Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hebban vandaag

Lezen /

Salman Rushdie: Woede en machteloosheid

door Stichting CPNB 43 reacties
'Woede' is de titel van het Boekenweekgeschenk van Salman Rushdie uit 2001. Na de aanslag op zijn leven vorige week overheersen zowel woede als een gevoel van machteloosheid. Dat iemand geprobeerd heeft een schrijver en voorvechter van het vrije woord monddood te maken, is verschrikkelijk. Bedreiging en geweld zijn nooit een oplossing. Inmiddels weten we dat Rushdie de aanslag waarschijnlijk overleeft. Laten we er samen voor staan dat de pen machtiger blijft dan het zwaard en zijn werk herlezen. Zijn Boekenweekgeschenk is daarom vanaf nu voor iedereen digitaal beschikbaar. Update: verlopen.

Salman Rushdie (1947) is schrijver van veertien romans en meerdere verhalenbundels. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door de versmelting van oost en west en de vermenging van magie en realisme. Ook schreef hij vier non-fictie boeken. Naar aanleiding van zijn geruchtmakende De duivelsverzen uit 1988 werd er een fatwa over de auteur uitgesproken door de Iraanse moslimgeestelijke Khomeini. Rushdie moest tien jaar onderduiken en publiceerde erover in zijn memoires Joseph Anton. De auteur is lid van de American Academy of Arts and Letters en Distinguished Writer in Residence aan New York University. In 2007 werd hij geridderd voor zijn verdiensten aan de literatuur.

Boekenweekgeschenk

Rushdie schreef voor de Boekenweek 2001 het geschenk Woede, met een oplage van 725.000 exemplaren. Het thema van de Boekenweek was dat jaar 'Het land van herkomst – Schrijven tussen twee culturen'. Rushdie was destijds en is nog steeds de enige buitenlandse auteur die gevraagd is een Boekenweekgeschenk te schrijven.

Met bijna 254 bladzijden was Woede bijna drie keer zo dik als de meeste Boekenweekgeschenken en het werd goed ontvangen. 'Het was alles bij elkaar een ongewone schrijfervaring voor me. Terwijl ik normaal gesproken bijna een jaar stop in voorbereidend onderzoek, kwam dit boek eruit als een sneltrein,' vertelt hij in 2001 in een interview aan Trouw. Vergeleken met zijn andere werk is Woede een dunnetje:

'Het ging zo vlot, dat het me in verwarring bracht. Doordat het zo compact is heeft het een enorme energie en de kunst is om dat goed onder controle te houden.'

Gratis downloaden - verlopen

Woede

Auteur: Salman Rushdie
Vertalers: Karina van Santen, Jan Pieter van der Sterre en Martine Vosmaer

Woede is een roman over wat woede kan doen met een mensenleven: de persoonlijke die menselijke relaties vergiftigt, de psychotische die moordenaars voedt, de sociale die geboren wordt uit gefrustreerde verwachtingen, de creatieve die onze grootste talenten ontketent, en de politieke die revoluties veroorzaakt en hele steden in de as legt.

In Woede vertelt Salman Rushdie het verhaal van Malik Solanka, een historicus die een moeizaam huwelijk ontvlucht door zich in New York te vestigen waar hij zich bezighoudt met zijn hobby: poppen maken.

Reacties

Eerder maakte uitgeverij Pluim al bekend niet alleen de nieuwste roman van Rushdie in vertaling uit te brengen, Victory City (februari 2023). Na de aanslag op het leven van de auteur werd eveneens besloten ook zijn eerdere werk opnieuw uit te brengen. 'Juist nu is het belangrijk dat zijn werk kan worden gelezen, daarom zorgen wij ervoor dat Middernachtskinderen, De duivelsverzen en Joseph Anton zo snel mogelijk leverbaar zijn,' laten ze in een reactie op Twitter weten.

Ook Stichting CPNB neemt de aanslag hoog op. 'Dat iemand geprobeerd heeft een schrijver en voorvechter van het vrije woord monddood te maken, is verschrikkelijk. Bedreiging en geweld zijn nooit een oplossing. [...] Laten we er samen voor staan dat de pen machtiger blijft dan het zwaard en zijn werk herlezen. Zijn Boekenweekgeschenk is daarom vanaf nu voor iedereen digitaal beschikbaar.'

Meer boeken van Salman Rushdie

Wat waren jouw eerste gedachten toen je hoorde over de aanslag op Salman Rushdie?Over de auteur

Stichting CPNB

3 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Salman Rushdie: Woede en machteloosheid

 

Gerelateerd

Over

Salman Rushdie

Salman Rushdie

Na de aanslag op Salman Rushdie overheersen woede en machteloosheid. Laten we er...