Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De winnaar van de Zilveren Strop 2021 is bekend!

door Hebban Crew 11 reacties
De Zilveren Strop 2021 is gewonnen door de Vlaamse auteur Hugo Luijten. Zijn verhaal, Handbage, werd door de jury bestaande uit thrillerauteurs Corine Hartman, Isa Maron, Peter Römer en Sander Verheijen gekozen als het beste spannende verhaal. In de top 5 verder korte verhalen van Jorrit de Klerk, Alexander Colin, Gillian King en Kevin de Haan. Er werden 162 verhalen ingezonden. De Zilveren Strop schrijfwedstrijd is een samenwerking tussen Hebban en Stichting de Gouden Strop en werd voor het eerst uitgereikt tijdens De Nederlandse Thrillerprijzen, een nieuw thrillerevenement georganiseerd door de Bibliotheek Utrecht.

Nieuwe schrijfwedstrijd

De Zilveren Strop schrijfwedstrijd is een nieuw fenomeen. Ondanks dat de thriller het meestgelezen genre van de Lage Landen is, was er geen algemene wedstrijd voor spannende verhalen. De Hebban Crew en het bestuur van de Gouden Strop vonden dat dat anders moest en daarom is in 2020 deze schrijfwedstrijd tot stand gekomen en uitgewerkt.

De eerste editie werd georganiseerd door Hebban.nl in samenwerking met de Stichting Gouden Strop en tot 28 februari konden schrijvers hun verhalen insturen. Dit jaar waren er 162 inzendingen, waarvan er 1 gediskwalificeerd is. De overgebleven 161 verhalen zijn beoordeeld door 55 voorselecteurs, samengesteld uit enthousiaste lezers en kenners van de spannende genres.

De eindjury

De top 10 die uit de voorselectie kwam is beoordeeld door een deskundige eindjury, bestaande uit thrillerauteurs Corine Hartman (juryvoorzitter), Peter Römer, Isa Maron en Sander Verheijen (hoofdredacteur Hebban.nl). Alle verhalen zijn anoniem beoordeeld, om een volledig objectief oordeel van voorselectie en eindjury te garanderen.

De uitreiking

De uitreiking van 'De Nederlandse Thrillerprijzen 2021' was vanmiddag van 13.30 tot 14.40 uur live te zien en nu nog terug te kijken. Het laatste deel, de uitreiking van de Gouden Strop, was ook live te volgen op AD.nl.

De presentatie van de middag was in handen van Mirjam de Witte (RTV Utrecht). De prijzen werden uitgereikt door:

  • Isa Maron - thrillerauteur en jurylid van de Zilveren Strop
  • Sander Verheijen – hoofdredacteur Hebban
  • Koen Voskuil - misdaadjournalist en juryvoorzitter Schaduwprijs en de Gouden Strop
  • Michael Berg - thrillerauteur en voorzitter van de misdaadauteurs van de Auteursbond

De winnaar: 'Handbagage'

De Zilveren Strop schrijfwedstrijd is gewonnen door Hugo Luijten met het verhaal 'Handbagage'. De jury schreef over dit verhaal:

'Spannend! Goede personages. Fijne dialogen. Actueel en origineel. Goed geschreven.'

'Goed verhaal met een sterk gegeven. De schrijfstijl is helder en vlot.'

'Prima verhaal, actueel (milieu), leest prettig, goede dialogen, mooie ontknoping.'

'Strak verhaal, goed opgebouwd, fijne dialogen met een verrassend einde.'

De runners-up

2. Jorrit de Klerk met 'Dodelijke opname'
3. Alexander Colin met 'Niet Kijken'
4. Gillian King met 'Sweet sixteen'
5. Kevin de Haan met 'De Avondklok'

Gefeliciteerd allemaal!

Gratis download

Deze vijf verhalen verschijnen op zondag 13 juni in een speciale Hebban-epub, die in het kader van de Spannende Week gratis weggegeven wordt. Heb je nog geen Hebban-account? Maak er dan snel een aan zodat ook jij je exemplaar kunt downloaden.

Volgende schrijfwedstrijden

Gedurende de Zomerlezen-themaweken wordt een serie gratis schrijfwedstrijden georganiseerd op Hebban.nl.

In het najaar van 2021 volgt de volgende grote schrijfwedstrijd op Hebban: de Harland Awards voor fantastische verhalen (fantasy, sciencefiction, horror en magisch realisme). Ook bij deze schrijfwedstrijd zijn spannende verhalen toegestaan, als er maar een speculatief element aanwezig is.

In het voorjaar van 2022 wordt de volgende editie van de Zilveren Strop georganiseerd, ga weer uit van een deadline rond eind februari, begin maart.

Lees op de volgende bladzijde het wedstrijdverloop en de volledige uitslag.Over de auteur

Hebban Crew

2488 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De winnaar van de Zilveren Strop 2021 is bekend!

 

Over

Hugo Luijten

Hugo Luijten

Hugo Luijten begon zijn carrière in het onderwijs. Sinds 2016 is hij fulltime sc...