Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Week van de Debutant Gastcolumn: Elisabeth Vincke

door ElisabethVincke 1 reactie
Deze week organiseert Hebban voor de vierde keer de Week van de Debutant. We riepen debutanten op om een column te schrijven over debuteren. De zeven mooiste, leukste, openhartigste en/of grappigste columns publiceren we deze week. Vandaag de column van Elisabeth Vincke.

In september 2019 verschijnt mijn debuut: Een man op maat (waar ik enorm naar uitkijk). Zoals in mijn column wordt aangegeven wil ik het in dit boek (en de volgende) graag hebben over gewone mensen en dingen die níet voorbijgaan.

Dingen die níet voorbijgaan

door Elisabeth Vinke

‘In godsnaam, waar gaat hij dat nog steken?’ zei mijn vriendin ongelovig en ze nam een haal van haar sigaret. 

  Ik volgde haar blik en zag een man van een jaar of vijftig een stapel tijdschriften voor zijn voordeur leggen. Hij stak zijn sleutel in het slot en duwde met zijn twee handen tegen de deur. Die gaf nauwelijks mee. Moeizaam schoof hij de magazines een voor een naar binnen.

  De man groette ons beleefd voor ik kon vragen wat ze bedoelde.  

  Ik knikte naar hem. Mijn vriendin mompelde iets, maakte aanstalten om verder te lopen, maar de man had duidelijk zin in een praatje. Ik luisterde geboeid naar zijn mening over de recente verkiezingsuitslagen. 

  Mijn vriendin maakte abrupt een einde aan het gesprek en terwijl we verder liepen, lichtte ze me in over zijn leefomstandigheden.

  ‘Vreemde man. Hij heeft zijn huis zo vol gestouwd dat hij er zelfs niet meer binnen kan. Daarom woont hij in zijn auto samen met zijn twee honden. Kan je je dat voorstellen?’ vroeg ze terwijl ze alcoholgel en pepermuntjes uit haar handtas haalde. Ik wist dat ze zich straks ook nog zou besprenkelen met parfum. Sinds ze haar vriend had overtuigd dat ze was gestopt met roken nam ze voorzorgsmaatregelen.

  ‘Ik vraag me af waarom hij zo leeft,’ antwoordde ik. 

  Mijn vriendin haalde onverschillig haar schouders op. 

In mijn debuutroman Een man op maat breng ik niet het verhaal van deze man, maar dat van Simon. Ik heb Simon nooit ontmoet. Hij is in mijn hoofd gegroeid en met elk woord dat ik schreef, heb ik hem beter leren kennen. 

  De situatie waarin hij zich als alleenstaande dertiger bevindt, kan ik me wel voorstellen. Ik deel ze met veel anderen. De studententijd is voorbij. Vrienden trouwen en krijgen kinderen. Gelegenheden om nieuwe mensen te leren kennen worden schaarser. In tegenstelling tot wat datingapps beweren, blijft het moeilijk om in de vluchtigheid van deze tijd een onuitwisbare indruk te maken en zo een partner te vinden. Geloof me, ik ben een ervaringsdeskundige. Simon ook. Na een pijnlijke relatiebreuk wil hij weer graag iemand ontmoeten. Omdat hij bang is om opnieuw gekwetst te worden, gaat hij op zoek naar wat vrouwen aantrekkelijk vinden in een man. Het besluit is eenvoudig: hij moet veranderen. Maar hoever kan je gaan zonder jezelf te verloochenen?

Simons leven is een verhaal waard, maar ook dat van de man die noodgedwongen van zijn auto een huis heeft gemaakt. In Een man op maat en mijn volgende romans wil ik vertellen over gewone mensen en dingen die níet voorbijgaan.

Meer gastcolumns op Hebban | Meer Week van de DebutantOver de auteur

ElisabethVincke

6 volgers
0 boeken
0 favorieten
Auteur


Reacties op: Week van de Debutant Gastcolumn: Elisabeth Vincke

 

Gesponsorde boeken