Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Week van het vergeten boek #5 - Het mysterieuze 'S.'

door Debbie (Hebban Crew) 21 reacties
Iedere lezer heeft er wel een: dat ene boek dat al jaren in een hoek van je boekenkast ligt te verstoffen. Hebban daagt je uit om dit exemplaar in 2017 toch écht eens te lezen. Natuurlijk geeft de redactie het goede voorbeeld en deelt met jou haar goede leesvoornemen voor het nieuwe jaar. Vandaag het Vergeten Boek van communitymanager Debbie van der Zande.

Het was een hype in 2013, dit bizarre ‘boek-in-een-boek’, S. van auteur Doug Dorst en filmmaker J.J. Abrams. In het boek lees je over de leeservaring van twee lezers, die het boek ‘Ship of Theseus’ van de geheimzinnige auteur V.M. Straka proberen te doorgronden. Het boek ging als warme broodjes over de toonbank, ondanks de pittige verkoopprijs. Het boek zit in een verzegelde cassette en dat leverde me al een eerste jaar vertraging op. Ik vond het doodzonde die zegel te breken. Een echte geek weet wel waarom, ‘mint-in-box’…

Het boek zelf is een wonderlijk stuk vormgeving. Het staat vol met handgeschreven kanttekeningen van de twee lezers en om de haverklap valt er iets uit het boek, een krantenknipsel, een document, een brief, een kompas, et cetera.

En dat is de reden dat ik het niet gelezen heb. Het is een geweldig mooie uitgave, maar het ziet eruit als een heleboel werk om te lezen. Hypes blijven wel vaker ongelezen in kasten staan en ik vermoed dat ik niet de enige ben met dit werk ongelezen, misschien nog wel verzegeld, in de kast. Het is een prachtig hebbeboek, maar ik ben als de dood dat het verhaal ontzettend tegenvalt. Ik heb het niet gekocht om het verhaal en ik beken eerlijk dat ik nu pas de flaptekst goed lees.

In 2017 moet ik dit klusje maar eens klaren. Ik geloof echter niets. Wie mij enigszins kent en wel eens een blik in mijn woonkamer heeft mogen werpen, weet dat ik nog wel het een en ander heb liggen om te lezen. Postbodes die pakjes in mooie, rechthoekige vormen komen brengen (wat zou dat nou zijn, he?) krijgen van ons altijd even een minuutje om bij te komen. Door het grote woonkamerraam zien zij rijen en rijen boeken, kamerbreed, plafondhoog. Ze kijken ons vertwijfeld aan (‘wat een stel gekken’) en vragen nieuwsgierig: ‘Heb je die nou allemaal gelezen?’

Nou, nee dus. Misschien moet dat mijn Hebban Reading Challenge 2017 wel worden. Elke week een boek lezen dat al in mijn bezit is. Niet dat ik dan geen nieuwe boeken meer zal aanschaffen. Nee zeg, het angstzweet drupt van me af als ik daar alleen al aan denk. Ik beken trots dat ik een boekenjunk ben. Een boekenjunk die evenwel iets beter d’r best moet doen haar eigen boekenkast uit te lezen. Ik spreek jullie in 2033 wel weer.

Andere boeken die ik in 2017 dringend moet verorberen zijn De moordenaar van de nar, het eerste deel van de nieuwe trilogie van Robin Hobb, een van mijn favoriete auteurs. Ik ben een 'eerste delen'-lezer en dat geldt alleen voor het allereerste deel. Het boek waarin een wereld wordt uiteengezet en alle wonderen op je af komen. Ik ben bijzonder ontrouw aan series. Laat ik dus ook eens opnieuw Viersprong van de schemer, het tiende deel van Rad des Tijds van Robert Jordan, oppakken en dan doortrekken tot en met het veertiende en laatste deel van de serie. Ik zit al jaren gevangen in een wat zwaar politiek hoofdstuk van een anderszins geweldige fantasyserie. Ook hoognodig de tijd is het voor Winds of Winter, het zesde Game of Thrones-boek van George R.R. Martin, maar dat is wishful thinking, want dat boek bestaat nog niet.

Voor straf lees ik als een van de eerste boeken in 2017 The Everything Box van Richard Kadrey, want die blijk ik dubbel te hebben aangeschaft. Een heel fijne straf: 'A rolling bouncy-house of a caper tale, The Everything Box abounds with quick-witted characters, snarky dialogue, and surreal analogies.' En Kadrey is geniaal, dus kom maar op. Curieus is mijn boekenverzameling ook. Wat denk je van Bats of the Republic van Zachary Thomas Dodson of The Explorers Guild van Jon Baird en jawel, Kevin Costner. Aha, en zie daar het grote struikelblok voor het lezen van al aanwezige boeken: keuzestress...

A stunningly designed treasure hunt for fans of Mark Z. Danielewski. Bats of the Republic features original artwork and an immaculate design to create a unique novel of adventure and science fiction, of political intrigue and future dystopian struggles, and, at its riveting core, of love.- Bats of the Republic

Heb jij S. gelezen?

Plaats een recensie op de boekpagina. Onder alle inzenders van nieuwe recensies bij het betreffende 'vergeten boek' worden in januari mooie prijzen verloot. 

Wat is jouw #vergetenboek? Laat het ons hier weten!  Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
410 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Week van het vergeten boek #5 - Het mysterieuze 'S.'

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken