Hebban vandaag

Interview /

'We kunnen de Luwombo, een geitenstoofschotel, van Idi Amin aanraden'

Dictator Mobutu Sese Seko van Congo dineerde in zijn ‘Versailles in de jungle’ met delicatessen die per Concorde werden ingevlogen vanuit Frankrijk. Victoria Clark en Melissa Scott waren benieuwd naar de eetgewoonten van dictators. In hun boek 'Dineren met dictators' scheidden ze feiten van geruchten. Aan Hebban vertelden ze over het onderzoek en welke favorieten van dictators ze nu zelf koken.

Wie zijn Victoria Clark en Melissa Scott?
"Victoria en Melissa hebben beiden voor de media gewerkt. Victoria was buitenlandcorrespondent voor de Engelse krant The Observer en Melissa werkte op de nieuwsafdeling van een Arabische satellietzender. Hun jeugd brachten ze grotendeels in het buitenland door."

Hoe kwamen jullie op het idee om Dineren met dictators te schrijven?

"Tijdens een etentje bij Victoria, we zijn zowel buren als vrienden, kwamen we op het idee. Melissa had een boek, genaamd Tito’s Cookbook, cadeau gekregen van een Servische vriend, waardoor we nieuwsgierig werden naar de eetgewoonten van andere dictators. Voor het schrijven van het boek hebben we de dictators verdeeld aan de hand van de continenten waar we het meest thuis waren."

Hoe en waar hebben jullie onderzoek gedaan?

"We hebben uren doorgebracht in de British Library en gespeurd op het internet naar boeken en uitspraken van huishoudelijk personeel van de verschillende dictators. Het hoofd van de huishoudelijke staf van de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu schreef een boek waarin hij gedetailleerd inging op Ceausescu’s culinaire voorkeuren. Bevriende journalisten voorzagen ons van anekdotes over dictators die ze hadden ontmoet."Wat deden jullie als de bronnen elkaar tegenspraken?
"We probeerden zo veel mogelijk te gebruiken van wat mensen hadden onthouden over wat en hoe de dictators aten en hadden het geluk dat we veel informatie vonden van de ‘personal chefs’ van dictators. Deze informatie beschouwden we als het meest betrouwbaar."

Van wie was het het moeilijkst om betrouwbare informatie te vinden?
"Over Papa Doc van Haïti was het erg moeilijk betrouwbare informatie te vinden omdat er veel geruchten rondgingen over dat hij bloed van baby’s zou hebben gedronken en tijdens het diner keek hoe mensen werden gemarteld. We vermeldden enkel wat we redelijk voor waar konden aannemen. Hij was vermoedelijk de dictator die er het beste in geslaagd was om een beschermende muur van angst en mysterie rond zich op te trekken."

Welke dictator had de meest verbazingwekkende eet- of dinergewoonten?

"Ondanks dat hij opgroeide in Italië, het land met de verfijnde keuken, was Mussolini dol op het kauwen op rauwe knoflook. Grote Voorganger Mao, aan de andere kant, at goed maar viel geregeld in slaap aan tafel, waarna anderen het half gekauwde eten uit zijn mond moesten halen."

Met wie zou je durven te dineren als dat mogelijk was?

"De Congolees Mobutu Sese Seko nam het er goed van in zijn ‘Versailles in de jungle’, dinerend met delicatessen die per Concorde werden ingevlogen vanuit Frankrijk. Ik had kunnen genieten van een diner met hem, ondertussen drinkend van zijn favoriete drankje, Laurent Perrier champagne. Josip Tito, dictator in Joegoslavië, leidde een vergelijkbaar luxe leven. Hij dineerde met beroemdheden zoals Richard Burton en Elizabeth Taylor aan boord van zijn luxe jacht terwijl ze het vuurwerk bewonderden."

Hebben jullie alle gerechten zelf uitgeprobeerd?
"Toen we voor het BBC 4 radioprogramma Today werden geïnterviewd in het huis van Melissa, kookten we Stalin's Satsivi; Benito Mussolini's Ciambellone; Idi Amin's geitenstoofschotel en Saddam Hussein's Samak Masgouf. Ieder gerecht werd gegeten en beoordeeld door Sir Christopher Meyer, de voormalige Britse ambassadeur in de Verenigde Staten."

Welk diner van een dictator vinden jullie zo goed en smakelijk dat jullie het zelf nu ook koken?

"Melissa maakt geregeld de Moules Mariniere voor haar gezin en Victoria geniet van de Spaanse paella."

Welk recept kunnen jullie de lezer aanraden?

"De geitenstoofschotel van Idi Amin, Luwombo, is erg zacht en smakelijk als je het lange tijd zachtjes laat koken. Aan de andere kant is Stalin’s Satsivi erg arbeidsintensief want het moet gedurende 12 uur worden gemalen."

Is Dineren met dictators het eerste boek in een serie? Kunnen we in de toekomst boeken verwachten zoals ‘Koken voor koningen en koninginnen’?

"Ja, we hopen dat we nog meer boeken kunnen maken als vervolg op Dineren met dictators. Last Suppers; a bad taste guide of food to die for is bijna klaar en we hopen dat het komend jaar zal verschijnen."

 Over de auteur

Natascha van der Stelt

462 volgers
839 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: 'We kunnen de Luwombo, een geitenstoofschotel, van Idi Amin aanraden'

 

Gerelateerd

Over

Melissa Scott

Melissa Scott

Melissa Scott werkte voor een aantal tv-programma’s en is Midden-Oostenexp...

Victoria Clark

Victoria Clark

Victoria Clark was buitenlandcorrespondent voor The Observer en auteur van een a...

Gesponsorde boeken