Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2017 (3)

door Soraya Vink (crew) 5 reacties
Wanneer thrillerauteurs een serie beginnen te schrijven, zorgt het bij lezers voor een verslavend effect. In het ongewisse blijven over een bepaalde verhaallijn die expres niet wordt afgerond of de langverwachte terugkeer van een bepaald personage. We kunnen niet anders concluderen dat de schrijver de lezer volledig in zijn macht heeft. Hebban maakte een overzicht met de vervolgen die we in het najaar van 2017 kunnen verwachten.

Nalatenschap

Wie dacht dat het stil geworden was rond de 85-jarige John le Carré, zal over twee weken een nieuw werk aan de collectie kunnen toevoegen. In Een erfenis van spionnen keert de schrijver terug naar het personage dat zijn doorbraak betekende: George Smiley. Het is inmiddels 25 jaar geleden dat de literaire held van Le Carré in actie kwam en eigenlijk heeft de schrijver altijd gezegd dat een terugkeer er niet in zou zitten. 

Peter Guillam, een gepensioneerde oud-medewerker van George Smiley keert terug naar Londen voor een verhoor over tactieken die destijds door de geheime dienst werden gehanteerd. Handelingen die Le Carré al eerder opvoerde in zijn plots, waardoor drie Britse spionnen in verschillende verhalen het met hun leven moesten bekopen. In de flashbacks schijnt een prominente rol voor Smiley te zijn weggelegd.

Partners in crime

De Zweedse thrillerschrijver Arne Dahl heeft zich na zijn succesvolle OpCop-reeks in een nieuw avontuur gestort met seriepersonages. Maak kennis met Sam Berger (40): rechercheur bij de Zweedse politie, gedreven, eigenwijs en hij lapt maar wat graag de regels aan zijn laars. Zijn tegenpool is Molly Blom (35): ze werkt voor de Zweedse veiligheidsdienst, is scherpzinnig, sportief en eist veel van zichzelf, maar ook van Sam. Met deze formule lijkt Dahl weer een bestseller in handen te hebben, er werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht in Zweden en het boek stond meer ruim 23 weken in de top 10 van Der Spiegel.

In het eerste deel, Grensgbieden, wordt het duo geconfronteerd met een seriemoordenaar. Na de verdwijining van de vijftienjarige Ellen, ziet hij zichzelf genoodzaakt om alleen op onderzoek uit te gaan omdat niemand zijn vermoeden deelt. In zijn zoektocht vindt hij sporen, die alleen voor hem bedoeld lijken te zijn. Een oud boothuis en een lang verloren gewaande herinnering verbinden Sam aan een gruwelijke misdaad.

Ook in de nieuwe thriller van Jens Lapidus, Topman, bestrijdt een duo misdaad. Ex-crimineel Teddy en advocate Emelie zijn een geheim netwerk in Stockholm op het spoor dat al decennialang jonge meisjes exploiteert. Maar hun aandacht blijft niet onopgemerkt en iemand probeert uit alle macht hen het zwijgen op te leggen.

Vernieuwde kennismaking

In haar thuisland Spanje is Dolores Redondo de 'queen of crime'. In 2013 bracht Uitgeverij Cargo het eerste deel De beschermengel op de markt, Xander Uitgevers laat de lezer opnieuw kennismaken met de Baztan trilogie rond inspecteur Amaia Salazar. In oktober verschijnt het eerste deel, gevolgd door Erfenis van botten in januari. 

In de bossen van het Spaanse Baskenland is een moordenaar aan het werk: het dode lichaam van een meisje wordt aan de oever van de Baztan-rivier gevonden. Inspecteur Amaia Salazar wordt op de zaak gezet. Het brengt haar naar haar geboortestreek, waar ze gehoopt had nooit naar terug te keren. Het is de plek van een donker geheim uit haar jeugd, dat haar voor eeuwig heeft beschadigd.

Akelig actueel 

Een zware bom ontploft in het hart van Parijs. Een paar dagen later is het raak op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Er vallen honderden slachtoffers, en de internationale veiligheidsdiensten draaien overuren. Ze roepen uiteindelijk de hulp in van Gabriel Allon - meesterspion én kunstrestaurateur. De terreurdaden blijken het werk te zijn van een onbekende terrorist die zich Saladin noemt. Om hem te ontmaskeren rekruteert Gabriel een jonge vrouw, Natalie. Zij zal afreizen naar het kalifaat en daar infiltreren in Saladins cel. Gabriels taak? Zorgen dat Natalie het overleeft...

Het zwarte gif, de zestiende thriller met Gabriel Allon, zorgde voor wat opschudding. Daniel Silva schreef zijn fictieve verhaal voor de aanslagen in Parijs en Brussel hadden plaatsgevonden, maar werd ingehaald door de werkelijkheid.

Powervrouwen

Na een succesvolle standalone thriller, keert Sharon Bolton terug naar seriepersonage Lacey Flint in de thriller Het donkerste water. De bikkelharde politievrouw heeft een woonboot op de Theems betrokken, en begint deel uit te maken van de kleurrijke gemeenschap die in Londen op de rivier woont. Elke dag zwemt ze ook in de Theems. Op een vroege zomerochtend vindt ze tijdens het zwemmen een in doeken gewikkeld lichaam van een jonge vrouw. Het lijkt toeval – Lacey werkt sinds kort bij de rivierpolitie en weet hoeveel lichamen er elk jaar uit de Theems gevist worden. Maar onderzoek lijkt aan te tonen dat dit lichaam bedoeld was voor haar om te vinden. Ook al is ze geen inspecteur meer, ze kan niet anders dan zich met deze zaak bemoeien...

Nog nooit werd het zo persoonlijk voor Helen Grace. In het zesde deel Wie niet weg is, brengt M.J. Arlidge zijn seriepersonage naar de gevangenis. Helen Grace was een van de beste rechercheurs van Southampton, maar nu zit ze zelf te midden van de moordenaars die ze daar zelf heeft doen belanden. Ze weet dat ze maar op één manier vrij kan komen: overleven totdat haar rechtzaak voorkomt en op de een of andere manier haar onschuld bewijzen. Maar dan wordt er een verminkt lichaam in de cel naast die van haar gevonden en vreest Helen voor haar eigen leven. Er loopt namelijk een moordenaar rond in de gevangenis en ze moet hem vinden, voordat ze het volgende slachtoffer wordt.


Ook deze vervolgen kun je toevoegen aan jouw boekencollectie:


Zie ook het overzicht van seriepersonages op Hebban. | Eerdere afleveringenOver de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Wordt vervolgd - de nieuwe seriethrillers in 2017 (3)

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken