Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Week van het Vergeten Boek #7 - De wereld van Sofie

door Victoria Farkas 14 reacties
Iedere lezer heeft er wel een: dat ene boek dat al jaren in een hoek van je boekenkast ligt te verstoffen. Hebban daagt je uit om dit exemplaar in 2017 toch écht eens te lezen. Natuurlijk geeft de redactie het goede voorbeeld en deelt met jou haar goede leesvoornemen voor het nieuwe jaar. Vandaag het Vergeten Boek van redacteur Victoria Farkas én de top 10 Meest Vergeten Boeken.


Mijn VERGETEN BOEK… en dat mag gerust met hoofdletters, want ai… het is het prototype vergeten boek… is De wereld van Sofie van Jostein Gaarder. Ik houd van die man. Nou ja, niet van die man, want ik heb werkelijk geen idee hoe de beste man eruit ziet en nee, ik ga hem niet Googlen, maar wat houd ik van zijn boeken. Daarmee heb ik het beter verwoord. Ik houd van zijn boeken.

Gaarder palmde mij voor de eerste keer volledig in met Door een spiegel, in raadselen. Een boek over het raadsel van de schepping. De zieke Cecilie heeft niet lang meer te leven. Met Kerstmis komt de engel Ariël bij haar op bezoek. De engel wil weten hoe het is om een mens zijn, hoe eten smaakt en hoe het voelt als er bloed door je aderen stroomt. Ze spreken af dat Cicilie zal vertellen wat het inhoudt om een mens te zijn, terwijl Ariël uit zal leggen wat het betekent een engel te zijn. Dit boek heeft diepe, diepe indruk op mij gemaakt.

Daarna las ik Het geheim van de kaarten. Een fantastisch boek dat mij zo betoverde dat ik het meerdere keren gelezen heb. Het verhaal gaat over een jongen die met zijn vader door Europa reist, op zoek naar zijn verdwenen moeder. Het verhaal is zo mooi, omdat het je een filosofische wereld intrekt.

Gaarder zelf bestempelde dit boek als zijn beste boek en wellicht ligt daarin het antwoord op de vraag waarom de 24ste druk van De wereld van Sofie nog altijd ongelezen in mijn boekenkast staat. Mijn verwachtingen zijn torenhoog. Kan het wel tippen aan Het geheim van de kaarten?

Ik weet het, de enige manier om daarachter te komen is om het boek open te slaan. Heel simpel… Zucht, was het maar zo simpel, want behalve mijn verwachtingen en een flink aantal pagina’s (548), liggen er zowel naast mijn bed, als naast mijn bureau, als op de tafel in de woonkamer verschillende stapels boeken. Boeken die ik niet vergeten ben, maar die gelezen moeten worden: om te recenseren, als naslagwerk, ter inspiratie en gewoon als ontspanning.

Enfin… 2017 gaat het jaar van De wereld van Sofie worden. Als ik iedere dag anderhalve inmiddels vergeelde pagina lees, dan is het boek op 31 december 2017 uit en niet langer vergeten.

  

Klik hier voor de top 10 meest vergeten boeken (editie 2016)  Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Week van het Vergeten Boek #7 - De wereld van Sofie

 

Gerelateerd

Over

Jostein Gaarder

Jostein Gaarder

Jostein Gaarder (Oslo, 8 augustus 1952) is een Noors (kinderboeken)schrijver. Zi...

Overig

De 10 Meest Vergeten Boeken (2016)

op 18 december 2016 door Hebban Crew 10 boeken 2 volgers 3 reacties 4 likes
Gesponsorde boeken