Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Wie 'ontdekte' Amerika? Columbus of waren het de Chinezen?

In 1492 ontdekte de Italiaanse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus Amerika, zo leren we al jaren op school. De Amerikaanse auteur en onderzoeker John Ruskamp heeft naar eigen zeggen bewijs gevonden dat dit niet klopt. Volgens hem waren het de Chinezen die zo’n 3300 jaar geleden Amerika ontdekten. Hebban Boek&Nieuws zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

In verschillende staten aan het zuidelijke deel van de westkust in de VS ontdekte de Amerikaanse auteur en onderzoeker John Ruskamp rotsblokken met daarin pictogrammen gekerfd. Deze pictogrammen zijn volgens hem karakters uit een oud Chinees schrift dat zo’n 3300 jaar geleden in gebruik was.

Met behulp van experts op het gebied van Chinese cultuur in de Steentijd heeft hij de karakters weten te ontcijferen in onder meer Albuquerque, Nieuw Mexico. De karakters op een rotsblok dat hij vond in het Petrolyph National Monument verwijzen ze naar een 10 daagse heilige periode waarin een religieus ritueel plaatsvond waarbij een hond werd geofferd in de tijd van koning Da Jia uit de 3e Shang dynastie. Op basis van deze en andere karakters die hij vond, concludeerde hij dat er rond 1300 voor Christus ontdekkingsreizen zijn gemaakt vanuit China naar Amerika.

Een stuk noordelijker, in Alaska, hebben archeologen bronzen artefacten zoals een gesp en een fluit gevonden die gedateerd werden op 600 na Christus. In die tijd werd er nog geen brons gemaakt in Alaska. De gesp en fluit vertoonden gelijkenis met artefacten die rond diezelfde tijd in China en Korea werden vervaardigd.

In de omgeving van rotsblokken met de Chinese karakters zijn geen artefacten gevonden die het archeologische bewijs zouden kunnen vormen voor de bewering van John Ruskamp, waardoor andere wetenschappers sceptisch zijn over zijn spectaculaire ontdekking.

Bron: The Daily Mail

Op zoek naar een Feelgoodroman over Chinezen die naar Amerika verhuisden?
Lees dan Bijna thuis van Jean Kwok.
Jean Kwok werd geboren in Hong Kong, opgroeide in New York en studeerde aan Harvard University en Columbia University. Voor de liefde verhuisde ze naar Nederland.
In haar debuutroman Bijna thuis schrijft ze over de 11-jarige Kimberly Chang die met haar moeder van China naar Amerika verhuist. Ze wonen noodgedwongen in een morsig, onverwarmd appartement in Brooklyn, New York. Hoewel Kimberly goed kan leren, is ze een buitenstaander doordat ze nauwelijks Engels spreekt.
Na schooltijd moet Kimberly haar moeder helpen bij haar werk in een sweatshop, waar ze de knappe Matt ontmoet. Na enkele jaren wordt Kimberlys talent op school opgemerkt, en ze slaagt erin een beurs te krijgen voor een exclusieve privéschool.
Kimberly overwint vele obstakels en vecht voor een beter leven, maar net als alles waarvoor ze heeft gewerkt binnen bereik is, raakt ze zwanger van haar jeugdliefde Matt. Hij vertegenwoordigt alles wat ze niet wil. Waarom is het dan toch zo moeilijk om hem los te laten.

Bekijk eerdere Boek&Nieuws-artikelen.Over de auteur

Natascha van der Stelt

462 volgers
839 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Wie 'ontdekte' Amerika? Columbus of waren het de Chinezen?

 

Gerelateerd

Over

Jean Kwok

Jean Kwok

Jean Kwok is geboren in Hong Kong, opgegroeid in New York en voor de liefde verh...

Gesponsorde boeken