Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Weekopening #33: politieke non-fictie en een vergeten Uitleesdag

door Sander (Hebban Crew) 19 reacties
Elke maandagochtend vertelt een Hebban-redacteur je in De Weekopening wat je de komende zeven dagen op Hebban kunt verwachten. Vandaag licht hoofdredacteur Sander zijn persoonlijke selectie verwachte boeken toe en laat hij je zien welke toffe Hebban-acties en evenementen je niet mag missen. Zien we je deze week terug op je favoriete boekensite?

De verwachte boeken

De meeste clichés zijn waar en mogelijk is dit er een van: mannen van middelbare leeftijd lezen vooral non-fictie. Mijn lijstje voor deze week, samengesteld uit de enorme verwachtlijst, is dan ook vooral gestoeld op non-fictie. En dan ook nog eens politiekgetinte. Allereerst Woede van Bob Woodward. Na Angst is het het tweede boek over de huidige president van Amerika geschreven door de bekende journalist. In mijn geboortejaar schreef hij samen met Carl Bernstein All The President's Men over het Watergateschandaal waardoor Richard Nixon werd gedwongen om af te treden. Waarschijnlijk tegen beter weten in, hoop ik dat Woede dezelfde magische krachten bevat als het boek van weleer. Op basis van alles wat al uitlekte, moeten er toch voldoende afschrikwekkende feiten in staan die zijn herverkiezing in november onmogelijk maken?

Het tweede boek in de categorie Politiek gaat over 'onze eigen' Mark Rutte. In het boek met de gelijknamige titel - Mark Rutte - onderzoekt NRC-redacteur Petra de Koning het (politieke) succes van onze minister-president. Waarschijnlijk - en vooral hopelijk - een heel stuk saaier en minder schokkend dan de boeken over Trump, maar hij staat hoog op mijn Wil ik lezen-lijstje.

Een heel ander verhaal - deels gebaseerd op ware gebeurtenissen - is Rook van Tynke Hiemstra. Zij beschrijft in haar debuutroman over de impact die beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen een vader en echtgenoot hebben op zijn gezin. De #metoo-beweging heeft de wereld op haar grondvesten doen schudden en terecht natuurlijk. Net als iedereen ben ik geschrokken van de omvang ervan, maar ik vond de publiekelijke 'heksenjacht' ook behoorlijk beangstigend, vooral door de rol van de sociale media als een nieuw soort rechtssysteem. Wat als een beschuldiging niet waar is of misschien wel veel genuanceerder ligt? Hoe eenvoudig is het om wraak te nemen op iemand die je gedumpt, ontslagen of niet uitgekozen heeft? En hoe gaat het daarna als blijkt dat je echt niks verkeerds hebt gedaan of hooguit een beetje onhandig bent geweest? Een interessant uitgangspunt van een auteur die de beschuldigingen en de effectiviteit van de sociale media van dichtbij meemaakte.

Niet missen!

We beginnen met de Hebban Uitleesdag! We waren hem gisteren straalvergeten, dus als jullie het goed vinden dan halen we hem aanstaande zondag in. Wij bedenken ondertussen een goedmakertje. Verder deze week natuurlijk aandacht voor de Kinderboekenweek (start woensdag) op ons Kinderboekenkanaal, kijk ik uit naar de boekenkast van collega Martijn en naar de verschillende verwachtoverzichten (o.a. literatuur en non-fictie). We hebben dagelijks een nieuwe giveaway, dus het loont om elke dag even lang te komen!
Voor je het weet, is de week omgevlogen. Om niks te missen kijk je elke dag op de homepage én abonneer je je op de Lunchupdate.

De leesplannen van… Sander

Mijn leesplannen ontbreken vanwege mijn schrijfplannen, terwijl mijn 'Wil ik lezen'-stapel gestaag blijft groeien.

Wat zijn jouw (lees)plannen voor komende week?Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1077 volgers
471 boeken
20 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #33: politieke non-fictie en een vergeten Uitleesdag

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken