Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2016

door Soraya Vink (crew) 17 reacties
Wanneer thrillerauteurs een serie beginnen te schrijven, zorgt het bij lezers voor een verslavend effect. In het ongewisse blijven over een bepaalde verhaallijn die expres niet wordt afgerond of de langverwachte terugkeer van een bepaald personage. We kunnen niet anders concluderen dat de schrijver de lezer volledig in zijn macht heeft. Hebban maakte een overzicht met de vervolgen die we in het voorjaar van 2016 kunnen verwachten.

Moord in de polder

Ons eigen kikkerlandje is ook een vruchtbare bodem voor de creatie van verschillende seriepersonages. De aanbiedingsbrochures stellen de volgende personages opnieuw voor.  

CSI in de polder, zo worden de boeken van forensisch rechercheur en thrillerschrijfster Carina van Leeuwen beschreven. In Nachtvlinder keert forensisch rechercheur Renee Spaan voor de derde keer terug om geconfronteerd te worden met drie zaken die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. In een nachtclub in het chique Bezuidenhout overlijdt een prostituee na het snuiven van een witte heroïne. Voor de kust van Scheveningen vissen de opvarenden van een vrachtschip uit Panama een dode duiker uit het water. Hij heeft geen handen meer, geen voeten, en waar zijn gezicht hoort, bevindt zich een gapend gat. Op het terrein van een vakantiepark in Kijkduin vindt een explosie plaats. Tussen de puinhopen van een van de villa's wordt het lichaam aangetroffen van een man. Op zijn telefoon staat een afscheidsboodschap.

Hoewel zijn geestelijk vader niet meer onder ons is, krijgen De Cock (met cee-oo-cee-kaa) en zijn collega Vledder nog steeds de nodige zaken op hun bordje. In De Cock en het dodelijk doel wordt deel 78 in de reeks aangekondigd, die tegenwoordig wordt voortgezet door Peter Römer. Wanneer De Cock op een mooie voorjaarsmorgen bezoek krijgt van een man die zijn eigen overlijdensbericht in de krant heeft aangetroffen, denkt hij dat het een slechte grap moet zijn van een verknipt persoon. Wie doet anders zoiets? Maar enkele dagen later wordt deze man, een telg uit de rijke Amsterdamse familie Van Haarsma Bodee, vermoord aangetroffen. Het toeval wil dat De Cock intussen al bij de familie op bezoek is geweest in hun huis aan de Gouden Bocht van de Herengracht, in verband met de vermissing van hun notaris. De oude pater familias leidt van daaruit een stichting voor het goede doel. Voor De Cock en Vledder rijst de vraag wat de moord op diens zoon en de verdwenen notaris met elkaar te maken kunnen hebben.

 

Scandinavische onderwereld  

De Scandinaviërs houden ervan om hun personage bij ieder volgend deel het vuur aan de schenen te leggen. Is de ene serie afgerond, dan gaan ze gewoon door met de volgende trilogie.  

Jo Nesbø komt met het tweede deel in zijn zogenaamde Tom Johansen reeks (het pseudoniem waaronder hij in Zweden drie standalone thrillers publiceerde) getiteld Middernachtzon. Het belooft opnieuw een verhaal te worden waarin een gewone burger op bizarre wijze in contact komt met de onderwereld. Sinds Jon een van Oslo's beruchtste drugsbazen heeft belazerd, weet hij dat zijn leven op het spel staat. Hij duikt onder in een afgelegen bergdorp in het noordelijkste puntje van Noorwegen, daar waar de zon nooit ondergaat. In de kleine, gelovige gemeenschap wint hij het vertrouwen van Lea en haar zoontje Knut, die hem van een geweer en eten voorzien. Jon trekt zich terug in een hut in de bossen en wacht op wat komen gaat. Maar de middernachtzon drijft hem langzaam tot waanzin. En zijn belagers zijn hem op het spoor.  

Na zijn succesvolle Stockholm-trilogie, besloot Jens Lapidus opnieuw een trilogie te starten. Deze keer met advocate Emelie en ex-crimineel Teddy die ondanks hun verschillende achtergrond, samen misdaad bestrijden. In Stockholm delete komen ze opnieuw samen en worden ze beiden geconfronteerd met hun verleden. In een huis op Värmdö gaat een alarm af. Een bewaker komt eropaf en treft er geen gewone inbraak aan, maar een lichaam - er is iemand vermoord in het huis. Hoewel haar werkgever het afkeurt, neemt Emelie - in het geniep - de zaak aan. Wie is het slachtoffer? En waarom leiden alle sporen naar Mats Emanuelsson, de man die Teddy ooit ontvoerde?  

