Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2016 (2)

door Soraya Vink (crew) 28 reacties
Wanneer thrillerauteurs een serie beginnen te schrijven, zorgt het bij lezers voor een verslavend effect. In het ongewisse blijven over een bepaalde verhaallijn die expres niet wordt afgerond of de langverwachte terugkeer van een bepaald personage. We kunnen niet anders concluderen dat de schrijver de lezer volledig in zijn macht heeft. Hebban maakte een overzicht met de vervolgen die we in de zomer van 2016 kunnen verwachten.

Speurders maken zich op voor een nieuwe zaak

Ze zijn eigenwijs en laten zich niet de wet voorschrijven. Vaak zijn ze werkzaam in een laag van de samenleving die met de meest gruwelijke taferelen in aanraking komt. Maar voor het gemiddelde seriepersonage dat rechercheur, advocaat of journalist is, blijven de zaken zich op stapelen. Deze seriepersonages keren deze zomer terug.

De fans moesten er een tijdje op wachten, maar de Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter besloot dan eindelijk dat het weer tijd was om een nieuwe thriller met seriepersonage Will Trent uit te brengen. In Verborgen maakt Will Trent kennis met de verraderlijkste zaak uit zijn carrière. In een verlaten pakhuis in Atlanta wordt het dode lichaam van een ex-politieagent aangetroffen. Van het lijk lopen bloederige voetsporen weg die erop wijzen dat een ander slachtoffer, is meegenomen om vervolgens spoorloos te verdwijnen. Het pakhuis is eigendom van een beroemde basketbalspeler, die eerder een aanklacht wegens verkrachting heeft weten te ontduiken. Voor Will – en voor patholoog-anatoom Sara Linton – wordt het nóg erger. Een vondst op de plaats delict onthult een verband met Wills ingewikkelde verleden. De gevolgen zullen zijn leven overhoop halen en ook dat van zijn dierbaren, zijn collega’s en de mensen op wie hij jacht maakt.

J.K. Rowling
zette haar pseudoniem Robert Galbraith opnieuw in om haar fans voor de derde keer mee te nemen in een nieuwe zaak voor Cormoran Strike en Robin Ellacot. Het slechte pad belooft opnieuw een razend knappe thriller vol onverwachte wendingen te worden. Als Robin Ellacott een mysterieus pakket opent, krijgt ze de schrik van haar leven: in de doos zit een afgehakt vrouwenbeen. Haar baas, privédetective Cormoran Strike, is minder verrast, maar meer op zijn hoede. Er zijn vier mensen uit zijn verleden die hij in staat acht tot zo’n gruwelijke daad. De politie heeft al snel een verdachte, maar Strike denkt dat ze de verkeerde hebben. Dus besluit hij met Robin om te graven in de duistere achtergrond van de andere drie. Maar de dader laat dat niet op zich zitten. 

De Vlaamse thrillerschrijfster Sterre Carron laat haar temperamentvolle rechercheur Rani Diaz in een zaak duiken die akelig dichtbij de actualiteit komt. In Indra voorspelt de schrijfster dat er een gruwelijke aanslag in België zal plaatsvinden. Na een avondje feesten rijdt Lore Nauwelaerts met de auto twee fietsers aan. Behalve Lore zitten in de auto ook haar vriendin Indra en de straalbezopen Andreas. Om niet de schuld te krijgen van het ongeval stelt Lore aan Indra voor om Andreas achter het stuur te zetten en zelf het hazenpad te kiezen. Wanneer het geheugen van Andreas jaren later langzaam terugkeert en hij zich vaag herinnert hoe de vork écht in de steel zit, schuiven de vreselijke gebeurtenissen van die septemberavond als een legpuzzel in elkaar. Ondertussen probeert Indra de touwtjes van haar leven in handen te houden. Ze stort zich in de armen van een steenrijke investeerder uit Saoedi-Arabië, die haar vraagt zich te bekeren tot de islam.

Ook in de Scandinavische landen worden diverse speurders geconfronteerd met raadselachtige zaken. Seriepersonage Thóra Guðmundsdóttir (van Yrsa Sigurdadottir) krijgt in Kijk me aan te maken met een brand in een verzorgingstehuis voor gehandicapten. Er is slechts één overlevende: Jakob, een jongen met het syndroom van Down, die tevens wordt veroordeeld voor het stichten van de brand. Een van zijn medegevangenen gelooft echter heilig in Jakobs onschuld en vraagt Thora Gudmundsdóttir de zaak te heropenen.

In IJsland is er nog meer niet pluis, zo ontdekt Erlendur Sveinsson (van Arnaldur Indridason). In de nieuwe thriller Onland wordt er in de jaren '70 in een meer bij de krachtcentrale op Reykjanes een verminkt lichaam ontdekt. Er zijn aanwijzingen dat de dode iets te maken heeft gehad met de militaire basis op de Miðnesheiði. Daar stelt men echter geen prijs op samenwerking met de IJslandse politie. Erlendur en zijn mentor Marion Briem proberen via allerlei omwegen informatie te verzamelen. Erlendurs aandacht wordt bovendien in beslag genomen door een andere zaak: die van een meisje uit Reykjavík, dat ongeveer vijfentwintig jaar eerder spoorloos is verdwenen.

