Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Weekopening #15: Kort werk en een verjaardag

door Debbie (Hebban Crew) 47 reacties
Elke maandagochtend vertelt een Hebban-redacteur je in De Weekopening wat je de komende zeven dagen op Hebban kunt verwachten. Vandaag licht redacteur Debbie haar persoonlijke selectie verwachte boeken toe en laat ze je zien welke toffe Hebban-acties en evenementen je niet mag missen. Zien we je deze week terug op je favoriete boekensite?

De verwachte boeken

(0)

Boeken over boeken, boeken over schrijven, referentieboeken, zoekboeken, bladerboeken ... Wat. Een. Heerlijkheid. Ik heb een kast vol en kan tot mijn pensioen doorbladeren, maar over twee weken komt Cult Writers: 50 Nonconformist Novelists You Need to Know uit en dat boek moet ik hebben. Het is een vierde deel in een serie na muzikanten, artiesten en filmmakers. De auteurs die je erin vindt (check de flaptekst) zijn wel verrassend te noemen. Niet meteen namen die ik onder de 'cult' zou vangen. Maar aan de andere kant, wat is een cultschrijver nu eigenlijk?

(179)

Over auteur Leila Slimani hoor je zo veel de laatste paar jaar en het is allemaal goed. Verfilmingen, awards, jubelende recensies, waaronder op Hebban. Zo blijft Een zachte hand nog lang 'nadreunen' volgens recensent Evie en vangen haar andere twee boeken (roman In het tuin van het beest en non-fictie titel Seks en leugens) eveneens vier sterren. En dan kondigen ze Mathilde aan, een eerste deel van een trilogie, met een prachtige cover en een intrigerende flaptekst.

(4)

Migraine is een oerstomme aandoening, een chronische hersenziekte in feite. Eentje die maar weinig serieus wordt genomen, maar zo veel schade aanbrengt in levens, carrières, relaties en meer. Het is onzichtbaar, het is 'maar een hoofdpijntje', iedereen heeft het wel eens (not!). Ik leef er inmiddels een kwart eeuw mee en het is stómvervelend. Ben je lekker bezig met je werk, word je weer getackeld door een aanval. Doe je iets leuks en ontspannends, idem. Ik hou niet van alternatief gedoe met medische problemen, maar de standaard aanpak ('doe er maar een pilletje in') is ook niet per sé de beste, enige of volledige aanpak. Ik ben benieuwd naar het verhaal van Van Staveren.

Niet missen!  

Het is een ontzettend drukke periode op Hebban. Allereerst wordt deze week (op donderdag 28 mei) de Hebban 1000 - editie 2020 bekendgemaakt en dus ook het nieuwe mooiste boek aller tijden, met elke dag een kleine teaser. We hebben allemaal een Top 25 aangemaakt om input te leveren voor de Hebban 1000 (nog niet gedaan, het kan nog!) en we staan te trappelen van ongeduld om te kijken hoeveel boeken uit de nieuwe Hebban 1000 we hebben gelezen (dit, maar dan voor 2020). Het is een van mijn favoriete Hebbancampagnes.

Vrijdag 29 mei is ook een heel bijzondere dag, zeker voor de Hebban Crew en de leden van het eerste uur. Hebban bestaat dan zes jaar! Op 29 mei 2014 lanceerden we en ook al hebben we de betekenis van de woorden 'vakantie', 'weekend', 'vrije avond' verloren, we genieten al zes jaar voluit van inmiddels bijna 196.000 lezende en dus leuke mensen! Zien lezen doet lezen en ik kan de momenten dat ik geïnspireerd bent door Hebbanlezers niet meer tellen. Wat is jouw mooiste herinnering aan zes jaar (of zo lang jij aan boord bent) Hebban?

We eindigen deze drukke week met weer een Hebban Uitleesdag! De laatste zondag van de maand is traditiegetrouw (ok, het is de vierde editie) een dag om te onthaasten en het boek te pakken waarin je bezig bent en dat heerlijk op je gemak uit te lezen.

Volgende week beginnen we meteen met een vliegende start, want: zomereditie van de Thriller Tiendaagse, de beste thriller volgens de VN Thrillergids, de bekendmaking van de Hebban Thrillerprijs 2020, de Spannende Boeken Weken (en dus geschenkboekje Wat jij niet ziet van M.J. Arlidge), maar daarover zal hoofdredacteur en thrillerliefhebber Sander Verheijen jullie inlichten in zijn Weekopening van maandag 1 juni.

We hebben deze week nog een geweldige Hebbanbuzz-inschrijving lopen voor de debuutthriller De stagiair van Helen Monks Takhar. We delen 100 epubs uit, dus schrijf in en geniet! We hebben élke dag een winactie of leesclubinschrijving (en nóg een fantastische buzz, dit keer voor de literatuurliefhebber) behalve op zondag, want dat is Uitleesdag en zelfs voor Hebban Crew even pas op de plaats. Het wordt een geweldige week, ben jij er klaar voor?

Om niks te missen kijk je elke dag op de homepage én abonneer je je op de Lunchupdate.

 

De leesplannen van… Debbie

Al weken vertel ik in mijn weekopeningen dat ik amper aan lezen toekom en ik moet bekennen dat er weinig veranderd is. De shortlist van de Hebban Debuutprijs komt er over een kleine maand aan en dan krijg ik vijf titels voorgeschoven die ik zal moeten lezen. Die druk en verplichting werkt hartstikke fijn en lekker, want het lukt dan uiteraard wel om ervoor te gaan zitten en de resultaten zijn altijd plezierig en interessant. Mijn vrijwillige leesleven is echter uitgedoofd als een nachtkaars.

Natuurlijk koop ik me nog wel ongans aan boeken en ik krijg een gezonde leeslust van deze drie nieuwe titels in mijn boekenkast. The Apex Book of World SF 5 verscheen enkele jaren geleden en die is destijds aan mijn aandacht ontsnapt (ik heb de eerste vier delen staan en ik heb een drang om series vol te maken). Het mooie aan deze serie is dat het eens niet een keer allemaal verhalen zijn geschreven door witte, lichtbejaarde mannen. Daar ben je toch ook wel een keer klaar mee. Dit biedt verhalen van over de hele wereld.

Meestal land ik al surfend op boeiende blurbs, verwijzigen, meldingen van niet te missen boeken. Hoe ik op de verhalenbundel van Sofia Samatar kwam, weet ik niet meer, maar Tender is ook in mijn bezit nu en heeft nachtkastjesstatus. Wederom een bundel vol kort werk, mijn kooponderbewuste zal zich aangepast hebben aan mijn huidige leesgedrag. Korte momenten van concentratie zijn een stuk makkelijker en je hebt nog eens iets uit.

Een derde verhalenbundel (!) is van Nalo Hopkinson en heeft de intrigerende titel Falling in Love with Hominids met een klein schedeltje onder de G van 'falling'. Laat dit stukje uit een recensie voor zichzelf spreken: 'Now, in her fifties, she's learned to have a certain optimism about the human race despite its innumerable cruelties and injustices. That guarded, hard-won hope — and along with it, a graceful sense of sympathy and wonder — are what make Hopkinson's stories dazzle, even when they probe the darkness. In a way, that's a magic of its own.' Bij het inspecteren en bewonderen van mijn nieuwe aankopen meldde vriendlief dat hij het boek al in zijn kast had staan. Krijg je als je zelfs na elf jaar samenwonen je boekenbezit niet hebt samengevoegd ...

Wat zijn jouw (lees)plannen voor komende week?  Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
410 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #15: Kort werk en een verjaardag

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken