Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2017 (2)

door Soraya Vink (crew) 8 reacties
Wanneer thrillerauteurs een serie beginnen te schrijven, zorgt het bij lezers voor een verslavend effect. In het ongewisse blijven over een bepaalde verhaallijn die expres niet wordt afgerond of de langverwachte terugkeer van een bepaald personage. We kunnen niet anders concluderen dat de schrijver de lezer volledig in zijn macht heeft. Hebban maakte een overzicht met de vervolgen die we in de zomer van 2017 kunnen verwachten.

Eenzame wolven

Deze zomer lijkt het startschot gegeven te worden voor stoere mannen uit thrillerreeksen, de zogenaamde eenzame wolven die ondanks hun aparte karaktertrekken de harten van thrillerlezers wereldwijd gestolen hebben.

Held Evan Smoak keert terug in De Nergensman, waar Gregg Hurwitz opnieuw een ijzingwekkend spannend complot heeft gecreërd rond het raadselachtige Orphan-project. Maar op een dag is het Evan zelf die hulp nodig heeft. Hij wordt in een hinderlaag gelokt, verdoofd en weggevoerd. Wanneer hij bijkomt, zit hij opgesloten in een kamer, zonder enig idee te hebben van waar hij is en wie hem gevangen heeft genomen. Om te weten te komen wat er is gebeurd, moet hij slimmer, sneller en sterker zijn dan zijn tegenstanders.

Jo Nesbø beloont zijn fans met een onverwachte terugkeer van zijn omstreden seriepersonage Harry Hole. De dorst is het elfde deel in de reeks en belooft opnieuw een race tegen de klok te worden om een bloeddorstige moordenaar te stoppen. De politie vindt het lichaam van een vrouw; een internetdate werd haar fataal. Haar verwondingen wijzen erop dat er een bijzonder agressieve moordenaar aan het werk is. De druk van de media wordt steeds groter, en de politie weet dat er maar één man is die deze zaak kan oplossen. Maar Harry Hole weigert terug te keren naar de plek waar hij ooit bijna alles verloor wat hem lief was. Tot hij een verband vindt tussen de moordenaar en de enige zaak die hij niet tot een goed einde bracht.

Kaskrakers

In september kunnen de fans van hackerwonder Lisbeth Salander hun favoriete seriepersonage weer ontmoeten. In het vijfde deel van de Millennium-reeks, tegenwoordig voortgezet door de Zweedse schrijver David Lagercrantz, bevindt Lisbeth zich in een penibele situatie waar ze zich uit moet zien te redden. In De man die zijn schaduw zocht, laat Lagercrantz weer zien dat thema's als het misbruik van de autoriteiten en eremoord ingrediënten zijn voor een bloedstollend verhaal. En dat Lisbeth nog steeds wordt achtervolgd door de schaduwen uit haar jeugd.

Meer vervolgen uit Zweden op komst. Camilla Läckberg beloont haar fans met Heks, een nieuw deel in de reeks rond de Fjällbacka-serie waarin seriepersonages Patrick Hedström en Erika Falck hun krachten bundelen. Wanneer een jong meisje van een boerderij net buiten Fjällbacka verdwijnt, denkt men meteen aan een oude zaak. Dertig jaar geleden verdween daar namelijk een vierjarig meisje dat later werd teruggevonden – vermoord. Destijds werden twee tienermeisjes beschuldigd van deze moord; de een leidt sindsdien een teruggetrokken bestaan in Fjällbacka en de ander is een beroemde actrice die even is teruggekeerd. Patrik Hedström acht de kans klein dat er een verband is tussen de verdwijningen, maar moet de mogelijkheid tóch onderzoeken, daarbij bijgestaan door schrijfster Erica Falck. Hoe dieper ze in de zaak verwikkeld raken, hoe meer ze zich realiseren dat deze ver teruggaat in de geschiedenis. Het verhaal gaat namelijk dat een vrouw die in de zeventiende eeuw werd beschuldigd van hekserij meerdere gezinnen vervloekt had.

De reeks van de Duitse thrillerschrijfster Nele Neuhaus is voor veel thrillerlezers eentje om op de voet te volgen. Binnenkort verschijnt het achtste deel in de reeks getiteld Het woudMidden in de nacht gaat in het bos in de buurt van Ruppertshain een caravan in vlammen op. Oliver von Bodenstein en Pia Sander van de recherche worden opgeroepen om onderzoek te doen naar brandstichting. Dat wordt al snel ook onderzoek naar moord – in de uitgebrande resten van de caravan wordt een stoffelijk overschot aangetroffen. Kort daarna wordt een doodzieke oude vrouw vermoord in een hospice. Bodenstein is ontzet; hij kende de vrouw al zijn hele leven. Het onderzoek leidt hem en Pia terug naar de zomer van 1972, toen Bodensteins beste vriend Artur spoorloos verdween. Een trauma dat hij nooit los heeft kunnen laten – en voor velen uit Ruppertshain te pijnlijk om te willen bespreken. Het blijft niet bij twee doden. Rust er een vloek op het dorp?


Kick off

De Nederlandse thrillerschrijver Willem Asman keert na een lange stilte in zijn schrijverscarrière terug en doet dit meteen met een trilogie, aangekondigd als de Rebound-reeks. In juni verschijnt het eerste deel getiteld Enter  waarin de lezer kennismaakt met de geheime organisatie Rebound die ervoor zorgt dat mensen een nieuwe identiteit en een bijbehorend leven krijgen. Gebaseerd op een getuigenbeschermingsprogramma maar dan voor iedereen die ervoor betaald heeft. Tyler Young is een vrouw die een nieuw bestaan heeft verkregen, na haar relatie met een gewelddadige crimineel. Niemand weet ervan, zelfs haar dochter niet. Die vermoedt echter wel het een en ander en probeert op eigen houtje achter de waarheid te komen.  

Ook de Zuid-Afrikaanse schrijver Mike Nichol slaat een nieuwe weg in en besluit een spin-off te maken van zijn eerder verschenen Kaapstad trilogie. In Machtsvertoon gaat de lezer verder met seriepersonage Krista Bishop, bekend van haar beveiligingsservice voor vrouwen. Ze krijgt een nieuwe opdracht waar ze eigenlijk geen nee tegen kan zeggen: het beveiligen van twee Chinese zakenlieden. Deze Chinezen proberen de macht over te nemen in de lucratieve illegale handel van de abalone, een lokale zeldzame zeevrucht die zeer gewild is in China. Kaapstadse bendeleiders zitten niet op een overname van die handel te wachten. Voor hen betekent de abalone macht, geld, drugs en wapens. Ook zij willen hulp van Krista – niemand is zo goed als zij. En dan is de abalone-oorlog opeens overal, zelfs in haar eigen achtertuin.

Meer gevaarlijk spel in Deal met de duivel van Steve Hamilton. In dit eerste deel met seriepersonage Nick Mason, wordt duidelijk dat niets vanzelfsprekend is. Nick Mason zit al vijf jaar onschuldig gevangen voor de moord op een DEA-agent als hem de kans wordt geboden weer vrij te komen. Hij hoeft alleen maar een deal te sluiten met de meedogenloze crimineel Darius Cole. De enige voorwaarde: als je telefoon gaat neem je op en doe je wat er van je gevraagd wordt.

Ook deze speurders keren terug voor een nieuwe zaak:Zie ook het overzicht van seriepersonages op Hebban. | Eerdere afleveringenOver de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2017 (2)

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken