Hebban vandaag

Listmania /

Wat te lezen na Netflixsensatie Stranger Things?

door Soraya Vink (crew) 9 reacties
Achtervolgt de Demorgorgon je nog in je nachtmerries of moet je steeds lachen om de sullige vriendengroep die samen met een vreemd meisje optrekt? We kennen allemaal het zwarte gat na het 'binge-watchen' van je favoriete Netflixserie. Daarom heeft Hebban leestips; wat te lezen na Stranger Things?

Met het succes van de Netflixserie kon een spinoff in boeken eigenlijk niet uitblijven. Verwante geesten van Gwenda Bond is het eerste officiële boek dat aan de hand van de scenario's is geschreven. Het boek is eigenlijk een prequel van de televisieshow, waarin bijvoorbeeld dieper wordt ingegaan op het levensverhaal van de moeder van Eleven. 

Terry Ives wil meer dan alleen toekijken. Wanneer ze hoort over een overheidsexperiment in het kleine stadje Hawkins, meldt ze zich aan als proefpersoon voor een project met codenaam MKULTRA. Onopvallende busjes, een afgelegen lab in de bossen... en een mysterie dat de jonge, rusteloze Terry wil ontrafelen. Maar achter de muren van het lab - en achter de indringende blik van dr. Martin Brenner - schuilt een complot dat groter is dan Terry had kunnen bedenken. Om dat te onthullen heeft ze de hulp nodig van een meisje dat geen naam heeft, maar een nummer: 008.

 

Magische krachten

Net zoals het personage van Eleven, hebben de volgende personages bijzondere krachten waarmee ze de wereld soms geheel naar hun eigen hand kunnen zetten. In De macht van Naomi Alderman gebeurt er iets merkwaardigs in de wereld; door slechts een fysieke aanraking kunnen meisjes andere mensen pijn doen. Het blijft echter niet bij een paar gevallen maar het lijkt uit te groeien tot een epidemie. Ook Alderman kan inmiddels rekenen op een vaste schare fans; zo kreeg het boek aanbevelingen van Margaret Atwood en oud-president Barack Obama. Hebban redacteur Lindy las het enige tijd geleden voor een Crew Review.

De makers van Stranger Things onthulden al eerder dat het werk van Stephen King een grote inspiratiebron is voor de sfeer die in de serie wordt neergezet. Wat dat betreft pas zijn oudere horrorthriller Ogen van vuur perfect in deze listmania. In hun studententijd hebben Andy McGee en zijn vrouw Vicky vrijwillig meegedaan aan een experiment om een volslagen onbekende drug te testen. Ogenschijnlijk zonder gevolgen. Deze openbaren zich echter bij de geboorte van hun dochtertje Charlie. Als baby al kan Charlie dingen in brand zetten. Als zevenjarige een hele boerderij. Krijgt Charlie ooit de kans volwassen te worden als ze over een dergelijk machtig wapen blijkt te beschikken? 

Melanie heeft een geschenk voor jullie. Maar het is een geheim. Elke ochtend wacht Melanie in haar cel tot ze opgehaald wordt voor school. Als ze komen, houdt Sergeant zijn pistool op haar gericht terwijl twee van zijn mensen haar in de rolstoel vastbinden. Ze vinden haar niet aardig, denkt ze. Ze grapt dat ze niet zal bijten. Maar niemand lacht. Melanie is een heel bijzonder meisje, zoals we kunnen lezen in Het meisje met alle gaven van M.R. Carey. In 2016 ook verfilmd onder de gelijknamige titel The Girl With All the Gifts

Een duister sfeertje

Kenmerkend aan de sfeer van Stranger Things is het duistere randje tussen schijn en werkelijkheid waarin de personages bewegen. Gooi daar een sausje van de jaren '80 overheen en een succesformule is geboren. Net zoals de vriendengroep vreselijk nieuwsgierig is naar de afkomst van Eleven, gaat het in deze boeken ook om mysteries die doorgrond worden.

Malcolm Polstead is een eerlijke en hulpvaardige jongen - maar hij is ook vreselijk nieuwsgierig. In het klooster verderop wordt in het diepste geheim het baby'tje Lyra verzorgd. Er is niets aan de hand, tot op een dag handlangers van het Magisterium hem opzoeken en alles over Lyra willen weten. Nietsvermoedend gaat Malcolm op onderzoek uit en raakt langzamerhand verstrengeld in een gevaarlijk complot. De rest van dit verhaal lees je in Het boek van Stof van Philip Pullman, het tweede deel getiteld Het geheime bondgenootschap verschijnt in oktober.

Onderzoek doen in een andere wereld, daar hebben ze ook wel weet van in het boek Een rimpel in de tijd van Madeleine l'Engle, dat ook succesvol werd verfilmd als Disney productie. Tijdens zijn onderzoek naar tijdreizen verdwijnt de vader van Meg plotseling. Samen met haar broertje Charles Wallace en hun vriend Calvin reist ze door tijd en ruimte naar een verre planeet om hem te zoeken. Onderweg krijgt het drietal te maken met de Machten van de Duisternis en moet Meg haar broertje redden uit handen van het Kwaad. Zal het ze lukken om hun vader te vinden?

Flashbacks naar het verleden en dito herinneringen aan vervlogen tijden zijn belangrijk in de plot van Mijn laatste leugen, een thriller van Riley SagerEmma bracht in een Amerikaans zomerkamp haar vakantie door. In Camp Nightingale maakte ze nieuwe vrienden. Dan verdwenen de drie meisjes met wie ze haar cabin deelde spoorloos in de bossen en bleef ze als enige achter. Vijftien jaar later is Emma een gevierd kunstenaar, geplaagd door herinneringen aan die bewuste avond. Ze wordt door de kampleiding van Camp Nightingale gevraagd een zomerschildercursus te geven en omdat ze het verleden definitief wil verwerken besluit ze te gaan. 

Keek jij al naar Stranger Things en heb je nog een fijne boekentip voor andere lezers? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!


Meer over Netflix op Hebban:

 Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Wat te lezen na Netflixsensatie Stranger Things?

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken