Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Welk type lezer ben jij?

door Hebban Crew 289 reacties
Boekliefhebbers zijn we allemaal hier op Hebban, maar welk type ben jij nog echt? De redactie zet veertien soorten lezers op een rij. Met een flinke knipoog, uiteraard. Herken jij jezelf in een (of meer) van de categorieën?

 

De Smaug-lezer (vernoemd naar de draak uit De hobbit) bewaakt zijn boekenschat met alles wat hij in zich geeft. Hij sjouwt elke ochtend de volledige boekenstapel van zijn nachtkastje naar de huiskamer. 's Avonds kiest hij er eentje uit om mee naar bed te nemen, om vervolgens voor het slapengaan tien keer terug te lopen omdat hij geen keuze kan maken welk boek te lezen. De volgende ochtend begint het gesjouw opnieuw.  

 

De omnivoor beperkt zich niet tot het lezen van papieren exemplaren. Ze leest namelijk ook ebooks, luistert naar luisterboeken, volgt verhalen op schrijversplatforms en Facebook. Leest eigenlijk alle lettertjes die ze tegenkomt, of ze nu op een pak cornflakes of de gebruiksaanwijzing van de waterkoker staan.  

 

De Tsundoku-lezer verzamelt meer boeken dan hij in een leven kan lezen. Ze stapelen zich hoog op door het gehele huis. Hoewel de tsundoku-lezer zich elke keer voorneemt om eerst uit eigen kast te lezen, blijven de boekhandels zich maar voor zijn voeten werpen tijdens een nonchalante wandeling door de stad. En vinden de boeken zich vanzelf een weg naar de meegebrachte tas. Hier is echt geen voorbedachte rade in het spel. Echt niet.  

 

De Ezelsoorlezer is de nachtmerrie van boekliefhebbers die hun exemplaren het liefst maagdelijk, onbesmeurd en kaarsrecht in de kast zien staan. De Ezelsoorlezer vindt het namelijk fijn als aan een boek te zien is dat het gelezen is. Ze vouwt, schrijft en markeert dat het een lieve lust is. Hoe aftandser een boek eruitziet, hoe geliefder het is.  

 

De Lijstjeslezer laat zich graag adviseren door anderen en vult verlanglijstjes en wil-ik-lezen-boekenplankjes daarom met honderden boeken, maar dat levert hem uiteindelijk alleen maar keuzestress op. Welk boek verdient werkelijk een plaatsje in de boekenkast? En koopt dan toch maar een boek dat er niet op staat, om de anderen niet te kwetsen.  

 

De Marathonlezer klapt het ene gelezen boek met het volgende dicht. Ze leest minstens honderd boeken in een jaar en dan het liefst series. Want hoe vaker ze in een fictieve wereld kan duiken, hoe beter. De Marathonlezer heeft namelijk maar één grote hobby: bingereading!  

 

De Sjouwer heeft altijd een boek bij zich, waar hij ook gaat. In de trein, tram, metro. De sjouwer leest elk vrij moment. Vaak heeft hij zelfs twee of drie boeken mee, want er moet natuurlijk gekozen kunnen worden. Het liefst bewaart hij het boek in een speciaal daarvoor ontworpen waterdicht etui, om het te beschermen tegen alle weersomstandigheden, krassen en vouwen.  

 

De Leesclublezer houdt ervan zich te laten verrassen en is niet bang om buiten de comfort zone te treden. Zij geeft graag haar mening, maar staat ook open voor die van anderen: in leesclubverband discussieert zij over gelezen boeken en verruimt daarmee haar literaire blik.    

 

De Merch-lezer leest niet alleen boeken, maar verzamelt alles wat ermee te maken heeft. De boekenkast van de Merch-lezer kun je beschouwen als een altaar: de meest favoriete series en boeken worden uitgelicht op een eigen plank, omringd door geurende themakaarsen, exclusieve boekenthee, limited edition boekenleggers en funko-poppen en fan-art van favo hoofdpersonages.  

 

De Zwijmellezer werkt zich door ene liefdesromannetje na het andere, wordt verliefd op hoofdpersonages zonder shirt en met een scheve grijns, en vergeet voor het gemak even de partner die ook op de bank zit. Of ze is zo in haar droomwereld verzonken dat alle kansen in de echte wereld prompt aan haar voorbijgaan.  

 

De Kokerlezer is een echte niche-lezer. Hij vindt alles stom, behalve dat ene genre waar de gemiddelde lezer nog nooit van gehoord heeft en ook nooit zal ontdekken. Het geeft hem een bijzonder gevoel, bij die selecte groep lezers te horen die wél weet welke boeken ertoe doen, maar raakt ook vaak verstrikt in zijn verlangen enerzijds om dat kenbaar te maken en anderzijds dit fantastische genootschap geheim te houden.  

 

De Ulixes-‘lezer’ is eigenlijk geen echte lezer. Hij heeft beroemde klassiekers in de kast staan om indruk te maken op zijn bezoek, maar heeft ze nog nooit opengeslagen. Mocht zijn bezoek over de inhoud van de boeken beginnen, dan raadpleegt hij gauw Wikipedia terwijl hij koffie zet.  

 

De Nederlezer vindt: ‘Eigen volk eerst!’ De Nederlezer is te herkennen aan een boekenkast waarin enkel boeken van Nederlandse of Vlaamse auteurs te vinden zijn, liefst in de kleuren van de nationale vlag. Nederlandstalige literatuur krijgt de voorkeur en de Nederlezer laat het via social media-kanalen dan ook gauw genoeg weten als hij vindt dat er te weinig aandacht is voor auteurs van eigen bodem.  

 

De Aldoorlezer is de liefdesbaby van de Omnivoor en de Sjouwer. Ze mist dagelijks bushaltes en is minstens één keer per ongeluk op de Transsiberië Express gestapt, omdat ze zo verzonken was in een boek dat ze tijd en ruimte (en uitstaphaltes) vergat.

 

NB. Waar 'hij' staat, kan ook 'zij' gelezen worden, en andersom.

In welke lezer(s) herken jij jezelf?Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Welk type lezer ben jij?

 

fun
Gesponsorde boeken