Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Weerwater

door Daphne van Rijssel (crew) 1 reactie
In het kader van de literaire serie 'De Almere Verhalen' werd Renate Dorrestein door de gemeente Almere uitgenodigd tijdelijk in Almere te komen wonen, om inspiratie op te doen voor een boek over de stad. Dat resulteerde in de onlangs verschenen roman 'Weerwater', waarin de schrijfster een post-apocalyptische wereld beschrijft, met Almere als enige overgebleven stad.

Juist toen de Renate Dorrestein drie jaar na haar laatste roman overwoog om een baan in de middenstand te gaan zoeken, kwam de gemeente Almere met het verzoek om als gastschrijver een boek over de stad te schrijven. Een perfecte timing dus. Niet lang daarna bezocht de schrijfster Almere en ontstond er al gauw een idee voor een boek. In een interview met de Boekenkrant zegt ze hierover: "Ik zag het helemaal voor mij: wat als Almere als enige stad op aarde een wereldwijde calamiteit overleeft? Uitgerekend Almere als Nieuw Jeruzalem! Op dat moment wíst ik dat ik die roman zonder problemen zou kunnen schrijven. Een bijkomstig plezier was dat ik altijd al iets wilde doen met kunstmatige familiebanden. Als de wereld vergaat, ontstaat er een situatie waarin je om te overleven nieuwe verbanden zult moeten aangaan. In Weerwater blijven, zoals wel vaker bij grote rampen, maar heel weinig mannen over. In dit geval hoofdzakelijk ontsnapte gevangenen. Samen met de overlevende vrouwen zullen die een nieuwe samenleving moeten inrichten."

Terwijl Dorrestein zich onderdompelde in alles wat Almere te bieden heeft, en met vele inwoners van de stad sprak, ontstond de roman Weerwater. "In Almere kun je nog zelf het wiel uitvinden. Die sfeer sloot mooi aan bij mij. De stad heeft nog geen ballast, geen noemenswaardige historie of traditie, hier kon ik mijn eigen ballast en traditie achter me laten en iets nieuws maken", zegt de schrijfster in hetzelfde interview met de Boekenkrant.

Over Weerwater :
De wereld vergaat. Op één stad na: Almere. Als de stofwolken zijn opgetrokken, blijken er nog maar een paar duizend inwoners over. Het zijn voornamelijk vrouwen, onder wie gastschrijfster Renate Dorrestein. De schaarse overlevende mannen zijn ontsnapte gevangenen. Langzaam hervindt de ontredderde gemeenschap haar evenwicht. Maar na een paar jaar zijn er nog steeds geen kinderen geboren. Net als alle hoop op nieuw leven dreigt te vervliegen, is er plotsklaps een baby. De vondst stelt de bewoners voor een raadsel. Is er misschien toch nog leven buiten Almere? Of luidt deze gebeurtenis het begin van het einde in? En aan wie van alle hunkerende vrouwen zal baby Ally in de tussentijd worden toegewezen?

In deze originele en spannende roman laat Renate Dorrestein zien dat de liefde ons uiteindelijk overal doorheen sleept. Weerwater is een even humoristische als schrijnende vertelling over uitzichtloosheid en hoop, egoïsme en opoffering, van een schrijfster op de toppen van haar kunnen.Hebban-recensent Soraya Vink over Weerwater :
"Weerwater is een verfrissende roman die een prettige mix van sciencefiction, avontuur en mythologische verwijzingen bevat. Voor de lezer blijft het spannend hoe de geschiedenis van Almere zich voort zal slepen, zonder dat de auteur hierbij in clichés vervalt. De humor en boeiende schrijfstijl van Renate Dorrestein dragen bij aan de totstandkoming van dit originele boek, dat bij vlagen deed denken aan de Amerikaanse televisieserie Lost. Renate Dorrestein is erin geslaagd haar eigen Lost te brengen, Lost in de polder." Klik hier om de recensie helemaal te lezen.

Benieuwd naar deze roman? In samenwerking met Uitgeverij Podium mogen we 3 exemplaren van Weerwater verloten! Doe gauw mee met deze giveaway!Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Weerwater

 

Gerelateerd

Over

Renate Dorrestein

Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (1954) neemt een unieke positie in binnen de Nederlandse Lette...