Hebban vandaag

Nieuws /

Wit-Russische journalist favoriet als Nobelprijswinnaar bij bookmakers

door Hebban Crew 1 reactie
De winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2015 wordt donderdagmiddag 8 oktober bekendgemaakt. Dit heeft de Zweedse Academie, wier leden de laureaat aanwijzen, laten weten.

Elk jaar is het rond begin oktober een leuk tijdverdrijf op boekenredacties om de winnaar van deze prestigieuze prijs te voorspellen. Vaak gokt men verkeerd. Geen wonder, de keuze aan auteurs van over de hele wereld is haast onbeperkt. Maar bij wedkantoren Ladbrokes en Paddy Power is er dit jaar een naam favoriet, die van de schrijver en journaliste Svetlana Alexijevitsj uit Wit-Rusland. Zij was vorig jaar ook al voorgedragen als genomineerde. Alexievich heeft onder meer boeken over de oorlog in Afghanistan en de ramp in Tsjernobyl op haar naam staan. 

Andere veel genoemde kandidaten voor de Nobelprijs zijn de Japanse auteur Haruki Murakami, Ngugi wa Thiong'o uit Kenia, de Amerikanen Philip Roth en Joyce Carol Oates en de Ierse schrijver John Banville. De winnaar van dit jaar zal zich scharen in een lange rij met illustere voorgangers, onder wie Albert Camus, Gabriel  García Márquez, Toni Morrison en Doris Lessing. Vorig jaar ging de prijs naar de Franse auteur Patrick Modiano. Maar er zijn ook grote namen die de prijs nooit in ontvangst hebben mogen nemen: Leo Tolstoi, Henry James en Henrik Ibsen.

Elk jaar worden zes- tot zevenhonderd individuen en organisaties uitgenodigd om potentiële kandidaten voor de prijs voor te dragen. De lijst van doorgaans tweehonderd namen wordt daarna teruggebracht tot een shortlist, waarna de leden van de Zweedse Academie, een groep van 18 schrijvers en hoogleraren, zich erover buigen. De auteur die een meerderheid aan stemmen krijgt, wordt bekroond. 

(Bron: The Guardian)Over de auteur

Hebban Crew

2166 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Wit-Russische journalist favoriet als Nobelprijswinnaar bij bookmakers

 

Gerelateerd

Over

Patrick Modiano

Patrick Modiano

Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 1945) is de zoon van een Italiaanse, Jood...