intelligentie en de prijs die betaald moet worden.’ - Lori Ostlund, bestsellerauteur


Carole Stivers' focus lag tijdens haar studie op wiskunde en wetenschap. Ze nam alleen lessen in sociale wetenschappen als dat verplicht was, of als ze er studiepunten mee kon halen zonder dat het haar laboratoriumwerk in de weg zat. Hoewel ze altijd goed kon schrijven, was het voor haar zeker niet vanzelfsprekend dat het betekende dat ze ook fictie zou kunnen schrijven.

Pas toen haar dochter volwassen was en geïnteresseerd raakte in creatief schrijven, nam Stivers de suggestie aan het zelf te proberen. Al gauw bleek dat ze het talent ervoor had. Het idee voor De moedercode had ze al, maar intussen schreef ze ook korte verhalen en nam ze extra workshops. Na acht jaar werken is de debuutroman wereldwijd verschenen en heeft Steven Spielberg een optie genomen op de verfilming.

De moedercode

Het is het jaar 2049. Een team van wetenschappers in de VS moet ervoor zorgen dat de mensheid kan overleven op een steeds vijandiger wordende aarde. Hun pogingen mislukken en hun laatste redmiddel is een plan om genetisch gemodificeerde kinderen in de cocons van grote robots te plaatsen. Daar worden ze ‘uitgebroed’, geboren en opgevoed door deze machines, die geprogrammeerd zijn volgens de laatste inzichten op het gebied van kunstmatige intelligentie.

In 2054 wordt Kai geboren in het woestijnlandschap in het zuidwesten van de VS. Zijn enige gezelschap is zijn robotmoeder, Rho-Z. Deze robot bezit de kennis en het instinct van een menselijke moeder, verpakt in stevige hardware, als bescherming tegen aanvallen. Rho-Z voedt Kai op, beschermt hem en leert hem te overleven.

In een poging te begrijpen hoe de wereld er vroeger uitzag, gaan ze op zoek naar andere kinderen. Kai ontdekt een paar wetenschappers die de tijd hebben overleefd en die onderdeel zijn van het regeringsteam dat hem heeft gemaakt. Hij komt erachter dat in de tijd dat de kinderen volwassen werden, ook hun robotmoeders veranderden. Het team dat Kai en zijn moeder maakte, is ervan overtuigd dat ze hem maar op één manier kunnen redden: door zijn moeder te vernietigen.

Leesfragment

Ben jij benieuwd naar dit boek, dat zowel thriller als science fiction is en zich afspeelt in de nabije toekomst? De eerste twee hoofdstukken kun je hieronder lezen. Ben je enthousiast? Schrijf je dan in voor de leesclub, want we mogen 15 exemplaren weggeven.

Lees een sneak preview van De moedercode

Meer Carole Stivers

Ter ere van de verschijning van haar debuut organiseerde auteur en uitgever Shirin Bridges een online Q&A met Carole Stivers:

Wil je nog meer van de auteur lezen? In afwachting van de publicatie van haar debuut, schreef Stivers ook een feuilletonverhaal voor de Arbor Teas Summer Reading Series, een moordmysterie dat zich afspeelt in New Orleans na orkaan Katrina.

Lees hier het (Engelstalige) feuilletonverhaal The Butterfly Garden

Schrijf je in voor de Hebban Leesclub!
Ben je geïnteresseerd in dit boek? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We delen 15 exemplaren uit aan gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban.

Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies? Bezoek het Hebban Leesclub-kanaal Schrijf je in voor de Leesclubnieuwsbrief  Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Wat maakt ons menselijk? Je ontdekt het in de leesclub van 'De moedercode'

 

Gerelateerd

Over

Carole Stivers

Carole Stivers

Carole Stivers is geboren in East Cleveland, Ohio. Zij behaalde haar doctora...

Hebban Spots

De moedercode

19 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'De moedercode' van Carole Stivers (Karakter Uitgevers). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar: vandaag@hebban.nl. Aansluiten...


Gesponsorde boeken