Tot slot Narcotica van de Zweedse Emelie Schepp, waarin OvJ Jana Berzelius terugkeert. Op het station van Norrköping wordt in een trein een dode vrouw aangetroffen. Ze is gestorven toen een van de bolletjes die ze smokkelde, openbarstte in haar maag. De vrouw blijkt de reis niet alleen afgelegd te hebben. Maar waar is de andere vrouw gebleven? Officier van justitie Jana Berzelius wordt op de zaak gezet en al snel blijkt dat zij er persoonlijk meer bij betrokken is dan haar lief is. De verdenkingen wijzen in de richting van Danilo, de man met wie ze is opgegroeid maar die ze liever zou vergeten. Hij weet te veel over haar en met al die kennis is hij een direct gevaar voor Jana. Om haar verleden en haar toekomst te beschermen, moet ze Danilo vinden voordat de politie dat doet. 

Ook deze speurders maken zich op voor een nieuwe zaak:

Anne Kramer (#8): Moord op de tramhalte van Joop van Riessen
DCI Alan Banks (#22): Slachthuisblues van Peter Robinson
Stijn Goris en Stefan Pauwels (#10): Een kwestie van zwijgen van Christian de Conick
Bente Berg (#2): Stil in de stad van Milou van der Will
Pieter van In (#38): Import van Pieter Aspe
Hannah Maes (#11): Hannah Maes van Tille Vincent

Spannende geschiedenis


Geschiedenis wordt spannend en leuk dankzij personages als Bernie Gunther, Cotton Malone en Gabriel Allon. Alledrie worden ze opnieuw geconfronteerd met moord, vermissingen en intrige die hun wortels in de wereldgeschiedenis hebben.  

Eerder schreef Philip Kerr in Praag fataal en Grijs verleden zowel over nazi-Duitsland als over de Koude Oorlog. In De schaduw van de stilte is Bernie Gunther weer terug. Het is winter en de Rivièra is leeg en een beetje treurig. Sinds de oorlog heeft Bernie Gunther verschillende baantjes gehad. Nu is hij in het befaamde Grand Hôtel du Cap-Ferrat de concièrge die alles kan ritselen, zelfs een bridgepartner voor misschien wel de rijkste en beroemdste auteur ter wereld: William Somerset Maugham. Maar Maugham wil ook advies van Bernie. Hij wordt gechanteerd, misschien vanwege zijn onorthodoxe levensstijl. Of misschien omdat hij voor de Britse geheime dienst heeft gewerkt, want de chanteurs zijn spionnen.  In De Lincoln Mythe van Steve Berry raakt seriepersonage Cotton Malone betrokken bij een eeuwenoud conflict als de vermissing van een geheim agent verband heeft met een gebeurtenis uit het verleden. De ontdekking van de botten van een in de 19e eeuw vermoorde groep mormonen in Utah, ontketent een politieke strijd tussen het Witte Huis en de invloedrijke kerk van de mormonen. De kiem van het conflict ligt in de Amerikaanse Burgeroorlog. Abraham Lincoln stuurde zijn troepen naar Utah om te voorkomen dat de sekte zich bij de zuidelijke staten zou aansluiten en het transport van goud uit Californië in gevaar zou komen.   

Tot slot Het kwaad van Daniel Silva waarin seriepersonage Gabriel Allon de halve wereld over reist om een befaamd bommenmaker in te rekenen. Ze was het bekendste lid van het Engelse koningshuis. Ze was geliefd om haar schoonheid en haar inzet voor goede doelen. Ze werd gehaat door haar ex-echtgenoot, de kroonprins, en haar ex-schoonmoeder, de koningin van Engeland. Nu is ze dood, haar luxejacht is opgeblazen met een bom. En de Britse inlichtingendienst wendt zich tot de enige man die haar moordenaar kan opsporen: Gabriel Allon. Gabriels doelwit is Eamon Quinn, befaamd bommenmaker en huurmoordenaar. Wat hij niet weet, is dat hij een oude vijand achtervolgt. Een vijand die uit is op wraak, en die maar één doel heeft: Gabriel doden.

Bloedstollende actie


Ze hebben een ijzersterke intuïtie en lossen in het geheim zaken op die het daglicht niet kunnen verdragen. Dit alles in het geheim, want als er maar iets uitlekt, kunnen de gevolgen fataal zijn. Deze seriepersonages beschermen in het geheim de samenleving.

Special Force agenten Adam Kaplan en Carrie Montevagio zijn opgeroepen voor hun tweede missie in Zwarte weduwe van Tomas Ross en Corine Hartman. Sir Charles Cavendish, hoofd van de NAVO-veiligheidsdienst, ontvangt een wanhopig voicemailbericht. Een oude vriend zegt te weten wie de daders zijn van een serie bloedige aanslagen in Nederland, Duitsland en Italië. Als Charles terugbelt is het te laat, de man is van het dak van zijn villa gesprongen. Dan volgt er een nieuwe aanslag, waarbij een bevriende Mossad-agente betrokken blijkt te zijn, en de contouren van een gruwelijk complot worden langzaam zichtbaar. Charles besluit zijn Special Force-team op te roepen. In een race tegen de klok proberen Adam Kaplan en Carrie Montevagio nieuwe aanslagen te voorkomen. Wanneer ze de schuldigen in het vizier krijgen neemt Carrie een levensgevaarlijk besluit en zal Adam alles op alles moeten zetten om zijn partner niet te verliezen.

Stephen King komt met het slotstuk van zijn Mr. Mercedes-trilogie. In Wisseling van de wacht moet Bill Hodges het voor de laatste keer opnemen tegen de duivelse Mercedes Killer Brady Hartsfield. Hij drijft zijn vijanden tot zelfmoord en als Bill Hodges en Holly hem niet weten te stoppen zullen ze zelf slachtoffer worden.


Zie ook het overzicht van seriepersonages op Hebban.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2016 (2)

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken