Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2016 (3)

door Soraya Vink (crew) 21 reacties
Wanneer thrillerauteurs een serie beginnen te schrijven, zorgt het bij lezers voor een verslavend effect. In het ongewisse blijven over een bepaalde verhaallijn die expres niet wordt afgerond of de langverwachte terugkeer van een bepaald personage. We kunnen niet anders concluderen dat de schrijver de lezer volledig in zijn macht heeft. Hebban maakte een overzicht met de vervolgen die we in het najaar van 2016 kunnen verwachten.

Oud maar vertrouwd

De familie Kellerman schotelt al jarenlang thrillerslezers wereldwijd de meest lugubere verhalen voor. In oktober kan de Nederlandse lezer verder in Beestachtig, het 21e deel met speurders Peter Decker en Rina Lazarus, waarin Faye Kellerman een bijzonder complot rond een dode miljonair weet op te zetten. De oude, excentrieke miljonair Hobart Penny wordt dood aangetroffen in zijn appartement. Tiki, zijn huisdier, een Bengaalse tijger, heeft hem niet aangevallen. Ook zijn giftige slangen, vissen en insecten hebben niets met zijn dood te maken. Verdachten zijn er genoeg; zijn ex, zijn zoon en dochter, diverse call girls en de directeur van een reservaat voor wilde dieren. Hoe meer Peter Decker ontdekt over het leven van Penny, hoe ondoorgrondelijker de zaak lijkt te worden. Tot er veertien vingers worden aangetroffen in de vriezer van Penny. Is het slachtoffer ook een dader?  

Hebban betitelde het lezen van de thrillers rondom The Women’s Murder Club van James Patterson al eerder als een heerlijke verslaving. De vijftiende affaire dat hij samen schreef met co-auteur Maxine Paetro is, hoe het kan ook anders, het vijftiende deel met Linsday Boxer en haar vriendinnen in de hoofdrol. Een brute moord in een van de meest luxe hotels in San Franciso doet het levensgeluk van Lindsay Boxer kantelen. Het onderzoek leidt naar een knappe blonde vrouw die in contact stond met de CIA, maar voordat Linsday haar kan verhoren vindt er een vliegramp plaats in de stad, en verdwijnt Lindsays man Joe. Hoe meer ze te weten komt, hoe duidelijker het wordt dat haar man een verleden deelt met de blonde vrouw. Volledig in paniek roept Lindsay de hulp in van haar vriendinnen van The Women’s Murder Club. Ze moet de waarheid achterhalen.  

Inmiddels is hij in zijn thuisland ook vereeuwigd in beeld door middel van een televisieserie, maar ondertussen kan de Nederlandse lezer zich binnenkort verdiepen in een nieuwe zaak voor rechercheur Harry Bosch in Over de grens van Michael Connelly. Met ook een verschijning voor seriepersonage Mickey Haller! Rechercheur Harry Bosch is net weg bij de LAPD als zijn halfbroer, advocaat Mickey Haller, zijn hulp inroept. Een vrouw is op brute wijze vermoord en het bewijs wijst in de richting van een cliënt van Haller. Maar Mickey is er zeker van dat het doorgestoken kaart is. Bosch wil eigenlijk niet werken voor de verdediging maar hij neemt de zaak toch aan. Hij wil zelf ook antwoorden hebben: als het Hallers cliënt niet was, wie dan wel? Geholpen door zijn voormalig collega Lucy Soto begint Harry te graven. Hij komt al snel uit binnen de politiemacht zelf. Maar de moordenaar op wie Harry jaagt, is zelf ook aan het jagen... op hem.

Midden jaren negentig introduceerde Harlan Coben zijn populaire seriepersonage Mickey Bolitar, de sportmakelaar die gretig strooit met laconieke opmerkingen. Zowel voor de fans als de schrijver is het een geliefd personage. Des te meer reden om het personage opnieuw te verwelkomen in het elfde deel, getiteld Naar huis.
Een decennium geleden werden twee zonen van twee welgestelde families ontvoerd. Er werd losgeld geëist, maar sindsdien is er niets meer van de jongens vernomen. Geen enkel spoor is er van hen terug te vinden. Tien jaar lang hadden hun families niets dan pijnlijke herinneringen en hoopten ze radeloos op de dag die nu eindelijk aanbreekt: Myron Bolitar en zijn zakenpartner Win denken dat ze een van de gekidnapte jongens hebben gevonden. Waar is hij al die tijd geweest en wat kan hij zich nog herinneren van die cruciale dag? En misschien nog wel belangrijker: wat kan hij Myron en Win vertellen over het lot van zijn nog altijd vermiste vriend? 