Met zijn debuutthriller Ik reis alleen ontving Samuel Bjørk lovende woorden en vele sterrenregens. Holger Much en zijn collega Mia Krüger keren terug in De doodsvogel om opnieuw een bizarre zaak te onderzoeken. Een tienermeisje is ritueel vermoord en het onderzoeksteam van Holger Munch wordt op de zaak gezet. De bijdrage van superrechercheur Mia Krüger is cruciaal, maar ze worstelt met haar persoonlijke problemen. Dan duikt er een verontrustend filmpje op dat nieuwe details prijsgeeft. Nog net in beeld zijn de contouren van iemand te zien die verkleed is als uil, de doodsvogel. Ondertussen zit Munchs dochter Miriam midden in een emotionele crisis en wordt ze in een romantische affaire getrokken die haar op het pad brengt van een zeer zieke geest.  

Tot slot de Deense Jens Henrik Jensen die met zijn eerste deel De hondenmoorden zijn Oxen-trilogie opende. In het tweede deel De schaduwmannen raakt ex-soldaat Niels Oxen opnieuw betrokken bij een zaak die erg dichtbij komt. De directeur van een kasteelmuseum wordt dood gevonden in de zaal van het kasteel waar de zogeheten 'Danehof' samenkwam. Een mythische groep van invloedrijke mannen in Denemarken, een groepering die vele eeuwen teruggaat. De moord vormt het startschot van een reeks schokkende gebeurtenissen. Opeens vormt Oxen het doelwit van een klopjacht. Sommigen willen hem helpen, anderen willen hem doden. Wie is zijn vriend en wie is zijn vijand?

 

Onsterfelijke helden  

Bepaalde schrijvers lijken hun seriepersonages maar niet los te kunnen laten en schrijven maar door. James Patterson komt met het 23e deel rond zijn held Alex Cross, getiteld Gerechtigheid. Voor het eerst in dertig jaar reist Cross terug naar zijn geboortestad in North Carolina om zijn neef bij te staan. Hij wordt verdacht van een verschrikkelijke misdaad en Cross probeert bewijzen te vergaren, waardoor hij op een mysterieus familiegeheim stuit. Ondertussen vraagt de plaatselijke politie zijn hulp om een gruwelijke moorden op te lossen.  

Donna Leon laat haar Italiaanse inspecteur Guido Brunetti voor de 24e keer optreden in haar nieuwe thriller Ik aanbid je. Operazangeres Flavia Petrelli bezoekt voor een optreden Teatro La Fenice, waar ze jaren geleden voor het eerst kennismaakte met commissario Brunetti. Wanneer ze elkaar daar opnieuw tegenkomen, vertelt ze Brunetti dat een onbekende fan haar op haar reizen volgt en overal een enorme bos gele rozen voor haar achterlaat. Als de fan zich een tijdje later echter toegang verschaft tot haar hotelkamer en daar behalve rozen een bijzondere ketting en liefdesbrieven achterlaat, wordt duidelijk dat ze te maken heeft met een stalker. Dan worden twee mensen uit Flavia's omgeving zwaargewond aangetroffen en lijkt ook de operaster zelf in gevaar.

De eigenzinnige FBI-agent Aloysius Pendergast is zijn werk voorlopig nog niet zat. Preston & Child voeren hun bekendste seriepersonage voor de vijftiende keer op in Scharlaken kust. Aloysius Pendergast onderzoekt de diefstal van de inhoud van een waardevolle wijnkelder in Exmouth - een schilderachtig kustplaatsje nabij Salem. Hij en zijn pupil Constance Greene ontdekken al snel iets sinisters in de kelder: een dichtgemetselde nis die de resten van een man bevat. Hij blijkt gemarteld te zijn en vervolgens levend begraven, 150 jaar geleden. Maar waarom? Het oplossen van dit raadsel wordt bemoeilijkt wanneer ze nog een lijk vinden, bedekt met mysterieuze symbolen, in de zoutmijnen achter Exmouth. Dit is de plaats waar - volgens de legende - de echte heksen van Salem hun toevlucht zochten tijdens de heksenjachten van 1692.

 

The Story Continues

Ook deze opvolgers kunnen we in het voorjaar van 2016 verwachten:

 

Zie ook ons uitgebreide overzicht van seriepersonages.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2016

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken