Hebban vandaag

Nieuws /

Wilma Geldof wint Thea Beckmanprijs 2015

door Debbie (Hebban Crew) 3 reacties
Wilma Geldof wint met haar jeugdboek 'Elke dag een druppel gif' de Thea Beckmanprijs 2015. Dat is vandaag bekend gemaakt in het Archeon tijdens het weekeinde van de Schrijvers van de Ronde Tafel.

Elke dag een druppel gif vertelt over Maarten, een jongen die opgroeit in een NSB-gezin tijdens de tweede wereldoorlog. Maarten is de jongste van twee kinderen en heeft een moeizame relatie met zijn vader. Deze besluit om zich aan te sluiten bij de NSB en het hele gezin onder te dompelen in de Nationaal-Socialistische denkwijze. Na de oorlog krijgt Maarten een relatie met Hanne, die anti-nazi is. Maarten durft niet eerlijk te zijn over zijn verleden als NSB-kind.

Het commentaar van de jury luidde: 'Het is een bijzonder trefzeker geschreven boek over wat lange tijd een taboe-onderwerp is geweest. De auteur is erin geslaagd een gelaagd verhaal te vertellen over twee zeer verschillende hoofdpersonen, met wie je je allebei als vanzelf kunt identificeren.'

Op Hebban wordt het boek ook erg positief beoordeeld, met 21 keer vier sterren en 13 keer vijf sterren. Hebbanrecensent Natasza Tardio zegt over het boek 'Elke dag een druppel gif is een boek dat je na het lezen van de eerste pagina's niet meer kan wegleggen. Wat een schitterend, maar vooral indringend, geschreven verhaal! Het zit geschiedkundig goed in elkaar, roept beelden op bij de lezer en de gebeurtenissen zijn werkelijk levensecht. Ook is de dynamiek tussen de personages bijna tastbaar, net als de emoties en de gevolgen voor iedereen na een oorlog die zoveel impact op zoveel mensen heeft gehad. Groot compliment voor auteur Geldof!'

Eind augustus werd de shortlist van de Thea Beckmanprijs 2015 bekend gemaakt. De jaarlijkse prijs van 1000 euro en oorkonde voor het beste historische jeugdboek wordt uitgereikt sinds 2002. In 2004 werd de onderscheiding vernoemd naar kinderboekenschrijfster Thea Beckman. Om en om is de leeftijdsgroep tot en met 12 jaar (in de even jaren) en voor lezers vanaf 12 jaar (in de oneven jaren) aan de beurt. Vorig jaar won Dirk Weber met De goochelaar, de geit en ik.

(Bron: ANP)Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

425 volgers
426 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Wilma Geldof wint Thea Beckmanprijs 2015

 

Gerelateerd

Over

Wilma Geldof

Wilma Geldof

Wilma Geldof werkte in psychiatrische centra en voor de Raad voor de Kinderbesch...

Gesponsorde boeken