Ook deze speurders maken zich op voor een nieuwe zaak:

Roy Grace (#11): Tot in de dood van Peter James
Pieter van In (#39): Exit van Pieter Aspe
Dirk Pitt (#24): Dood op de Zwarte Zee van Clive Cussler
De Cock (#79): De Cock en de zoete wraak van Peter Römer
Kay Scarpetta (#24): Chaos van Patricia Cornwell
John Puller (#4): Niemandsland van David Baldacci
Liese Meerhout (#11): In de naam van de vader van Toni Coppers

Het wachten is voorbij...

Het is één van de populairste seriepersonages uit het Engelse thrillergenre van dit moment. Ook in Nederland heeft Helen Grace inmiddels de harten van thrillerlezers veroverd en is M.J. Arlidge één van de meest gezochte auteurs op Hebban. Dit najaar slaat ze weer genadeloos toe in het vierde deel, getiteld Klikspaan
Inspecteur Helen Grace heeft zoiets nog niet eerder meegemaakt: zes branden in vierentwintig uur, met twee doden en meerdere gewonden als gevolg. Dit moet opzet zijn, en het lijkt erop dat iemand de stad tot de grond toe wil laten afbranden. Grace doet met haar team onderzoek in de rokende puinhopen van de stad. Waar is de pyromaan die dit op zijn geweten heeft? Waarom maakt hij juist deze slachtoffers? Iedereen kan zijn volgende doelwit zijn. Eén fout kan het einde Helens carrière betekenen, en in steeds meer gebouwen breekt brand uit. Ondertussen moet Helen ook haar eigen demonen zien te verslaan.

Isa Maron rondt haar spannende Noordzeemoorden-reeks af met het vierde deel Eindspel, waarin Kyra Slagter en Maud Mertens het mysterie eindelijk zullen oplossen.
In een kleine woning in Amsterdam-Noord worden de gruwelijk toegetakelde lichamen van een hoogbejaard stel gevonden. Rechercheur Maud Mertens stort zich op de zaak, terwijl ze samen met haar collega Niels werkt aan een zaak waarbij er hoofden zijn gevonden in de tuin van de villa. Kyra Slagter vertrekt naar Londen, de seriemoordenaar die meer lijkt te weten van de verdwijning van haar zus wil praten. Ze komt steeds dichterbij, gevaarlijk dichtbij zelfs.

Na zijn succesvolle debuutthriller De doden hebben geen verhaal, is de Noorse auteur Gard Sveen terug met een nieuwe en spannende zaak voor inspecteur Tommy Bergmann in De hitte van de hel.
Als inspecteur Tommy Bergmann een zwaargewonde prostituee aantreft in een appartement in Oslo, voert zijn herinnering hem terug naar een zaak tijdens zijn beginjaren bij de politie. De verwondingen van de jonge vrouw lijken namelijk verontrustend veel op die van de slachtoffers van seriemoordenaar Anders Rask, een onderwijzer die in de jaren tachtig dood en verderf zaaide. Rask zit echter opgesloten in een van de zwaarst bewaakte tbs-klinieken van het land en kan dus de dader niet zijn. De moeder van een van de vermoorde meisjes leest in de krant over de zaak van de prostituee. Ze is er zeker van dat Rask, haar dochters toenmalige onderwijzer, ten onrechte veroordeeld is, en ze weet wie de echte dader is.

Ook de Noorse politieman Jørn Lier Horst keert terug met een nieuw deel in zijn serie. Zijn thriller Rode sneeuw, dat het zevende deel met William Wisting is, belooft opnieuw een spannende mix van feiten en fictie, die de thrillerauteur al eerder prijzen opleverde. De Nederlandse thrillerlezers zit echter wel met een kleine 'information gap' aangezien eerder het tweede en derde deel werden uitgegeven in een vertaling.
Het kustlandschap ligt die herfst in een dichte mist gehuld, van de vakantiehuisjes aan het loodgrijze water zijn de luiken gesloten. Ove Bakkerud is van plan om hier nog eenmaal een rustig weekend door te brengen voordat alles voor de winter wordt gesloten. Hij treft zijn huisje echter in chaos aan, alles is door inbrekers vernield. En in het naastgelegen huisje ligt een ernstig mishandelde, dode man. Inspecteur William Wisting heeft al eerder groteske moorden meegemaakt. Maar de wanhoop waarvan hij deze herfst in Stavern getuige is, is nieuw voor hem. Alsof iemand alles te winnen en heel weinig te verliezen heeft.

Vers bloed

Voor de lezers die toe zijn aan een nieuwe kennismaking, of nog ruimte in de boekenkast hebben om een nieuwe serie te gaan sparen, belooft het najaar veel goeds. Uitgevers kondigen maar liefst vijf thrillers aan die het begin van een reeks zijn. 

