Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2017

door Soraya Vink (crew) 38 reacties
Wanneer thrillerauteurs een serie beginnen te schrijven, zorgt het bij lezers voor een verslavend effect. In het ongewisse blijven over een bepaalde verhaallijn die expres niet wordt afgerond of de langverwachte terugkeer van een bepaald personage. We kunnen niet anders concluderen dat de schrijver de lezer volledig in zijn macht heeft. Hebban maakte een overzicht met de vervolgen die we in de eerste helft van 2017 kunnen verwachten.

Vertrouwde terugkeer

Het Zweedse auteursduo Lars Kepler maakte met Playground een onverwacht uitstapje naar een thriller zonder hun seriepersonage Joona Linna. Al hoewel… Volgens Alexandra Coelho was dit niet helemaal het geval, zoals ze vorig jaar tegenover Hebban verklaarde in een interview: ‘En nu kunnen we ook zeggen dat we Joona echt gemist hebben. Maar eerlijk gezegd is hij niet helemaal weggeweest. Hij heeft namelijk een piepklein rolletje in Playground. De lezers moeten extra goed opletten bij de scène waar Jasmine in het China Town van Stockholm wandelt. Ze komt daar een oude bekende van ons tegen.’  

In Jager brengt Lars Kepler het langverwachte zesde deel in de geliefde serie rond de charismatische Fins-Zweedse inspecteur. Na twee jaar te hebben doorgebracht in een van de best beveiligde gevangenissen van Zweden, wordt Joona Linna benaderd voor een geheime opdracht. Saga Bauer heeft hem nodig voor een onderzoek waarin de politie volledig vastloopt. Een mysterieuze moordenaar lijkt willekeurig slachtoffers te maken; het enige wat hen verbindt is het kinderliedje dat ze horen voor de moordenaar toeslaat. Ondertussen verheugt celebrity-chef Rex Müller zich erop dat zijn zoon voor het eerst bij hem zal komen logeren. Zijn plezier wordt echter overschaduwd doordat Rex plotseling zelf verdachte wordt in het moordonderzoek. Maar dan ontvangt hij een telefoontje waarbij het kinderliedje ook voor hem wordt afgespeeld.  

Meer goed nieuws van Scandinavische bodem: met 18 graden onder nul levert Stefan Ahnhem een nieuw deel af met rechercheur Fabian Risk in de hoofdrol. Een auto belandt na een wilde achtervolging in de haven van Helsingborg. Bij sectie op de bestuurder, een succesvolle IT-ondernemer in telefoongames, blijkt dat hij ingevroren is geweest. Als de zaak op het bordje van rechercheur Fabian Risk terechtkomt, voelt hij de adrenaline weer stromen. Zijn Deense collega Dunja Hougaard is bezig met een gruwelijke mishandeling van een dakloze en haar spoor leidt naar de Zweedse havenstad Helsingborg. Zowel Fabian als Dunja moet vertrouwen op het eigen oordeel, anders ligt er spoedig een nieuw slachtoffer in de vriezer. 

Ook Lisa Gardner keert terug naar een seriepersonage en onderzocht voor haar nieuwe thriller Vind haar de omstandigheden rondom een bizarre ontvoering. Eerder vertelde ze aan Hebban in een interview: ‘Een jong meisje wordt ontvoerd en vastgehouden in een kist. Om zelf in een kist te liggen, ging me eigenlijk te ver. Dus ik bedacht voor mijzelf een alternatief door een rij eetkamerstoelen te rangschikken en daaronder te gaan liggen. Ik onderzocht gedurende een hele dag voor mezelf de mogelijkheden, hoe beweeg je bijvoorbeeld in zo’n kleine ruimte?’

Vijf jaar nadat Flora Dane bevrijd is uit handen van de man die haar maandenlang in een kist gevangen hield, wordt ze beschuldigd van moord. D.D. Warren doet onderzoek naar de zaak en komt erachter dat Flora al eerder wraak heeft genomen op potentiële verkrachters en aanranders. Is ze slachtoffer of dader, en hoe kan het dat ze zo goed op de hoogte is van andere ontvoeringszaken en overlevingstechnieken? Wanneer Flora plotseling zelf verdwijnt, komt D.D. Warren op het spoor van een dader die er alles aan zal doen om Flora deze keer niet te laten ontsnappen.

Afdeling Q wordt door Jussi Adler-Olsen weer aan het werk gezet in Selfies, het zevende deel in de befaamde reeks. Het aantal zaken op afdeling Q voldoet niet aan de verwachtingen van het management. Uitgerekend Rose moet bewijzen dat de afdeling naar behoren functioneert, maar dat valt haar niet gemakkelijk. Ze worstelt met onopgeloste kwesties uit haar verleden; een verleden waarin een verschrikkelijke misdaad lijkt te zijn begaan. Intussen wordt in het park in Kopenhagen een vermoorde vrouw gevonden, zet een maniakale motorrijder een achtervolging met dodelijke afloop in op een jonge vrouw, en worden er elders nieuwe misdaden bekokstoofd. Is dit toeval, of bestaat er een verband tussen deze verschillende gebeurtenissen? Carl, Assad en Gordon staan voor een grotere uitdaging dan ooit tevoren, terwijl hun collega Rose zelf grote problemen heeft. Het vaste viertal is een van zijn leden kwijt, maar verliezen ze ook hun geluk? Slagen ze erin om het bestaan van afdeling Q veilig te stellen? En zullen de moorden in Kopenhagen ooit ophouden? 

Ook deze speurders maken zich op voor een nieuwe zaak:


Binge-lezen

Uitgeverij Ambo Anthos gaat de uitdaging aan om in kalenderjaar 2017 een reeks Scandinavische spionagethrillers uit te brengen. In januari verschijnt Ten westen van vrijheid geschreven door de Zweedse journalist Thomas Engström, waarin het seriepersonage Ludwig Licht wordt geïntroduceerd: ex Stasi-agent en CIA topspion in de voormalige DDR, tegenwoordig barkeeper en freelance ‘problem solver’. Met zijn debuutthriller werd hij genomineerd voor het Beste Zweedse Boek van het Jaar.  

Marrakech, juli 2011. In een kapperszaak worden drie Amerikaanse burgers bruut geëxecuteerd. Een week later belt een Amerikaanse vrouw de ambassade in Berlijn met meer informatie. De CIA-top in Berlijn vangt het bericht op en vermoedt een groot complot. Oud-agent Ludwig Licht wordt ingeschakeld om de vrouw op te sporen, en daarmee begint de jacht op Amerika’s gezworen vijanden. Marrakech, Berlijn en Amerika: plaatsen waar de oude wereld in botsing komt met de moderne. Wie zijn vijanden, wie zijn bondgenoten en wie beschermt onze vrijheid?  

De overige delen verschijnen in de maanden april (Ten zuiden van de hel), juli (Ten noorden van het paradijs) en oktober (Ten oosten van de afgrond). Voor de ontknoping van deze serie hoeven lezers dus gelukkig niet zo lang te wachten.


 Lees verder op pagina 2Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2017

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken