Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Wetswijziging: vaste prijs voor combinatie boek en ebook

door Martijn (Hebban Crew) 26 reacties
De Wet op de vaste boekenprijs regelt sinds 2005 dat uitgevers de prijs van hun boek vast moeten stellen en dat die - uitzonderingen daargelaten - niet aangepast mag worden. Deze wet geldt nu alleen voor papieren boeken, maar daar komt per 1 juli aanstaande verandering in.

Deze regeling is bedoeld om prijsconcurrentie, bijvoorbeeld door stuntprijzen of verschillende prijzen bij verschillende winkels, te voorkomen. Daarmee wordt een brede beschikbaarheid en een divers aanbod van boeken bevorderd. Het idee is dat uitgevers zonder prijsconcurrentie ook de naar verwachting minder winstgevende boeken kunnen uitgeven.

Er is al jaren discussie over deze wet, onder andere omdat de ons omringende landen zo'n regeling niet hebben. En nu gaat er iets veranderen. Per 1 juli komt er een wetswijziging die het mogelijk maakt dat een fysiek boek kan worden verkocht in combinatie met een e-book, gezamenlijk en vallend onder de vaste boekenprijs. Vanaf dan mogen uitgeverijen een nieuw type combinatieprijs hanteren: bij de aankoop van een papieren boek mag de koper een e-boek downloaden. Deze wijzigingen komen voort uit een evaluatie van de Wet op de vaste boekenprijs.

De definitie van een boek in de wet gaat luiden: "een werk dat tekst bevat die vrijwel uitsluitend is gesteld in de Nederlandse of Friese taal, voorzien is van een titel, bestaat uit papieren bladzijden, al dan niet vergezeld van gerelateerde elektronische diensten of ondersteunende informatiedragers, en wordt uitgegeven in een oplage van meerdere exemplaren die voor verkoop aan eindafnemers zijn bestemd (...)."

Dit maakt het mogelijk om een fysiek en een ebook samen te verkopen voor één prijs, die onder de Wet op de vaste boekenprijs valt. Eerder viel geen enkele vorm van ebook onder deze wet. De VVD vindt deze beperkte modernisering van het begrip boek een gemiste kans. 'De leden vinden dat hiermee een veel te klein begin wordt gemaakt met het bevorderen van innovatie en van combinatieverkoop in het bijzonder. Er is sprake van een gemiste kans om de combinatieverkoop veel verder te verruimen en om boekhandels betere mogelijkheden te geven om (potentiële) lezers te verleiden tot het kopen van een boek.'

De Koninklijke Boekverkopersbond is wel enthousiast over de wijziging. Op haar website richt de bond zich tot de boekverkopers: "Kbb vindt het meer dan gewenst dat de digitale versie door de koper wordt gedownload bij de winkel waar de papieren versie is gekocht. De reden is dat de koop tot stand is gekomen in uw winkel en dat er op die manier een relatie met een klant is gelegd. Die relatie zou, volgens de KBb, ook gevolgen moeten hebben voor het verkrijgen van het e-book, oftewel: het e-book is alleen via uw winkel te downloaden en niet via andere kanalen. KBb gaat in gesprek met CB (Centraal Boekhuis, die de distributie van boeken in Nederland uitvoert, red.) en de uitgeverijen over de manier waarop dit kan worden gerealiseerd." Ook zegt de bond: 'U krijgt meer traffic op uw website en misschien kiest u wel voor de mogelijkheid om het e-book in uw winkel te downloaden. Ook meer fysieke traffic dus.'

Bron: boekbond.nlOver de auteur

Martijn (Hebban Crew)

468 volgers
776 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Wetswijziging: vaste prijs voor combinatie boek en ebook

 

Gesponsorde boeken