In Scandinavische thrillers is het personage van de misdaadjournalist al enige jaren een terugkerend fenomeen. De Finse auteur Simo Hiltunen voegt in de thriller In wolfskleren een seriepersonage toe met misdaadjournalist Lauri Kivi, die gespecialiseerd is in gezinsmoorden. 
In Helsinki vindt een gezinsdrama plaats: een politieagent vermoordt zijn vrouw en twee dochters, en pleegt daarna zelfmoord. Misdaadjournalist Lauri Kivi krijgt de opdracht een diepgravend stuk over de zaak te schrijven voor het weekendkatern van zijn krant. Voor zijn onderzoek reist Lauri af naar zijn geboortestreek in Oost-Finland, waar de voorgaande jaren een golf aan gezinsdrama's heeft plaatsgevonden. Maar na terugkomst in Helsinki is hij ervan overtuigd dat er iets anders aan de hand is: deze moorden zijn zo geënsceneerd dat de vader steevast de schuldige lijkt. De politie is erop gebrand aan te tonen dat hun collega geen moordenaar is en deelt de vermoedens van de journalist. Maar dan rust de verdenking ineens op Lauri zelf.

De Amerikaanse auteur Nicolas Petrie verkent in zijn debuutthriller Een man van goede wil de gevolgen van een oorlogsverleden samen met het seriepersonage Peter Ash.
Peter Ash, oorlogsveteraan, heeft jarenlang in de wildernis geleefd als hij hoort van de zelfmoord van zijn beste vriend Jimmy. Hij voelt zich verplicht Jimmy's familie te helpen met wat klusjes rondom het huis. Onder een kapotte veranda vindt hij een koffer gevuld met cash en explosieven. 
Terwijl Ash de kwestie onderzoekt, lijkt hij deel te worden van een veel grotere zaak dan hij had voorzien. En die lijkt direct terug te leiden naar een wereld die hij dacht voorgoed achtergelaten te hebben.

Duitsland is een schrijfduo rijker met Ule Hansen, bestaande uit Astrid Ule en Eric Hansen. In hun debuutthriller Negendoder stellen ze de excentrieke profiler Emma Carow voor, die voor gewone mensen bang is maar seriemoordenaars juist wel begrijpt.
Op een bouwsteiger midden in Berlijn wordt een gruwelijke vondst gedaan: drie lichamen, gewikkeld in tape, hangen aan de metalen buizen. Emma Carow wordt op de zaak gezet. Door haar onconventionele manier van werken botst ze nogal eens met haar collega's van de recherche, maar met haar briljante geest denkt Emma al snel een andere kant op dan het onderzoeksteam. Daarmee zet ze haar toekomst, en haar leven, op het spel.

Ook in Engeland wordt een nieuw seriepersonage aan dossiers toegevoegd. Stuart Neville debuteert met Het bloed kruipt en start daar meteen een serie met DCI Serena Flanagan in de hoofdrol.
Toen de 12-jarige Ciaran Devine bekende zijn pleegvader vermoord te hebben, ging er een schokgolf door het land. DCI Serena Flanagan, toen een ambitieuze jonge rechercheur, nam Ciarans bekentenis af na dagenlang gewerkt te hebben aan het winnen van zijn vertrouwen. Hij is haar vriendelijkheid nooit vergeten – sterker nog, Flanagan is in de zeven jaar dat hij opgesloten heeft gezeten nooit helemaal uit zijn gedachten geweest. Reclasseringsambtenaar Paula Cunningham, die nu belast is met de taak Ciaran weer te begeleiden bij zijn terugkeer in de maatschappij, vermoedt dat er meer achter de moordzaak zit dan de politie destijds heeft ontdekt. Ciarans bekentenis heeft zijn broer Thomas gered van een veel zwaardere straf, en Cunningham ziet dat Thomas nog steeds een onnatuurlijk overwicht heeft op zijn jongere broer. Als ze met haar theorie naar DCI Flanagan stapt, begint het web van leugens rond de broers te ontrafelen, met mogelijk fatale gevolgen.

Tot slot een nieuwe boekentip voor de fans van Lee Child: De zoeker van Simon ToyneEen vliegtuig stort neer in de woestijn van Arizona. Een eenzame figuur loopt weg van het wrak. Hij kan zich niet herinneren wie hij is of wat hij van plan was. Een ding weet hij wel: hij moet een man redden. Maar hoe red je een man die al dood is?

Ook deze vervolgen verschijnen in het najaar:

Reeve (#2): Het recht van de sterkste van Carla Norton
Jonathan Hall (#2): Wereld zonder morgen van Jack Soren
The Kills (#4): Berens van Richard House
Henning Juul (#5): Doodsteek van Thomas Enger
Tom Brandt (#2): Schokgolf van Frank van Zwol


Zie ook het overzicht van seriepersonages op Hebban. | Eerdere afleveringen



Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2016 (3)

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken