Hebban vandaag

Nieuws /

Woord van het Jaar: Sjoemelsoftware

door Hebban Crew 1 reactie
Met ruim 48 procent van de stemmen is sjoemelsoftware de overduidelijke winnaar van de verkiezing van het Woord van het Jaar 2015. De poortjesspringer heeft het nakijken, aldus organisator Van Dale.

Er is van 24 november tot en met 14 december bijna veertigduizend keer gestemd op de tien kandidaten voor de verkiezing. Sjoemelsoftware behaalde dus bijna de helft van de stemmen en stak met kop en schouders boven de andere genomineerde woorden uit. Het woord raakte in zwang door het dieselschandaal rond autofabrikant Volkswagen. De definitie van het woord is: 'Software om de testresultaten van een apparaat positief te beïnvloeden, met name zulke software die in auto's wordt gebruikt om de CO2-uitstoot gunstiger voor te stellen.' Sjoemelsoftware werd vorige maand ook al verkozen tot woord van het jaar door het Genootschap Onze Taal.

Volgens hoofdredacteur van de Dikke Van Dale Ton den Boon is de winnaar geen verrassing. 'Ook in de media is sjoemelsoftware een heel succesvol woord geweest', zegt hij. 'Bovendien is het ingebed in een hele reeks nieuwe sjoemelsamenstellingen, zoals sjoemeldiesel, sjoemelmotor, sjoemelauto en tegenwoordig ook sjoemelonderzoek.'

Op plek twee en drie eindigden poortjesspringer (iemand die niet zijn ov-kaart gebruikt, maar met een aanloop over het hek springt om bij de trein of de metro te komen) en het Franse je suis... (een verwijzing naar de aanslagen op het kantoor van Charlie Hebdo).

Ook in België is sjoemelsoftware populair, het woord althans... Maar bij de zuiderburen viel toch het woord kraamkost het meest in de smaak. Het woord won met 28 procent van de stemmen de verkiezing. De definitie van kraamkost is 'maaltijd als cadeau voor een pasbevallen moeder en haar gezin'. Op plek twee staat sjoemelsoftware, gevolgd door kibbelkabinet. Dat laatste woord behoeft geen uitleg...

In de categorie jongerentaal heeft het woord tinderellasyndroom met 34 procent de meeste stemmen gekregen. Het staat voor jongeren die niet in het 'echte leven' kunnen flirten vanwege hun afhankelijkheid aan mobiele apps als Tinder.

In 2014 behaalde het woord dagobertducktaks de meeste stemmen. Het woord staat voor een speciale belasting voor extra rijke mensen. Precies 17,8 procent van de stemmen gingen toen naar de winnaar. Moestuinsocialisme en stemfie eindigden toen respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Bronnen: Vandale.nl, Nu.nlOver de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Woord van het Jaar: Sjoemelsoftware

Gesponsorde boeken